Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotaeskarit ovat viikon ulkoiluvuorossa

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Päiväkoti Haltian metsäesikoululainen Milka Revonlinna tutki katkennutta oksaa koivikossa päiväkodin viereisellä tontilla.
Päiväkoti Haltian metsäesikoululainen Milka Revonlinna tutki katkennutta oksaa koivikossa päiväkodin viereisellä tontilla. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Päiväkoti Haltian kotaeskari on lajissaan ensimmäinen Helsingissä, mutta muualla maassa kotia toimii jo.

Itä-Pakilassa neljäntoista lapsen eskariryhmiä on kaksi, Leppäkertut ja Kotakissat.

Ryhmät vaihtavat paikkaa viikon välein niin, että toinen ryhmä viettää aina viikon kerrallaan päiväkodin sisätiloissa, toinen pihalla. Toki silloinkin voidaan tehdä retkiä esimerkiksi museoon.

Kotavuorossa olevat lapset ovat ulkona useimmiten koko päivän: Tuomarinkylän kartanon mailla, joenrannassa, laajoissa lähimetsissä, viereisen tyhjän tontin puiden varjossa.

Päiväkodin tyhjällä naapuritontilla on alkusyksystä ollut pressu suojaamassa sateelta. Nyt siihen kohoaa joulukuuhun mennessä vajaan parinkymmenen neliön kota, jota lämmittää elävä tuli.

Kodan viereen tulee pieni varasto ja vessa. Kodasta tulee valaistu paikka ruokailulle ja levolle, mutta talvellakin suurin osa päivästä ollaan taivaan alla. Syksy on ollut lämmin, talvi ei pelota.

"Päiväkodeissa muutenkin lähdetään siitä, että ei ole huonoja säitä. On vain huonoja varusteita", sanoo lastenhoitaja Marita Korte.

Retkillä tehdään tutkimustyötä, jonka aiheen lapset ovat itse valinneet. Leppäkertut tutkivat puita ja Kotakissat oravia.

Samoja teemoja tulee vastaan myös musiikissa, kuvaamataiteessa, matematiikassa ja luetuissa kirjoissa.

Iso osa ajasta ulkonakin leikitään, vaikka metsään ei leluja mukaan otetakaan.

"Parasta on, kun voi tehdä majoja ja kiivetä puihin", raportoi Ensio Moisander ja näyttää mallia.

"Ötököiden etsiminen on kivaa", kertoo puolestaan Noora Lagerstedt.

Metsäeskareista on jo tutkimustietoakin: ne tukevat hyvin lapsen kouluvalmiutta. Henkilökunta sanoo, että pieniä muutoksia näkee ryhmässä jo nyt.

"Leikit kestävät pidempään ja niissä on enemmän luovuutta, myös kun ollaan sisällä", Korte listaa. Lapset toimivat hienosti ryhmässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat