Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talonmiehen hautajaisissa ei ollut yhtään vierasta

Kukaan ei ollut arkun äärellä suremassa 74-vuotiaana kuollutta talonmies Penttiä. Helsingissä haudataan viikoittain yksinäisiä vainajia, joiden hautajaisissa ei ole yhtään surijaa.

Kaupunki
 
Helsinkiläismiehen hautajaisissa ei ollut ainoatakaan saattajaa
Helsinkiläismiehen hautajaisissa ei ollut ainoatakaan saattajaa
74-vuotias helsinkiläismies siunattiin haudan lepoon torstaina Honkanummen hautausmaalla. Paikalla ei ollut ainoatakaan läheistä. Pappi Kaisa Heininen totesi puheessaan, että ihmisen elämä kätkee sisäänsä suuren joukon tarinoita. Osaa niistä ei kerrota enää koskaan.

Pienen pienessä kukkalaitteessa arkun päällä on kaksi punaista gerberaa, hieman murattia. Kukkavihko on aseteltu arkun päälle, rinnan kohdalle. Arkussa makaa 74-vuotiaana kuollut Pentti. Pentti oli helsinkiläinen talonmies. Leskimies, joka saatteli hautaan vaimonsa Pirkon 11 vuotta sitten. Tänään kukaan ei ole saattamassa Penttiä.

Honkanummen hautausmaan suuressa kappelissa siunataan torstaisin ihmisiä, joita ei kukaan ole muistelemassa, suremassa tai saattamassa.

Hieman ennen aamukymmentä torstaina kappelissa näyttää siltä, miltä yleensäkin: kynttilät palavat, arkku on alttarin edessä, sen vierellä on telineet kukkia varten.

Kukaan täällä ei taida odottaa, että paikalle saapuisi ketään tuomaan kukkia tai lausumaan muistosanoja.

Joskus arkkuja on kolme: toisilleen täysin vieraat ihmiset saavat siunauksen rinnakkain.

Lokakuun 10. päivään mennessä yksinäisiä vainajia oli siunattu tänä vuonna Helsingissä 46. Heistä kolmannes on naisia. Valtaosa on 1930- ja 1940-luvulla syntyneitä eli 65–85-vuotiaita miehiä – kuten Penttikin.

Mutta miten ihmisen elämä kulkee siihen pisteeseen, että kukaan läheinen ei ole muistamassa siunaamisen hetkellä?

"Jos ystäviä ei ole elämässä, ei niitä ole haudallakaan", sanoo Mirja Roitto. Hänen pyörittämänsä hautaustoimisto Pietét huolehtii yhteistyössä sosiaaliviraston kanssa yksinäisten hautauksista silloin, kun vainajan varat eivät riitä hautaukseen.

Kun Honkanummen kappelin vahtimestari Seija Rautasalo 15 vuotta sitten aloitti työnsä, hän istui usein kappelin penkissä toimituksen ajan. Jotta paikalla olisi edes joku.

"Monesti ajatellaan, että yksinäiset vainajat ovat kriminaaleja tai alkoholisoituneita, mutta ei se niin ole", hän sanoo.

Pentin siunannut pastori Kaisa Heininen sanoo, että kenelle tahansa voi käydä niin, että lopun tullessa on yksin: jos vaikka puoliso kuolee ja lasten kanssa menevät välit poikki.

Rautasalo on vuosien varrella tottunut yksinäisiin vainajiin, mutta enää hän ei istu kuuntelemassa siunausta. Kaikista ei vain voi kantaa surua, ja yksinäisiä vainajia tuntuu olevan yhä enemmän.

Monesti vahtimestari romantisoi vainajan elämän: sureva ei vain pääse paikalle.

Sillä eihän kukaan voi olla aivan yksin – eihän?

Kaikki vailla saattajia siunattavat vainajat eivät välttämättä olekaan olleet täysin yksin.

Kerran Heininen siunasi vanhuksen, jonka mies oli huonokuntoisena hoitokodissa. Arkun vieressä oli puhelin. Toisessa päässä hoitaja laittoi kaiuttimen päälle, jotta mies pystyi kuulemaan rakkaansa siunauksen.

Joskus vainajan välit sukulaisiin ovat katkenneet. Kun vaikka pappi soittaa omaisille ennen hautajaisia, käy ilmi, että kukaan ei vain halua tulla. Usein taustalla on avioero, joka on katkaissut isän ja lasten välit, Pietétin Mirja Roitto kertoo.

Vanhusten hoivakodeissa törmätään tilanteisiin, joissa vainajan psyykkinen sairaus on saanut sukulaisetkin kaikkoamaan. Silloin esimerkiksi Kustaankartano järjestää kuolleelle asukkaalle kappelissa muistotilaisuuden.

"Läheisiä ovat sitten hoitajat, ja hoitajat ovat läsnä siunaustilaisuudessa", Kustaankartanon johtaja Leena Pohjola kertoo.

Mistä edes tiedetään, onko vainaja elänyt elämäänsä yksin? Ei mistään. Tai ainakaan pappi, vahtimestari tai kanttori ei tiedä. Kun läheisiä ei ole, kirkkoon kuuluva vainaja siunataan täällä, yleisvuorolla. Rekisterit paljastavat papille vain murusia vainajan elämästä.

Viranomaiset kertovat kuolemasta vain läheisiksi merkityille. Jos vaikka kauppaan lähtenyt perheetön vanhus saa kohtauksen ja kuolee, kenelle ystävistä siitä kerrottaisiin, jos virallisia merkintöjä ei ole?

"Voi olla, että jossain naapuri tai vanha ystävä ihmettelee nyt, mihin Pentti on joutunut, kun hänestä ei ole kuulunut", pastori Kaisa Heininen sanoo.

Takarivistä Pentin hautakukkia tuskin erottaa, mutta kaikille vainajille kukat laitetaan, vakuuttaa Mirja Roitto.

"Ja jos ei, etsimme edellisen viikon alttarikukat. Koska kukat täytyy olla, kunnioituksesta", vahtimestari Rautasalo sanoo.

Tämä on viimeinen palvelus kirkon jäsenelle. Vaikka kappelin penkit ovat tyhjät, pappi ja kanttori veisaavat virren, rukoilevat rukoukset, tarjoavat Herran siunauksen tyhjälle salille. Paikalleen asetellut 140 viininpunaista ja tummanvihreää virsikirjaa pysyvät koskemattomina.

"Jotkut tarinoista jäävät elämään, mutta osa on sellaisia, joita kukaan ei enää kuule, eikä niitä kenellekään enää kerrota", Heininen sanoo arkun äärellä.

Pentin ja Pirkon häitä tanssittiin juhannuksena 1963, mutta 41-vuotisesta liitosta ei ole jälkeläisiä vaalimassa tarinoita.

Kun pastori pyytää nousemaan siunaamaan Pentin viimeiselle matkalleen, penkin narahdus vihjaa, että kanttori on noussut parvellaan seisomaan.

Heininen piirtää hiekalla ristinmerkin Pentin arkulle. "Maasta olet sinä tullut, maaksi täytyy sinun taas tulla."

Pian vahtimestari Rautasalo työntää arkun hissiin ja sieltä kylmiöön, krematorion ovelle.

Tuhkat viedään lopulta sektoriin 24X. Monien yksinäisten miesvainajien tavoin Pentin tuhkat sirotellaan muistolehtoon, paikkaan jonne päätyvät ne, joilla ei ole hautapaikkaa muualla.

Tänne, autotien kohinaan, kivipaateen, tulee lukuisten samanlaisten joukkoon kahden tulitikkuaskin kokoinen muistolaatta.

Siihen merkityt nimi ja synnyin- sekä kuolinpäivä jäävät merkiksi Pentistä, joka joskus oli aviomies, leskimies, talonmies.

Ja lopulta mies, joka haudattiin ilman, että kukaan vuodatti kyyneltäkään. 

 

Pentin ja Pirkon nimet muutettu.

Päivi Paulavaara HS
Hakkila

Valtaosa yksinäisistä vainajista päätyy Honkanummen muistolehtoon, jotkut puolestaan sukuhautoihin eri puolille maata.
Valtaosa yksinäisistä vainajista päätyy Honkanummen muistolehtoon, jotkut puolestaan sukuhautoihin eri puolille maata.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat