Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnottomien määrä väheni vuodessa 350:llä

Asunnottomien yön viesti on, että asunnottomia on silti vielä tuhansia

Kaupunki
 
Rumpujen päristys havahdutti Asunnottomien yön tapahtumiin
Rumpujen päristys havahdutti Asunnottomien yön tapahtumiin
Suomi on kyennyt puolittamaan asunnottomuuden sitten 1980-luvun huippuvuosien. Silti asunnottomia oli viime vuonna yli 7 000. Ex-asunnoton Kai Karvinen sanoo suoraan, että omat väärät valinnat ja heikko viinapää johtivat asunnottomuuteen. Lauantaina Karvinen kuunteli monien muiden tavoin Asunnottomien yön avajaisrummutusta Helsingin Diakonissalaitoksen Kansalaistoiminta-areenalla Alppikadulla. Toimittaja: Marja Salomaa. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Helsinkiläinen Kai Karvinen, 61, on tottunut nukkumaan rappukäytävissä, kavereiden nurkissa, pakettiautossa ja odotustiloissa.

Kirjastot ovat oivallisia nukkumispaikkoja.

"Niissä on mukavat tuolit ja rauhallista. Jos on kirja rinnalla, ei kukaan häiritse, vaikka siellä torkkuukin. Tosin siellä ei sovi kuorsata", Karvinen sanoo.

Asunnoton ei nuku silloin, kun hän tarvitsee unta. Hän nukkuu, kun tilaisuus aukeaa.

Jos päivällä onnistuu nukkumaan hyvin, jaksaa yöllä kävellä.

Lauantaisen Asunnottomien yön viesti suomalaisille on, että monista edistysaskelista huolimatta asunnottomia on yhä paljon. Uusia asunnottomia, esimerkiksi luottotietonsa menettäneitä nuoria, liittyy joukon jatkoksi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran tuoreimman kuntakyselyn perusteella Suomessa oli vuoden 2014 lopulla 7 107 yksinelävää asunnotonta. Se on noin 350 asunnotonta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asunnottomia perheitä oli 427.

Valtaosa asunnottomista, yli viisituhatta, asui tuttaviensa tai sukulaistensa luona. Osa yöpyi erilaisissa majoitusliikkeissä. Noin 360 eli rappukäytävissä ja ulkosalla.

Vaikka asunnottomuus on puolittunut sitten 1980-luvun lopun huippuvuosien, pelkästään Helsingissä yksineläviä asunnottomia oli viime vuonna noin 3 500 ja perheitä parisataa.

Viime vuosien rahallisilla satsauksilla on päästy eroon huonokuntoisista asuntoloista. Niiden tilalle on tullut erilaisia tuettuja asumisyksiköitä. Helsingin Diakonissalaitoksen asumispalvelujohtaja Heli Alkila arvioi, että asumisyksiköitä on riittävästi.

"Pulaa on kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, joihin ihmiset voisivat siirtyä, kun heidän elämänsä on tasaantunut. Jos meidän asumisyksiköissämme vapautuu asunto, se täyttyy kyllä välittömästi", Alkila sanoo.

Esa Syväkuru HS
Kai Karvinen on asunut Diakonissalaitoksen Alppikadun asumisyksikössä nelisen vuotta.
Kai Karvinen on asunut Diakonissalaitoksen Alppikadun asumisyksikössä nelisen vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat