Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot huolestuivat Helsingin koulusäästöistä: "Karunnäköisiä numeroita"

Sdp:n Osku Pajamäen mielestä investointeihin pitäisi ottaa nykyistä enemmän velkaa

Kaupunki
 
Veronika Honkasalo
Veronika Honkasalo

Hälyttävä ja karu. Muun muassa näillä sanoilla luonnehtivat Helsingin poliittisten ryhmien johtajat Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen (kok) ensi vuotta koskevaa budjettiesitystä.

Huolta poliitikoissa aiheuttavat etenkin opetusta koskevat leikkaukset.

Tästä on kyse

 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esittelee Helsingin budjetin kaupunginhallitukselle maanantaina.

 Esitys jää pöydälle pariksi viikoksi. Sinä aikana puolueet neuvottelevat budjettiin muutoksia.

 Lopullisesti ensi vuoden budjetti nuijitaan lukkoon marraskuun lopussa.

Pajusen esityksessä opetusvirastolle annetaan ensi vuonna rahaa noin seitsemän miljoonaa tämän vuoden kuluiksi ennustettua vähemmän. Samaan aikaan oppilasmäärät kasvavat etenkin peruskoulutuksen puolella.

"Nuo ovat aika karunnäköisiä numeroita. Oppilaiden määrä lisääntyy ensi vuonna tuhannella ja jatkossa oppilaiden määrä vain kasvaa. Pitää miettiä tarkkaan, mitä tämä tarkoittaa", sanoo vihreiden ryhmää johtava Otso Kivekäs (vihr). Vihreät on Helsingin toisiksi suurin puolue.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmää johtava Veronika Honkasalo nimittää opetuksen tilannetta "hälyttäväksi".

"Helsingin pitäisi huomioida paremmin se, miten väestönkasvu jakaantuu eri ikäryhmiin. Tämä pitäisi näkyä myös palveluiden rahoituksessa", Honkasalo sanoo.

Todennäköistä on, että koulutukseen esitetyt säästöt eivät toteudu Pajusen esityksen mukaisesti. Tätä puoltaa se, että myös Helsingin suurimman puolueen, kokoomuksen ryhmäjohtaja Lasse Männistö "kantaa huolta" koulutukseen varatuista rahoista.

Varsinaisesti lisää rahaa budjettiin ei ole luvassa – ainakaan, jos kokoomukselta kysytään.

"Toimintamenot ja velkaantuminen eivät voi kokonaisuutena kasvaa esitystä enempää, joten vastaavia määrärahoja on etsittävä säästöinä toisaalta", Männistö sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Tämä ei tule olemaan poliittisesti helppoa, sillä Pajusen esitys jakaa niukkuutta lähes kaikkiin palveluihin. Esityksessä on varattu esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä opetusviraston menoihin 30 miljoonaa euroa kaupunginhallituksen maaliskuussa hyväksymää budjettiraamiraamia vähemmän.

"Tällainen esitys tietäisi ihan hurjia leikkauksia ilman, että tiedetään, mistä ollaan leikkaamassa", Honkasalo sanoo.

Pajusen esityksessä raamin alitusta on perusteltu sillä, että Helsingin väestö on kasvanut ja kuntapalveluiden hintataso noussut aiempia ennusteita hitaammin. Tämä tarkoittaa, ettei rahaa tarvita palveluihin yhtä paljon kuin vielä keväällä arvioitiin. Hintatason nousun hidastuminen tarkoittaa, että rahan suhteellinen arvo nousee. Silloin samalla rahamäärällä saa enemmän palveluita. Ennusteita pienempi väestönkasvu puolestaan helpottaa kaupungin taloutta siksi, ettei palveluilla ole yhtä paljon käyttäjiä kuin aiemmin arvioitiin.

Väestönkasvun hidastuminen ja hintatason ennustettua hitaampi kasvu ei silti selitä sosiaali- ja terveyspalveluihin ja koulutukseen kohdistuvia nipistyksiä. Sosiaali- ja terveyspalveluista säästetään 6,5 miljoonaa ja opetuksesta vajaan miljoonan Helsingin käyttämää tuottavuustavoitetta ja päivitettyjä väestönkasvu- ja kustannusennusteita enemmän.

Tuottavuustavoitteen ideana on saada Helsingin menokasvu kuriin. Vuonna 2013 hyväksytyn mallin ideana on karsia vuosittain Helsingin menoja prosentilla väestönkasvun ja hintatason nousun huomioimisen jälkeen.

Sdp:n ryhmäjohtajan Osku Pajamäen mielestä Helsingin pitäisi harkita tuottavuustavoitetta uusiksi. Hänen mielestään esimerkiksi toimeentulomenot ja työttömyyden aiheuttamat menot pitäisi jättää sen ulkopuolelle. Pajusen esityksessä esimerkiksi toimeentulotukeen on ensi vuonna varattu noin 177 miljoonaa.

"Tuottavuustavoite tarkoittaa sitä, että 6 000 uutta ihmistä solahtaa vuosittain meidän palveluihin ilman, että ne aiheuttavat mitään menoja. En usko siihen, että näin on", Pajamäki sanoo.

"Toisaalta en ole vielä kuullut mistään, että esimerkiksi meidän sote-palveluiden palvelutaso olisi laskenut vaikka tuottavuustavoite on ollut voimassa."

Helsingin palveluiden tuottaminen maksaa keskimäärin enemmän kuin Suomen suurissa kaupungeissa. Vihreiden Kivekäs kaipaisi kaupungilta selvityksiä siitä, miksi näin on.

Demareiden Pajamäki arvioi tilanteen johtuvan Helsingin muuta maata korkeammasta yleisestä hintatasosta.

"Helsingissä kaikki on jo vuokrista lähtien kalliimpaa. Meillä on myös vaikeimmat asiakkaat. Toisaalta voi ajatella, että Helsinki myös hoitaa ihmisensä paremmin kuin monet kunnat. Siitä pitäisi olla ylpeä."

Pajamäki huomauttaa, ettei Helsinki ota palveluiden hoitoon euroakaan velkaa. Uutta velkaa otetaan ensi vuonna noin 250 miljoonaa euroa. Ensi vuonna Helsingillä on lähes kolme kertaa enemmän velkaa kuin vuonna 2008.

Pajamäen mielestä velasta ei pitäisi huolehtia, sillä se otetaan kaupungin kasvua vauhdittaviin investointeihin. Hänen mielestään Helsingin olisi itse asiassa järkevää ottaa enemmän lisävelkaa ja käyttää raha korjausrakentamiseen. Helsinki käyttää Pajusen esityksen mukaan korjausrakentamiseen ensi vuonna noin 150 miljoonaa euroa.

"Nyrkkisääntö on, että Helsingin korjausvelka on vuosittain noin 300 miljoonaa euroa. Osittain tilannetta voidaan helpottaa yhdistelemällä pieniä koulukiinteistöjä, mutta siitä saavutettu hyöty on paljon haittaa huonompi. Mielestäni tällaisena matalien korkojen aikana pitää uskaltaa velkaantua", Pajamäki sanoo.

Lasse Männistö
Lasse Männistö
Osku Pajamäki
Osku Pajamäki
Otso Kivekäs
Otso Kivekäs
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat