Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuintalon kaunis julkisivu nostaa hintoja naapurissakin

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Eiran Huvilakatu on kuopiolaisten Miia Taskisen (sininen takki), Roni Räsäsen ja Tiia Kauppisen mielestä hienoa aluetta. Heitä miellyttivät rakennusmestari G.W. Nybergin suunnittelemat jugendtalot. Kadun ainoa moderni talo, jonka suunnitteli arkkitehti Ilmo Valjakka, pisti erilaisuudellaan silmään. Toisaalta sen ikkunoista avautuu komea näkymä.
Eiran Huvilakatu on kuopiolaisten Miia Taskisen (sininen takki), Roni Räsäsen ja Tiia Kauppisen mielestä hienoa aluetta. Heitä miellyttivät rakennusmestari G.W. Nybergin suunnittelemat jugendtalot. Kadun ainoa moderni talo, jonka suunnitteli arkkitehti Ilmo Valjakka, pisti erilaisuudellaan silmään. Toisaalta sen ikkunoista avautuu komea näkymä. Kuva: Rio Gandara / HS

Kauniilla arkkitehtuurilla on arvoa. Erityisen paljon arvoa on 1900-luvun alun jugend-tyylillä.

Laatu näkyy käytännössä parhaiten Helsingin eteläisen kantakaupungin jugendtalojen asuntojen hinnoissa.

Artikkeliin liittyvät

Jugendtaloissa asuntojen hintataso on 10–15 prosenttia korkeampi kuin uudempia tyylisuuntia edustavissa taloissa.

"Tosin 1800-luvun kertaustyylejä arvostetaan liki yhtä paljon. Nämäkin tyylisuunnat korottavat asuntojen hintoja 7–15 prosenttia", kertoo professori Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.

Pihlajaniemi latelee lukuja tuoreesta väitöskirjatutkimuksestaan. Siinä hän selvitti ensimmäistä kertaa Suomessa, miten arkkitehtuurin laatu vaikuttaa asuntojen hintaan.

Vaikka mies tulee pohjoisen Suomen pääkaupungista, hän kyllä tuntee Punavuoren, Eiran, Kampin, Kluuvin, Kruununhaan ja Katajanokan talot.

Tuoretta väitöskirjaansa varten Pihlajaniemi tutustui lähes tuhanteen rakennukseen ja kahteen sataan suunnittelijaan.

Noihin kaupunginosiin valikoitui professorin mukaan paljon arvostettuja ja kokeneita tekijöitä.

Joukossa on kuuluisia arkkitehtitoimistoja kuten Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen toimisto. Mukana on myös Aarno Ruusuvuori, jonka suunnitelmia toteutettiin erityisesti 1960–1980-luvuilla. Hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa Tapiolan kirkossa.

Hyviä suunnittelijoita yhdistää se, että heidän töitään on julkaistu alan arvostetuimmassa suomalaisessa julkaisussa Arkkitehti-lehdessä. Ansioituneiden tekijöiden kädenjälki on päässyt myös Helsingin arkkitehtuuria esitteleviin oppaisiin.

"Joukkoon mahtuu toki rakennusmestareita, jotka suunnittelivat paljon vanhoihin kaupunginosiin 1900-luvun alussa", Pihlajaniemi kertoo.

Kun hän perehtyi suunnittelijoiden uraan, näytti siltä, että vahvaa arkkitehtuurin laatua saivat aikaan 40–50-vuotiaat arkkitehdit. "Silloin on kertynyt jo riittävästi kokemusta."

Kimmo Räisänen
Jugendlinnan suunnitteli Katajanokalle arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen. Luotsikadun ja Katajanokankadun kulmatalo valmistui vuonna 1903.
Jugendlinnan suunnitteli Katajanokalle arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen. Luotsikadun ja Katajanokankadun kulmatalo valmistui vuonna 1903.

Miten tutkija pääsi käsiksi numeroihin ja pystyi vertaamaan eri aikakausien tyylisuuntien taloissa asuntojen hintatasoa?

Väitöskirjaan kerättiin tiedot peräti 13 000 asuntokaupasta. Ne oli tehty vuosina 1980–2008.

"Tarvitsin tietysti asiantuntijan apua, eihän minulla arkkitehtinä ole riittävästi taloustieteellistä osaamista", Pihlajaniemi kertoo. Hänellä oli kumppanina tilastotieteilijä Henrik Lönnqvist, joka teki suuresta aineistosta tilastollisia analyysejä.

Korkealaatuista arkkitehtuuria edustavan talon hintataso heijastuu myös laajemmalle. Tutkimus paljasti, että hinnat ovat korkeammat myös lähistön taloissa, vaikkapa kadun toisella puolella.

"Jos ikkunoista avautuu näkymiä arkkitehtuuriltaan arvostettuihin kauniisiin rakennuksiin, se nostaa myös niiden hintaa viidestä kuuteen prosenttia eli saman verran kuin merinäköala", Pihlajaniemi sanoo.

Kimmo Räisänen
Professori Janne Pihlajaniemi tutki Helsingin arkkitehtuuria.
Professori Janne Pihlajaniemi tutki Helsingin arkkitehtuuria.

Ovatko kiinteistönvälittäjät keksineet jo käyttää arkkitehdin nimeä asunnon markkinoinnissaan?

Luovatko he sillä tavoin brändiä?

"Jotkut mainitsevat suunnittelijan, mutta eihän tällaisilla tiedoilla ole suinkaan kaikille ostajille merkitystä. Moni tekee silti alitajuisesti ostopäätöksiä arkkitehtuuria arvostaen."

Uudemman arkkitehtuurin merkityksestä hintatasoon professori ei halua sanoa mitään varmaa.

"Tutkiminen on vaikeaa. Ajan pitää kulua, jotta pystyy varmistamaan, kestääkö rakennuksen arkkitehtuurin arvostus."

Asuintalosta pitää olla myös tarpeeksi kauppoja, jotta nähdään hinnan kehitys.

"Kymmenkunta vuotta vanhoista saa jo viitteitä", hän sanoo.

Siitä hän on varma, että rakennusalan kannattaisi kiinnittää huomiota suunnittelun laatuun, sillä rakentamisessa liikkuvat suuret rahat.

"Myös arkkitehtien nuori sukupolvi suhtautuu ennakkoluulottomasti talouden ja kustannusten vaikutukseen suunnittelussa. He osaavat kysyä, mihin ja millä kustannuksilla kannattaa satsata."

Kimmo Räisänen
Arkkitehtiprofessori Aarno Ruusuvuori suunnitteli asuintalon Merimiehenkatu 32:een, joka valmistui vuonna 1962.
Arkkitehtiprofessori Aarno Ruusuvuori suunnitteli asuintalon Merimiehenkatu 32:een, joka valmistui vuonna 1962.

Oikaisu 18.10. kello 21.36: Kuvatekstissä väitettiin aiemmin, että Huvilakatu sijaitsisi Eirassa. Se sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat