Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalippujen hinnat uhkaavat nousta Kehäradan takia – professori esittelee viisi vaihtoehtoa, joilla isoilta korotuksilta voitaisiin välttyä

HS kysyi rahoituksen professorilta, voiko isoilta korotuksilta mitenkään välttyä

Kaupunki
 
Kehäradan uudet asemat esittäytyvät
Kehäradan uudet asemat esittäytyvät
Kehäradan kaikki uudet asemat ovat nyt käytössä, kun viimeisimpänä perjantaina avautui Helsinki-Vantaan lentokentän rautatieasema. Katso HS:n video, miltä 18 kilometrin kehärata näyttää kuljettajan silmin, ja millaisia ovat Vehkalan, Kivistön, Aviapoliksen, Lentoaseman ja Leinelän asemat. Kuvaus ja leikkaus: Jani Viskari HS.

Helsingin seudun joukkoliikenteen matkalippujen huimien hinnankorotusten kohtalo ratkeaa lokakuun lopussa.

Silloin Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päättää, miten se suhtautuu Helsingin ja Vantaan päättäjien vaatimukseen, ettei lippuhintoja saa korottaa enempää kuin kolme prosenttia.

HSL on kaavaillut ensi vuodelle 6,9 prosentin ja vuodelle 2017 peräti 11,4 prosentin korotuksia. Korotuspaine johtuu kehäradan ja länsimetron valmistumisesta.

HS kysyi Aalto-yliopiston rahoituksen professorilta Elias Rantapuskalta, mitkä olisivat vaihtoehtoiset keinot rahoittaa isoja liikenneinvestointeja ilman, että joukkoliikenteen matkustajille koituisi kohtuuttoman raskas taakka. Hänellä on viisi vaihtoehtoa väylähankkeiden rahoittamiseksi.

1. Myydään pelto grynderille

Maailmalla yleinen keino on yhdistää uuden alueen rakentaminen ja uusi raideyhteys toisiinsa. Jos kunta omistaa vaikkapa rakentamattoman pellon, se voi kilpailuttaa rakentajilla isompaa kokonaisuutta. Kiinteistökehittäjä eli grynderi maksaa joko koko radan tai osan siitä ja saa omansa pois rakentamalla asuntoja.

Järjestely toimii, jos kilpailuttaminen tehdään ennen kuin pellon arvo rakennusmaana on noussut. Valmiiksi rakennetussa kaupungissa tämä vaihtoehto on hyvin teoreettinen.

"Suomessa mallia ei ole juuri käytetty, koska täällä on vallalla palasteluperiaate. Alueita rakennetaan tontti kerrallaan", Rantapuska sanoo.

Helsinki olisi voinut käyttää tätä mallia esimerkiksi Kruunuvuorenselän ylittävän raidesillan rakentamisessa, koska kaupunki omisti suurimman osan Kruunuvuorenrannan tonttimaasta.

2. Kiinteistöveron jyvitys

Uuden raideyhteyden varrella sijaitsevat asunnot kokevat yleensä arvonnousun, joka kertyy asuntojen omistajien kukkaroon.

Tätä arvonnousua radan rakentaja ei pääse suoraan hyödyntämään.

"Tämä on tyypillinen jyvitysongelma. Kenties kiinteistöveron kautta kunta voisi saada osansa, kun kiinteistöjen alueellisia verotusarvoja tarkastetaan lähemmäs oikeaa markkina-arvoa. Kiinteistövero on poliittisesti hyväksyttävä tapa kerätä maksuja. Kun maksulappu tulee, sitä sadatellaan kerran vuodessa, ja siinä se sitten on", Rantapuska miettii. Kiinteistöveron tuotto kuitenkin kertyy kunnan kassaan viiveellä, joten se ei heti helpota lainojen takaisinmaksuongelmia.

3. Käyttäjät maksavat, kaikki maksavat

Kolmas rahoitustapa on se, mitä HSL nyt yrittää: että matkustajat maksaisivat investointia joukkoliikenteen lippujen hinnoissa.

Tässäkin on jyvitysongelma, sillä esimerkiksi länsimetro hyödyttää vain osaa matkustajista, vaikka kaikki maksavat osuuden. Helsingin seudun joukkoliikenteen matkoista 80 prosenttia tehdään busseilla.

Jos HSL:n jäsenkunnat nostavat hetkellisesti kuntaosuuttaan eli maksavat HSL:n kuluista enemmän kuin nykyiset 50 prosenttia, silloin HSL:n investointikuluja maksavat kaikki veronmaksajat.

"Jos kuntaosuudet nousevat, investointeja maksavat nekin, jotka eivät käytä joukkoliikennettä."

Samalla tavalla kaikki kuntalaiset osallistuvat sellaisiinkin tiehankkeisiin, joilla ei ole julkista liikennettä. Autottomatkin osallistuvat yksityisautoilun investointikuluihin verotuksen välityksellä.

"Suomessa ei ole perinteisesti tapana jyvittää tieinvestointeja käyttäjille. Autoilijat maksavat niitä hyvin epäsuorasti polttoaineen ja ajoneuvon verotuksen kautta."

4. Matkustajamäärät kasvavat

Uusi väyläinvestointi voi tuoda runsaasti lisätuloja, jos joukkoliikenteen matkustajamäärät lähtevät sen avulla kasvuun.

"Tehdään niin hyvää infraa, että sitä on mukava käyttää."

Kasvavat matkustajamäärät tuottavat lisäkuluja, mutta Rantapuska laskee, etteivät kulut nouse samassa suhteessa kuin tulot.

"Joukkoliikenteessä on nyt lähes aina tilaa eli lisämatkustajan aiheuttama kustannus jää liki nollaan."

Esimerkiksi Lontoon eteläpuolelle Croydoniin rakennettu pikaraitiotie keräsi 10–20 prosenttia enemmän matkustajia kuin oli ennustettu.

Maan tasalla kulkeva raideyhteys houkutteli paikallisia perheenäitejä hylkäämään autonsa ja eläkeläisiä lykkimään rollaattorinsa vaunun kyytiin.

5. Rahoitussektori avuksi

Millään näppärillä markkinakeinoilla ei pystytä ratkaisemaan sitä perusongelmaa, että jonkun on aina lysti maksettava.

"Rahoitussektori voi vain joko siirtää investoinnin maksupäivää tai jakaa riskejä uudelleen", sanoo Rantapuska.

Maksupäivän siirto tarkoittaa, että tehdään niin sanottu public-private-partnership-ratkaisu. Sen sijaan, että kunnat maksavat kalliin investoinnin saman tien, se kuoletetaan kymmenien vuosien aikana maksamalla käyttömaksuja projektiyhtiölle.

"Tämä tasoittaa takaisinmaksua. Summaa ei tarvitse heti löytää kassasta."

Riskien uudelleenjako voisi soveltua sellaiseen tilanteeseen, jossa tilaajaa arveluttaa, löytävätkö matkustajat uusille raiteille. Jos esimerkiksi valtio miettii, onkohan Pisararata hukkainvestointi.

"Heitetään pallo markkinoille. Huutokaupataan liikennöintioikeus, ja valmistumisen jälkeen tilaaja maksaa projektiyhtiölle esimerkiksi jokaisesta matkustajasta kiinteän summan."

Tällaisessa tapauksessa projektiyhtiö ottaisi riskin siitä, onko liikennettä tarpeeksi.

Outi Pyhäranta HS
Länsimetron valmistuminen lisää korotuspaineita matkalippujen hintoihin. Kuvassa on Matinkylän asema, joka avautuu ensi vuonna.
Länsimetron valmistuminen lisää korotuspaineita matkalippujen hintoihin. Kuvassa on Matinkylän asema, joka avautuu ensi vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat