Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiset suopeita tuulivoimalle – moni kelpuuttaisi voimalat jopa kotikulmilleen

Kaupunki
 

Helsinkiläiset haluavat rannikolleen tuulivoimaloita. Niin väittää kaupunkisuunnitteluviraston perjantaina julkistettava tuulivoimatutkimus.

"Yli kaksi kolmasosaa vastanneista oli sitä mieltä, että Helsingin pitäisi toimia muulle maalle esimerkkinä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Ja lähes kahden kolmasosan mielestä Helsingin pitäisi tuottaa omaa tuulivoimaa", kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavasuunnittelija Alpo Tani sanoo.

Tästä on kyse

 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto kartoittaa mahdollisia tuulivoimaloiden sijoituspaikkoja.

 Tuulivoimaa puolustetaan ympäristöystävällisenä energiamuotona ja kritisoidaan heikosta kannattavuudesta, meluhaitoista ja voimaloiden rumuudesta.

 Tuulivoimakyselyyn vastasi 2 000 helsinkiläistä.

Kaupunkisuunnitteluvirasto valmistelee parhaillaan suunnitelmaa paikoista, joihin tuulivoimaloita voitaisiin rakentaa.

Kyselyyn vastasi noin 2 000 helsinkiläistä. Se toteutettiin avoimena verkkokyselynä, joten tulosta ei voida pitää yhtä luotettavana kuin satunnaisotannalla tehtyjä kyselyitä.

Tuulivoimakyselyyn vastanneet helsinkiläiset toivottivat tuulivoimalat sitä tervetulleemmiksi mitä kauempana rannikosta ne sijaitsisivat. Lähes 80 prosenttia vastanneista piti 8–10 kilometrin päässä ulkomerellä sijaitsevia tuulivoimaloita myönteisenä ajatuksena, mutta 1–2 kilometrin päässä sijaitsevista voimaloista innostui enää 59 prosenttia vastaajista.

Tuulivoimaloita sijoitettiin etenkin ulkosaariston saarille kuten Isosaarelle, Melkille, Katajaluodolle, Rysäkarille ja Päntärille. Mantereen puolella tuulivoimaloille sopiviksi paikoiksi arvioitiin muun muassa Hernesaari, Jätkäsaari, Santahamina ja Vuosaaren satama. Saarien ja mantereen lisäksi suuri osa vastaajista toivoi Helsinkiin merelle rakennettuja tuulivoimaloita.

"Yllättävää oli, että vastauksissa ei tullut juurikaan esille nimby-ilmiötä, vaan lähes päinvastoin. Itähelsinkiläiset sijoittivat tuulivoimaloita myös Itä-Helsinkiin ja länsihelsinkiläiset Länsi-Helsinkiin", Tani sanoo.

Helsingin tavoite on muuttaa kaupungin energiantuotanto hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa tuulivoiman rakentamista pidetään tärkeänä askeleena.

Kaupunkisuunnitteluviraston kyselyyn vastanneiden myönteisestä tuulivoimakannasta huolimatta edessä voi kuitenkin olla vielä monta mutkaa.

"Eri puolilta maailmaa on havaittu, että yleinen suhtautuminen tuulivoimaan on usein positiivisempaa kuin suhtautuminen siihen, että tuulivoimalat sitten oikeasti rakennetaan", kyselyä analysoineen konsulttiyhtiö WSP Finland Oy:n projektipäällikkö Jani Päivänen sanoo.

Ongelmia voi tulla myös muilta tahoilta. Uudenmaan neljättä vaihemaakuntakaavaa valmisteltaessa puolustusvoimat on estänyt yli kymmenen tuulivoimalan kaavoittamisen Helsingin alueelle. Puolustusvoimien pääesikunnan komentaja Kari Salin kertoo, että tuulivoimalat häiritsevät tutkia.

"Tarkoitus ei kuitenkaan ole estää kokonaan tuulivoimaloiden rakentamista Helsinkiin", Salin sanoo.

Merituulivoimaloita rakentavan Suomen Hyötytuuli Oy:n toimitusjohtajan Toni Sulameren mukaan tuulivoimaa saadaan Helsinkiin, jos sellaista todella halutaan.

"Helsingin edustalla olisi muutamia paikkoja merituulivoimallekin. Mutta ennen kaikkea kyse on poliittisesta tahtotilasta", Sulameri sanoo.

Oikaisu 16.10 klo 17.52: Tuulivoimaloita esittävät havainnekuvat ovat arkkitehtitoimisto Gylling-Vikströmin tekemiä. Aiemmin niiden kerrottiin olevan WSP Finlandin tuottamia.

Arkkitehdit Gylling-Vikström Oy
Tältä näyttäisivät tuulivoimalat 1–2 kilometrin päässä Helsingin rantaviivasta.
Tältä näyttäisivät tuulivoimalat 1–2 kilometrin päässä Helsingin rantaviivasta.
Tältä tuulivoimalat näyttäisivät sisäsaaristossa 4–5 kilometrin päässä Helsingin rantaviivasta.
Tältä tuulivoimalat näyttäisivät sisäsaaristossa 4–5 kilometrin päässä Helsingin rantaviivasta.
Ulkosaaristossa 8–10 kilometrin päässä rantaviivasta tuulivoimalat eivät erotu enää niin selkeästi.
Ulkosaaristossa 8–10 kilometrin päässä rantaviivasta tuulivoimalat eivät erotu enää niin selkeästi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat