Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raidehankkeiden kulut matkustajien kukkaroista

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Lipunhintojen isojen korotusten taustalla on Helsingin seudun liikenteen (HSL) perussopimukseen kirjattu periaate, jonka mukaan joukkoliikenteen investointien kustannuksista puolet maksaa kunta, jonka alueelle väylä rakennetaan ja toinen puoli kierrätetään HSL:n budjettimenoissa. Ideana on, että investoinnit hyödyttävät seudun kaikkia liikkujia, ja siksi pääoman poistot jaetaan HSL:ssä matkustajamäärien mukaisesti jäsenkuntien kesken.

Niin kauan kuin investoinnit ovat olleet pieniä, järjestelmä on toiminut hyvin. Kun HSL:n budjettia rasittavat 700 miljoonan euron kehäradan ja miljardin euron länsimetron poistot, HSL:n taloutta on vaikea tasapainottaa ilman isoja hinnankorotuksia.

Sama hypähdys lippujen hinnoissa on odotettavissa, kun Kruunusillat, Pisararata, länsimetron jatke tai Raide-Jokeri valmistuvat.

HSL saa puolet tuloistaan jäsenkuntien maksamista kuntaosuuksista. Toinen puolisko kertyy lipputuloista. Jäsenkunnat eli Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo ovat sopineet, että verovaroista maksetaan kuntaosuuksia enintään puolet HSL:n menoista.

Jos kasvavia menoja ei voi kattaa kuntaosuuksia lisäämällä eikä lipunhintojen isoilla korotuksilla, ainoaksi keinoksi jää linjojen ja vuorojen karsinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat