Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko citykanien tappaminen oikea ratkaisu?

Kaupunki
 
Selja Tolonen
Näin kokataan ja syödään citykani
Näin kokataan ja syödään citykani
Miltä mahtaa maistua citykani? Kaneista on haittaa pääkaupunkiseudulla, joten olisi ekologisesti järkevää syödä saalistetut eläimet. HSTV kokkasi kaniruokia Harju Dönerin ravintoloitsija Jari Lönnbergin ja kaupungin ympärisötarkastaja Raimo Pakarisen kanssa. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala, grafiikka: Boris Stefanov.

Citykanien määrä on kasvanut viime vuosiin verrattuna. Kanit syövät ja tuhoavat pensaita, puita ja muita istutuksia. Kanien määrää saadaan vähennettyä tehokkaalla metsästyksellä. Eläintensuojelijoiden mielestä tappaminen ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu ongelmaan.

 

Kuinka paljon enemmän citykaneja on tällä hetkellä viime vuoteen verrattuna, Staran ympäristönhoidon osaston projektipäällikkö Antti Rautiainen?
"Yleisesti kaneja on nyt puistoalueilla enemmän kuin viime syksynä. Edellisellä kaudella kanisaalis oli 1 400 kappaletta ja sitä ennen taas 800 kappaletta. Saalistilastot laaditaan aina kauden päätteeksi, eli kuluvan kauden saalismäärä ei vielä ole tiedossa."

 

Millä eri tavoilla citykaneja metsästetään?
"Staran käytössä on elävänä pyytävä loukku, ajoverkko sekä hillerin avulla tapahtuva pyynti. Lisäksi kaupungin omistamalla alueella siirtolapuutarhoissa kaneja pyydetään metsästysjousilla."

 

Mikä on tehokkain tapa metsästää citykaneja? Mitä tapaa käytetään eniten?
"Oikeastaan eri pyyntimuodot toimivat parhaiten erilaisilla alueilla ja eri aikaan vuodesta, eli niitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Loukkupyynti sopii esimerkiksi pienille tai rikkonaisille puistoalueille, joilla on pensaita. Loukkupyynnissä saaliskani lopetetaan loukun tarkastuksen yhteydessä. Verkkopyyntiä käytetään laajoilla avoimilla nurmialueilla. Kaneja pyydetään pesäkoloista hillerin avulla. Saaliista pääosa pyydystetään verkoilla, seuraavaksi eniten loukuilla, sitten jousella ja vähiten hillerin avulla. Kaikki käyttämämme metsästysmuodot ovat metsästyslain mukaisia."

 

Mihin pyydystetyt kanit päätyvät?
"Staran pyydystämät kanit päätyvät Korkeasaareen eläinten ravinnoksi."

 

Mitä muita keinoja citykanien aiheuttamien vahinkojen vähentämiseksi on kuin kanien tappaminen?
"Kasvivahinkojen lisäksi kanit kaivavat pesäkoloja puistojen kasvualustoihin, rakenteiden sekä rakennusten alle, myös tästä aiheutuu merkittäviä vahinkoja. Kaupunki suojaa puistokasvillisuutta metalliverkoilla niillä alueilla, joilla kaneja on. Ihan kaikkea kasvillisuutta ja maaperää ei kuitenkaan voi paketoida metalliverkolla, joten myös kanikannan rajoittamista tarvitaan alueilla, joilla kaneja on paljon."

 

Mikä on eettisin tapa tappaa citykaneja, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila?
"Kaikkein tärkeintä on aina, että eläintä ei jahdata kauan, tappaminen tapahtuu nopeasti eikä ole mahdollista, että eläin vain haavoittuu ja jatkaa matkaa. Luonnossa itsessään on monia hallintakeinoja: erityisen kylmät talvet ja kaupunkeihin levittäytyvät muut eläimet, kuten ketut ja pöllöt, pitävät osaltaan huolen kanikannasta."

 

Mikä on Animalian kanta citykanien metsästykseen?
"Tappaminen on mielestämme aina ongelmallinen ja huono ratkaisutapa. Tärkeintä olisi keskittyä ongelman ennaltaehkäisyyn eli lemmikkikanien hylkäämisen estämiseen sekä aineellisten vahinkojen estämiseen jo olemassa olevan kanikannan osalta. Tarvitaan lisää selvitystyötä siitä, mitkä keinot ovat toimivia ja kustannustehokkaita tapoja kanien aiheuttamien puutarhatuhojen vähentämiseksi. Oletettavasti ne ovat pitkälti kasvistojen suojaukseen perustuvia ratkaisuja. Ehkä myös uusia puistoja rakennettaessa voitaisiin huomioida nykyistä paremmin, mitkä kasvit ovat sellaisia, joita kanit eivät syö tai muuten tuhoa mielellään."

 

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat