Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin raitiovaunut ovat Euroopan hitaimpien joukossa – viisi keinoa, joilla HSL piiskaa lisää vauhtia

Helsingin raitiovaunut ovat eurooppalaisiin kollegoihinsa verrattuna etanoita. Muutos on kuitenkin tulossa – linjan 4 matka voi nopeutua jopa viidellä minuutilla.

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Kaivokadun ja Mannerheimintien risteykseen on syksyn aikana asennettu syväuraiset vaihteet. Niiden ansiosta raitiovaunu pystyy ajamaan risteyksen läpi nopeammin.
Kaivokadun ja Mannerheimintien risteykseen on syksyn aikana asennettu syväuraiset vaihteet. Niiden ansiosta raitiovaunu pystyy ajamaan risteyksen läpi nopeammin. Kuva: Rio Gandara HS

Helsingin letkeästi rullailevien raitiovaunujen matkantekoa aiotaan vauhdittaa. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Helsingin seudun liikenne (HSL) ja HKL ovat aloittaneet useita projekteja, joilla yritetään kirittää raitiovaunuja vikkelämpiin suorituksiin.

Tällä hetkellä Helsingin raitiovaunujen keskinopeus on eurooppalaisiin vaunuihin verrattuna pohjasakkaa.

"Tätä voi osin selittää sillä, että Helsingin katuverkko on mutkainen ja kapea moniin kaupunkeihin verrattuna. Mutta täällä raitiovaunut kulkevat myös usein samaa kaistaa ajoneuvoliikenteen kanssa, ja liikennevaloetuisuuksia pitäisi parantaa. Pysäkkien välitkin ovat lyhyitä, jolloin pysähdyksiä tulee paljon", HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Lauri Räty sanoo.

Raitiovaunujen hidastelu tulee Helsingille ja muille HSL:n rahoittajakunnille kalliiksi. Nyt vaunujen keskinopeus pysähdykset mukaan lukien on 14,6 kilometriä tunnissa. Jos nopeus saataisiin nostettua 17 kilometriin tunnissa, samoilla kuljettajilla ja vaunuilla voitaisiin liikennöidä huomattavasti useampia vuoroja.

Tästä kertyisi HSL:lle jopa viiden miljoonan euron säästö vuosittaisista liikennöintikuluista.

"Esimerkiksi Zürichissä, jossa liikenneverkko on hyvin samanlainen kuin Helsingissä, raitiovaunujen keskinopeus on juuri 17 kilometriä tunnissa", Räty kertoo.

Viisi keinoa

Näin raitiovaunujen kulkua aiotaan nopeuttaa

1. Lipunmyynti uudistuu

Miten? Lippuautomaatit tulevat raitiovaunuihin. Kuljettajat lopettavat lipunmyynnin. Nopeus ja luotettavuus paranevat.

Milloin? Vuonna 2017

2. Omat leveät kaistat

Miten? Raitiovaunuja ohjataan omille leveille kaistoilleen pois liikenneruuhkista. Muutoksia tehdään tieremonttien yhteydessä, Pasilan sillalla jo tänä vuonna.

Milloin? Vuodesta 2015 alkaen

3. Valoetuisuuksien parantaminen

Miten? Raitiovaunut seisovat tulevaisuudessa entistä vähemmän liikennevaloissa. Matka-aika lyhenee minuuteilla.

Milloin? Vuonna 2017

4. Syvemmät urat risteyksiin

Miten? Risteys- ja vaihdekohtien uria syvennetään, jolloin raitiovaunu voi ajaa niissä nykyisen kymmenen kilometrin tuntivauhdin sijaan 25 kilometrin tuntivauhtia.

Milloin? Vuonna 2018

5. Pysäkkien karsiminen

Miten? Esimerkiksi Mechelininkadulta ja Hämeentieltä halutaan poistaa yhdet pysäkit. Tulevaisuudessa pysäkkejä saattaa poistua huomattavasti enemmän, kun raitioliikenneverkkoa laajennetaan.

Milloin? Ei vielä tiedossa

Keskinopeutta lähdetään hakemaan sekä luotettavuutta että vauhtia kasvattamalla.

Luotettavuus kasvaa, kun satunnaiset lipunostajat eivät viivästytä raitiovaunun lähtöä pysäkiltä. HSL:n uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän ansiosta raitiovaunuihin on tulossa lippuautomaatit vuoden 2017 alussa, jolloin kuljettajat voivat lopettaa myyntityön.

Lisäksi raitiovaunujen eteen tulevia esteitä minimoidaan. Esimerkiksi Pasilan sillan remontissa raitiovaunuille tehdään omat kaistat. Muitakin raitiovaunukaistoja pyritään leventämään.

Konkreettisia nopeuteen vaikuttavia parannuksia ovat muun muassa risteyksien uusiminen ja valoetuisuuksien parantaminen.

Mannerheimintien ja Kaivokadun risteyksessä testataan jo nyt syvennettyjä uria, joiden ansiosta raitiovaunut voisivat ajaa risteyksissä ja vaihdekohdissa 25 kilometrin tuntinopeutta. Kokeilu on tarkoitus ottaa laajempaan käyttöön kolmen vuoden kuluessa.

Liikennevalojakin säädetään. Monissa maissa raitiovaunujen ei tarvitse pysähtyä liikennevaloihin käytännössä lainkaan. Helsingissä tähän ei ainakaan vielä lähitulevaisuudessa päästä, mutta HSL:n järjestelmäuudistuksen yhteydessä valoissa seisominen vähenee.

Raitiovaunuihin asennetut tietokoneet opetetaan reagoimaan liikenteen muutoksiin ja pyytämään järjestelmältä vihreää valoa juuri oikeaan aikaan. Kaikkiaan paremmilla valoetuisuuksilla ja syvennetyillä urilla esimerkiksi raitiolinjan neljä 28–30 minuutin matkaa voitaisiin nopeuttaa jopa viisi minuuttia.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa on kaavailtu myös yksittäisten pysäkkien poistamista. Esimerkiksi Mechelininkadun ja Hämeentien liikennesuunnitelmissa kaduilta halutaan katujen remontoinnin yhteydessä vähentää yhdet pysäkit. Aikaa säästyisi noin puoli minuuttia pysäkkiä kohden.

Helsingin valmisteilla olevassa yleiskaavassa raitioliikenneverkkoa laajennetaan kantakaupungista aina Malmille asti. Tämä voi tulevaisuudessa johtaa useampienkin pysäkkien karsimiseen. Tiheällä pysäkkiverkolla pitkien matkojen liikennöinti ei ole kannattavaa HSL:lle eikä houkuttelevaa matkustajille.

"Suuriin muutoksiin ei kuitenkaan ryhdytä ennen kuin raitioliikenteen toivotusta roolista on käyty kunnollinen julkinen keskustelu. Se aloitetaan toivottavasti ensi vuoden alussa", kaupunkisuunnitteluviraston projektipäällikkö Lauri Kangas sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat