Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosaareen kaavaillaan neljää tai viittä isoa koulua

Kaupunkilaiset voivat kommentoida suunnitelmia verkossa

Kaupunki
 

Vuosaaressa voi olla tulevaisuudessa neljä tai viisi suurta peruskoulua nykyisen kahdeksan sijaan. Nykyisestä Tehtaanpuiston yläasteen rakennuksesta todennäköisesti luovutaan. Samaan aikaan muualle Vuosaareen rakennetaan uusia luokkia.

Koulujen koot kasvavat reilusti: valitusta ehdotuksesta riippuen pienimmissäkin kouluissa Vuosaaressa olisi tulevaisuudessa liki 500 oppilasta, suurimmissa jopa 1 200.

Koulujen yhdistämisestä tehdään päätöksiä aikaisintaan joulukuussa. Alueella on nyt kokeiltu ensimmäistä kertaa uudenlaista mallia, jossa kaupunkilaisten pitäisi päästä entistä varhaisemmassa vaiheessa vaikuttamaan asioihin. Ideoita on kerätty henkilökunnalta ja johtokunnilta jo ennen kuin opetusvirasto on tehnyt ehdotuksia.

Ehdotukset ovat parhaillaan kommentoitavana verkossa osoitteessa kerrokantasi.hel.fi. Se ei ole poikkeuksellista.

Se sen sijaan on, että ehdotuksia on peräti neljä. Vaihtoehtoisia ideoitakin otetaan edelleen vastaan.

Ensimmäisessä ehdotuksessa kouluja on neljä. Aurinkolahden peruskoulu säilyy nykyisellään. Vuosaaren peruskoulun Koukkusaarentien toimipiste, Vuosaaren ala-aste ja Heteniityn ala-aste yhdistyvät. Tehtaanpuiston yläaste ja Mustakiven ala-aste yhdistetään. Samalla luovutaan yläasteen rakennuksesta ja rakennetaan lisätilaa noin 200 oppilaalle muualle. Kallahden peruskoulu, Meri-Rastilan ala-aste ja Vuosaaren peruskoulun Venemestarintien toimipiste yhdistyvät.

Toisessakin ehdotuksessa kouluja on neljä. Aurinkolahden peruskoulu säilyy ennallaan. Heteniityn ala-aste ja Vuosaaren peruskoulu yhdistetään. Vuosaaren ala-aste, Mustakiven ala-aste ja Tehtaanpuiston yläaste yhdistetään. Samalla luovutaan yläasteen rakennuksesta ja rakennetaan lisätilaa noin 150 oppilaalle muualle. Kallahden peruskoulu ja Meri-Rastilan ala-asteen koulu yhdistyvät yhtenäiseksi peruskouluksi.

Kolmannessa ehdotuksessa kouluja on viisi, sillä sekä Aurinkolahden että Kallahden peruskoulut säilyvät ennallaan. Heteniityn ala-aste ja Vuosaaren peruskoulu yhdistetään. Vuosaaren ala-aste, Mustakiven ala-aste ja Tehtaanpuiston yläaste yhdistyvät. Samalla Tehtaanpuiston yläasteen rakennuksesta luovutaan ja jommankumman ala-asteen tiloja muokataan rakentamalla aineluokkia 7.–9. luokkien opetukseen. Meri-Rastilan ala-aste laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi, ja koululle tulee lisää tilaa.

Neljännessä ehdotuksessa kouluja on viisi, mutta vain Kallahden peruskoulu säilyy ennallaan. Aurinkolahden peruskoulu ja Mustakiven ala-aste yhdistetään. Vuosaaren peruskoulu ja Heteniityn ala-aste yhdistetään. Meri-Rastilan ala-astetta laajennetaan yhtenäiseksi peruskouluksi ja koulu saa lisää tilaa. Vuosaaren ala-aste ja Tehtaanpuiston yläaste yhdistetään. Samalla yläasteen rakennuksesta luovutaan ja rakennetaan lisää tilaa sadalle oppilaalle.

Helsinki on linjannut jo aiemmin, että se pyrkii kokoamaan koulujaan yhtenäiskouluiksi, joissa on vähintään kaksi rinnakkaista luokkaa ensimmäiseltä yhdeksännelle luokalle.

Koko kaupungissa ongelmana on se, että toisissa osissa kaupunkia kouluissa on viraston laskelmien mukaan ylimääräistä tilaa, kun taas toisissa oppilaat eivät mahdu kouluihin tai rakennukset ovat huonossa kunnossa.

Vuosaaressa rakennetaan kiivaasti. Virasto arvioi, että peruskouluikäisten määrä ei koko alueella lisäänny, mutta Vuosaaren eri osien välillä on eroja. Osassa koululaisten määrä kasvaa, osassa vähenee.

Tehtaanpuiston yläasteen ja Vuosaaren lukion rakennus kaipaa peruskorjausta. Muutoksilla pyritään myös muokkaamaan kouluista vähitellen tulevan opetussuunnitelman mukaisia uudenlaisia oppimisympäristöjä, joissa tunteja pidetään muuallakin kuin luokkien suljettujen ovien takana.

Maija Aalto HS
Vuosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat