Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eskarit ovat koko viikon ulkona Helsingissä – katso oman alueesi päiväkotipaikkojen tilanne

Päivähoitopaikkojen määrä kasvaa Helsingissä nopeammin kuin lasten. Vähiten lapsia suhteessa hoitopaikkoihin on Kalliossa, Reijolassa, Pukinmäessä ja Pasilassa.

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Päiväkoti Haltian metsäesikoululainen Ensio Moisander kiipesi koivuun päiväkodin viereisellä tontilla, jonne rakennetaan kotaa.
Päiväkoti Haltian metsäesikoululainen Ensio Moisander kiipesi koivuun päiväkodin viereisellä tontilla, jonne rakennetaan kotaa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Itä-Pakilassa päiväkoti Haltian naapuriin rakennetaan kotaa. Siitä tulee ruokasali ja lepohuone ulkoiluvuorossa oleville esikoululaisille, jotka viettävät viikon kerrallaan lähimetsissä tutkimusretkillä, leikeissä ja majoja rakennellen.

Tällaisia kekseliäitä ratkaisuja Helsinki nyt kokeilee. Lapset lähtevät metsään siksi, että se on tutkimuksissa todettu hyväksi keinoksi kasvattaa. Samalla ratkeaa se, että kuusivuotiaita olisi enemmän kuin tiloihin sopii.

HS selvitti, että tänä syksynä lapsia on ollut eniten suhteessa päivähoitopaikkoihin Länsi-Pakilassa, Alppiharjussa, Pitäjänmäessä, Puistolassa ja Vallilassa. Lähes yhtä tiukkaa on ollut Itä-Pakilassa, Munkkiniemessä, Mellunkylässä, Myllypurossa ja Maunulassa. Perheiden kannalta tämä tarkoittaa pidempiä matkoja. Jotkut hoitavat lasta kotona suunniteltua kauemmin.

Koko kaupungin tasolla tilanne on parempi kuin muutamaan vuoteen. Tänä vuonna on aloittanut kuusi uutta päiväkotia, joukossa kaupungin suurimmaksi täyttyvä Franzenia Kalliossa. Lasten määrä hoidossa kasvaa edelleen, mutta päiväkotipaikkojen määrä on kasvanut vielä reippaammin.

Entistä useampi lapsi pääsee siis yhteen perheen hakulomakkeella toivomasta viidestä päiväkodista. Siirtoa toiseen päiväkotiin hakee harvempi kuin aiemmin. Päivähoitopaikasta tehtyyn päätökseen ei ole tänä syksynä hakenut kukaan muutosta varhaiskasvatuslautakunnalta.

Tämä ei tarkoita, ettei pitkiä matkoja päiväkotiin edelleen olisi etenkin rakentuvilla alueilla.

"Tämä on lähipalvelu. On alueita, joilla tilanne on yhä tiukka", sanoo varhaiskasvatusviraston johtaja Satu Järvenkallas. Virasto laskee kohtuulliseksi matkaksi päiväkotiin puoli tuntia julkisilla kulkuvälineillä.

"Sisarukset pyrimme aina saamaan samaan päiväkotiin", Järvenkallas sanoo. Paikan saamiseen vaikuttavat myös lapseen liittyvät erityissyyt, välimatkat ja muut perheeseen liittyvät syyt.

Järvenkallas arvioi, että hankalia alueita on ollut kantakaupungissa, Haagassa, Lauttasaaressa, Kaakossa ja Pohjoisessa. Kaupungin kasvun lisäksi tilanteeseen vaikuttaa syksyllä voimaan tullut laki, joka käytännössä rajaa ryhmäkokoa.

Kantakaupungin tilannetta helpottaa Franzenian lisäksi Kalasataman korttelitaloon vuoden alussa aukeava reilun sadan lapsen päiväkoti.

Kaakossa Kruunuvuorenrantaan rakennetaan vuodeksi 2018 uutta päiväkotia sekä korjataan ja laajennetaan yhtä vanhoista.

Lauttasaareen on luvassa uusi päiväkoti 2019. Siihen asti pyritään tulemaan toimeen nykyisillä päiväkodeilla ja väliaikaisilla paviljongeilla.

Pohjoisessa pysyvämpää ratkaisua ruuhkaan toivotaan Maunulan kirjaston tontille 2018 rakennettavasta päiväkodista.

Järvenkallas arvelee, että päivähoidossa on opittu lukemaan ennusteita tarkemmin ja katsomaan kauemmas tulevaan.

"Meillä on useita peruskorjauksen tarpeessa olevia tiloja. Ratkaisut eivät toteudu hetkessä", Järvenkallas sanoo.

Kaupunki tiedottaa nykyisin aktiivisesti myös yksityisistä päiväkodeista ja omasta avoimesta toiminnastaan esimerkiksi leikkipuistoissa. Kokopäivähoidon vaihtoehdoksi osalle perheistä sopivista kerhoista on yritetty tehdä houkuttelevia kysymällä kaupunkilaisilta ideoita.

Ideoista moni on kuten Haltian kota: vie niukasti neliöitä itse päiväkodista mutta on kovin suosittu.

Erilaiset metsä- ja ulkoilukerhot vetävät lapsia, samoin tämän syksyn uutuus eli Korkeasaaressa kokoontuva leikkitoiminnan kerho.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat