Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokki työskenteli seitsemän kuukautta ilman vapaapäiviä, ravintoloitsijat saivat tuomion ihmiskaupasta

Siskonpoika värvättiin työskentelemään 15-tuntisia päiviä ilman vapaapäiviä

Kaupunki
 

Helsingin Kalliossa sijaitsevan ravintola Prankkarin omistajapariskunta on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ihmiskaupasta. Pariskunta värväsi sukulaismiehen Bangladeshista ravintolan kokiksi ja teetti tällä 15-tuntisia työpäiviä ilman vapaapäiviä. Mies joutui asumaan ravintolan pienessä takahuoneessa.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan omistajamiehen siskonpoika tuotiin Suomeen pakkotyöhön. Omistajapariskunnan mies sai yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, vaimo vuoden.

Pariskunta määrättiin maksamaan siskonpojalle maksamatta jääneitä palkkoja noin 54 000 euroa. Lisäksi he joutuvat maksamaan 10 000 euron kärsimyskorvauksen.

Siskonpoika värvättiin Suomeen noin vuosi sitten. Hän aloitti työt ravintola Prankkarissa marraskuussa 2014. Työpäivä alkoi aamukymmeneltä ja jatkui ravintolan sulkemisaikaan asti yhteen tai kahteen yöllä.

Pakkotyön teettäminen jatkui kesäkuun puoliväliin asti. Seitsemän kuukauden työskentelyn aikana miehellä ehti olla kolme vapaapäivää.

Vapaapäiviin ei ollut tilaisuutta, sillä mies oli ravintolan ainoa kokki. Todistajien eli muiden työntekijöiden mukaan mies ei juuri koskaan poistunut ravintolasta. Hän saattoi kyllä piipahtaa vartiksi läheiseen puistoon, mutta hänet soitettiin takaisin, kun keittiöön tuli tilaus.

Omistajat kävivät avaamassa miehelle pankkitilin, jonne osa palkasta maksettiin. Mies ei kuitenkaan saanut rahoja käyttöönsä, sillä eno otti pankkikortin ja tunnusluvut haltuunsa.

Enon vaimo nosti tililtä rahaa omiin menoihinsa. Tilille oli tullut yhteensä vajaat 10 000 euroa, mutta vaimo oli nostanut tästä rahasta lähes puolet omaan käyttöönsä.

Eno myönsi, että siskonpojan pankkikortti oli hänen hallussaan. Hänen mukaansa siskonpoika oli kuitenkin itse pyytänyt tätä, jotta ei tuhlaisi rahojaan.

Oikeuden mukaan tilille maksetut palkkarahat eivät tosiasiassa olleet siskonpojan käytössä. Rahanpuute rajoitti siten hänen elämäänsä niin, että se sisälsi pelkästään työskentelyn ja asumisen ravintolassa.

Oikeus totesi, että siskonpoika pelkäsi enoaan ja palautusta Bangladeshiin.

Oikeudessa eno sanoi, että nuorena hän itse oli työskennellyt vielä enemmän.

Omistajapariskunta kiisti erehdyttäneensä siskonpoikaa tai käyttäneensä tämän riippuvaista asemaa hyväkseen. Enon mukaan siskonpoika oli kuin oma poika.

Todistajien mukaan eno oli kohdellut siskonpoikaansa huonosti. Eno oli muun muassa huutanut tälle ja kerran läpsäissyt avokämmenellä kasvoihin.

Susanna Reinboth HS
Kallio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat