Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukaspysäköinti kuohuttaa Helsingissä

Lauttasaarelaismies kypsyi pysäköintisääntöihin ja muuttaa Kemiönsaareen

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Vapaa kadunvarsipysäköinti päättyi lokakuun alussa esimerkiksi Helsingin Lauttasaaressa.
Vapaa kadunvarsipysäköinti päättyi lokakuun alussa esimerkiksi Helsingin Lauttasaaressa. Kuva: Kari Pullinen

Kadunvarsipysäköinnin pelisääntöjen muuttuminen on herättänyt keskustelua ja vahvempiakin tunteenpurkauksia Helsingin Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä.

Lauttasaarelaisen Klaus Halstin mitta täyttyi niin pahasti, että hän ilmoittaa jättävänsä Helsingin kokonaan.

Tästä on kyse

 Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti asukaspysäköintialueen laajentamisesta keväällä.

 Pitkäaikainen pysäköijä on tarvinnut 1. 10. lähtien Lauttasaaren ja Munkkiniemen kaduilla asukas- tai yrityspysäköintitunnuksen. Tunnuksen hinta on yhdeksän euroa kuukaudessa.

 Vanhoilla asukaspysäköintialueilla pysäköinti maksaa 18 euroa kuukaudessa.

 Ilman tunnustakatujen varsilla voi pysäköidä pysäköintikiekkoa käyttäen enintään neljä tuntia arkisin kello 8–20. Pysäköintiä ei rajoiteta iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

"Siirrän kirjani Kemiönsaareen, jossa minulla on kakkosasunto. Mielelläni maksan veroni sinne", Halsti kertoi tiistaiaamuna.

Helsingin kantakaupungista tuttu asukaspysäköintijärjestelmä laajeni lokakuun alussa koskemaan myös Lauttasaarta ja Munkkiniemeä. Käytännössä muutos lopetti vapaan kadunvarsipysäköinnin, ja kaikkien alueella asuvien autoilijoiden on pitänyt ostaa asukaspysäköintitunnus.

Yksi ihminen voi Helsingin kaupungin sääntöjen mukaan saada vain yhden asukaspysäköintitunnuksen. Tunnukseen pystyy merkitsemään kaksi rekisterinumeroa, mutta näistä ajoneuvoista vain yhden saa parkkeerata kerrallaan asukaspysäköintialueelle.

Tätä kaksi autoa omistava Klaus Halsti, 71, ei voi hyväksyä.

"Joku järki päähän. Tämä Stadi on nykyisin niin toivoton juttu."

Halsti kertoo ymmärtävänsä, että ajoneuvojen lukumäärän rajoittamisella pystytään pitämään esimerkiksi "sata autoa kadunvarsiin pysäköivät autojobbarit" poissa. Ymmärrystä riittää sillekin, että kantakaupungissa pysäköintitilasta voi olla pulaa. Se, että samaa sääntöä sovelletaan myös Lauttasaaressa, saa Halstin sapen kiehumaan.

Pitkään Lauttasaaressa asuneen Halstin kokemusten mukaan kaupunginosan kaduille mahtuu varmasti parkkiin enemmän autoja kuin nykyiset säännöt sallivat.

Asukaspysäköintitunnus pitää käydä lunastamassa Helsingin kaupungin rakennusviraston asiakaspalvelusta. Osa asukaspysäköijistä – Halsti mukaan lukien – on ihmetellyt, miksi tunnusta ei pysty ostamaan verkkopalvelun kautta sähköisesti.

Asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti Helsingin rakennusvirastosta myöntää, että käynti asiakaspalvelussa voi tuntua nykypäivänä vaivalloiselta. Hänen mukaansa sähköistä asiointia ollaan kuitenkin kehittämässä.

"Lähtökohtana on, että asukaspysäköintitunnuksen voisi hankkia, uusia ja etämaksaa sähköisesti mahdollisimman pian", Posti kertoo.

Syyksi siihen, miksi pysäköintitunnusta ei pysty hankkimaan sähköisesti jo nyt, Posti kertoo hakuehtojen suuren määrän.

Tunnuksen hakijan pitää näyttää ajokortti ja rekisteriote, joilla selvitetään omistus- tai haltijasuhde ajoneuvoon. Ennen luvan myöntämistä rakennusviraston on tarkistettava hakijan kotiosoite Väestörekisterikeskuksesta, koska tunnuksen voi saada vain alueella asuva.

Rakennusvirastossa selvitetään nyt, miten sähköisestä hausta saataisiin sujuva. Pohdinnassa ovat myös mahdollinen älypuhelinsovellus sekä tunnuksen hankkiminen automaatista.

Halstilta täystyrmäyksen saanutta automäärän rajoitusta Posti puolestaan puolustaa sillä, että näin toimien kaduille ei kerry säilytykseen ajoneuvoja, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä.

"Kadunvarsilla voi seisoa hylättyjä autoja, ja jopa autotrokarit ovat pitäneet välillä autojaan siellä. Haluamme, että asukaspysäköintialueelle pysäköidyt autot ovat todella liikennekäytössä", Posti toteaa.

Rakennusviraston asiakaspalveluun tulleiden, asukaspysäköintitunnuksiin liittyvien puheluiden määrä lisääntyi syyskuussa noin 200 puhelulla elokuuhun verrattuna. Kaikkiaan puheluita tuli syyskuussa 927.

Kokonaisuudessaan palaute on Postin mukaan jakautunut melko tasaisesti haukkuihin ja kehuihin. Hän myös muistuttaa, että rakennusvirasto on vain asukaspysäköintijärjestelmän toteuttaja. Pysäköintipolitiikka on päättäjien käsissä, ja asian suunnittelusta vastaa kaupunkisuunnitteluvirasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat