Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKL:n entinen luottamusmies ennusti bussikaupat

Tapio Havasto varoitti jo kymmenen vuotta sitten, että Helsinki myy bussiyhtiönsä

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Tapio Havasto uskoo, että bussiliikenne keskittyy lähivuosina parin suuren toimijan markkinaksi.
Tapio Havasto uskoo, että bussiliikenne keskittyy lähivuosina parin suuren toimijan markkinaksi. Kuva: Kari Pullinen

Eläkeläisen on helppo arvostella kaikkea, mutta kun HKL:n entinen pääluottamusmies Tapio Havasto murjoo Helsingin aikeita myydä bussiyhtiönsä, on hänellä siihen syynsä.

Kymmenen vuotta sitten Havasto ja muut ay-aktiivit varoittivat, että yhtiöittämisen jälkeen kaupunki menettää lopulta sinisten bussiensa omistuksen. He ennakoivat, että kireä kilpailu pakottaisi kaupungin myymään yhtiönsä kilpailijalle.

Kuka

Tapio Havasto

 Tapio Havasto ajoi HKL:n raitiovaunuja 26 vuotta ja oli raitioliikenteen luottamusmiehenä muun muassa viikon mittaisen joukkoliikennelakon aikana 1998.

 Lakon seurauksena syntyi sopimus, joka määrittää, miten kilpailutuksen hävinneen bussiyrityksen työntekijöitä otetaan voittajan palvelukseen.

 Työskenteli kuusi vuotta HKL:n pääluottamusmiehenä ennen kuin siirtyi JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtajaksi.

"Se oli vääjäämätön kehityskulku. Meni tosin kolme neljä vuotta pidempään ennen kuin Helsingin kaupunki kyllästyi tappioihin", Havasto hymähtää.

Helsingin kaupunginhallitus näytti viikko sitten vihreää valoa kaupungin bussiyhtiön myynnille Koiviston Autolle. Myyntihinta on 24 miljoonaa euroa, vaikka yhtiön kirjanpidollinen arvo on 47 miljoonaa euroa.

Kauppaan tarvitaan vielä kaupunginvaltuuston hyväksyntä.

Havasto edusti Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa (JHL) ja toimi loppuvuodet ennen eläkkeelle siirtymistä JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtajana.

Helsingin bussiyhtiössä noudatettiin monet vuodet kuntapuolen sopimuksia, kunnes pari vuotta sitten siirryttiin yksityisen auto- ja kuljetusalan sopimuksiin.

Yksityisen sopimuksen väljät tekstikirjaukset antavat työnantajalle mahdollisuuden pidentää kuljettajien työpäiviä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Keskipäivän hiljaiseen aikaan on useita hyppytunteja. Ihmiset joutuvat sitoutumaan työhön 12–14 tunnin ajaksi.

"Me yritimme rajata työaikoja siten, että perheellisetkin ihmiset selviytyisivät töistä. AKT harjoitti toisenlaista järjestöpolitiikkaa. Ne pyyhkivät persettä kaikilla laatutekijöillä ja ottivat neuvotteluissa aina kaiken rahana."

Havasto suree sitä, että ennen niin arvostetusta bussinkuljettajan ammatista on tullut monille vain välilaskupaikka ennen siirtymistä muihin töihin.

Kärkipoliitikkojen ymmärryksestä Havastolla ei ole kovin kummoista käsitystä.

Erityisesti häntä suivaannuttaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok) kommentti (HS 13. 10.) siitä, kuinka myynnillä pelastetaan työpaikat.

"Kuvitteleeko Rauhamäki tosissaan, että kuljettajilta loppuisivat työt, jos yhtiö menisi nurin. Kilpailijat sen jakaisivat, ja aina tarvitaan yksi ukko tai akka bussia ajamaan."

Kymmenen vuotta sitten ammattijärjestöt kampanjoivat kiivaasti yhtiöittämistä ja kilpailuttamiskierroksia vastaan. Ajatus oli silloin se, että Helsinki olisi voinut pitää sisäisen bussiliikenteen omana toimintanaan. Havasto on edelleen sitä mieltä, että ratkaisu kilpailuttamisen puolesta oli puhtaasti poliittinen.

Esimerkiksi Tampere ja pienemmässä määrin myös Turku ovat rajanneet osan bussiliikenteestään in-house-toiminnaksi, jota ei kilpailuteta.

Kaupunginvaltuuston enemmistö hyväksyi yhtiöittämisen sillä ajatuksella, että kaupungin yhtiö toimisi eräänlaisena vaa'ankielenä ja kilpailuttamisen takuumiehenä ulkomaisia bussiyhtiöitä vastaan.

Ajateltiin, että ilman kaupungin omaa yhtiötä kaksi suurinta toimijaa jakaisivat markkinat keskenään ja määräisivät hinnat.

Yhtiöittäminenkään ei estänyt kilpailija Nobinaa tekemästä valitusta Helsingin bussiyhtiöstä markkinoiden vääristäjänä. Valitus on parhaillaan EU:n komission käsittelyssä.

Havasto ihmettelee kansainvälisten bussiyhtiöitten sinnikästä pyristelyä Suomen pienillä markkinoilla.

"Tämähän on aika pieni hodari. Markkinat ovat vaatimattomat, joten voisi kuvitella, etteivät ulkomaiset toimijat haluaisi loputtomiin tehdä persnettoa."

Hän ennakoi alan keskittyvän jatkossa siten, että pari reippaan kokoista toimijaa jakaa markkinat hyvässä yhteisymmärryksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat