Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki leikkaa kouluista ja palveluista

Helsinki ottaa ensi vuonna paljon uutta velkaa. Taloustuntija pitää sitä veronkiristystä järkevämpänä.

Kaupunki
 
Laura Oja
Rosa Laukan ja Buddy-koiran Kalasataman-kodin ympärillä kauppakeskus Redin, asuintornitalojen ja liikenneväylien rakentaminen jatkuu vielä vuosia. Helsinki panee ensi vuonna vajaat 30 miljoonaa euroa Kalasataman alueen rakentamiseen. Samalla pääkaupunki nipistää palveluista. Laukan mukaan ”ei tietenkään ole ikinä hyvä, jos terveydenhuollosta ja opetuksesta tingitään. Mutta samalla kaupungin täytyy kasvaa ja infrastuktuurin muuttua. Ilman muuta tarvitaan myös asuntoja ja toimivat kulkuväylät”.
Rosa Laukan ja Buddy-koiran Kalasataman-kodin ympärillä kauppakeskus Redin, asuintornitalojen ja liikenneväylien rakentaminen jatkuu vielä vuosia. Helsinki panee ensi vuonna vajaat 30 miljoonaa euroa Kalasataman alueen rakentamiseen. Samalla pääkaupunki nipistää palveluista. Laukan mukaan ”ei tietenkään ole ikinä hyvä, jos terveydenhuollosta ja opetuksesta tingitään. Mutta samalla kaupungin täytyy kasvaa ja infrastuktuurin muuttua. Ilman muuta tarvitaan myös asuntoja ja toimivat kulkuväylät”. Kuva: Laura Oja

Helsinki leikkaa ensi vuonna koululaisilta ja terveyspalveluista. Tämä kävi ilmi keskiviikkona, kun kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) esitteli ensi vuotta koskevan budjettiesityksensä.

Pajusen budjettiesityksestä opetusviraston käyttöön aiotaan antaa ensi vuodeksi noin 676 miljoonaa euroa. Opetusviraston kulujen arvioitiin kesäkuussa olevan tänä vuonna noin 683 miljoonaa, joten viraston menoja aiotaan supistaa ensi vuonna yhteensä noin 8 miljoonalla.

Tämä näkyy etenkin peruskoulutuksessa, jossa oppilasta kohti käytettävää rahaa aiotaan nipistää noin 270 eurolla. Sillä saisi jokaiselle oppilaalle esimerkiksi tuliterän taulutietokoneen.

Taulutietokoneen suuruinen leikkaus johtuu Helsingin poliitikkojen keväällä 2013 linjaamasta tuottavuustavoitteesta. Sen ideana on karsia menoja vuosittain prosentilla väestönkasvun ja peruspalveluiden hintakehityksen huomioimisen jälkeen.

"Tavoite on, etteivät menot vähene asukasta kohti, mutta jos joka vuosi on yhden prosentin tuottavuustavoite, niin asioita joudutaan tekemään eri tavalla", Pajunen sanoo HS:lle.

"Eivät nämä tietenkään kenellekään helppoja ratkaisuja ole."

Jokaista Helsingin peruskoululaista kohti aiotaan käyttää ensi vuonna noin 9 150 euroa. Summa on Tilastokeskuksen mukaan noin 80 euroa suurempi kuin Uudenmaan kunnissa keskimäärin vuonna 2013.

"Meidän yksikköhinnat ovat olleet aiemmin yli valtakunnan keskiarvon, nyt alamme lähestyä sitä", Pajunen sanoo.

Opetuksen lisäksi Helsinki suunnittelee säästöjä myös sosiaali- ja terveyspalveluihin. Helsingin suurin menoerä syö ensi vuonna kaupungin rahoja noin 1 465 miljoonaa. Se on vajaat 10 miljoonaa enemmän kuin tämän vuoden menoiksi on arvioitu.

Asukasta kohti laskettuna käytetyn rahan määrä kuitenkin putoaa, sillä Helsingin asukasluku kasvaa. Ensi vuonna esimerkiksi terveyskeskuslääkäripalveluihin, hammaslääkäripalveluihin ja iäkkäiden laitoshoitoon käytetään jokaista helsinkiläistä kohti noin 2 333 euroa. Näistä palveluista nipistetään jokaista helsinkiläistä kohti noin 13 euroa.

"Valtaosa kaupungin menoista on sosiaali- ja terveyspalveluita, opetusta ja varhaiskasvatusta. Kaupungin talouden kokonaisuus ratkaistaan näillä toimialoilla", Pajunen sanoo.

Samaan aikaan kuin Helsinki muotisanaa käyttäen tehostaa palveluitaan, se ottaa myös tuntuvasti lisää velkaa. Uutta velkaa otetaan ensi vuonna noin 250 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton kuntataloustuntijan Reijo Vuorennon mielestä velanotto ei ole Helsingissä ongelma, sillä velkaa otetaan uusien asuinalueiden kaltaisiin investointeihin.

"Velkakysymyksestä keskustellaan paljon, mutta on tärkeää muistaa, etteivät kunnat ota syömävelkaa valtion tapaan vaan kaikki investoinnit menevät tulevaisuuteen", Vuorento sanoo.

"Jos tehdään pitkän aikavälin investointeja, niin on luonnollista, että niitä rahoitetaan pitkäaikaisella lainalla. Se on vastuullisempaa kuin esimerkiksi kuntaveron nosto, sillä silloin investoinnit jäävät osin niiden käyttäjien maksettavaksi."

Vuorennon mielestä Helsingin talous on hyvässä jamassa.

"Tase on vahva. Helsinki on vakavarainen ja tulevaisuuteen investoiva kaupunki."

Joonas Laitinen HS

Helsingin budjetti minuutissa - HS:n animaatio kertoo, miksi Helsinki velkaantuu
Helsingin budjetti minuutissa - HS:n animaatio kertoo, miksi Helsinki velkaantuu
Helsinki ottaa ensi vuonna jokaista asukasta kohti uutta velkaa lähes 400 euroa. Me kerromme miksi. Toimittaja: Joonas Laitinen HS, Grafiikka: Boris Stefanov HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat