Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tässä Helsingin ruuhkaisin bussilinja?

Uusi nopea runkolinja 500 korvaa bussilinjan 58 kahden vuoden kuluttua

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Suuri osa Meilahdesta kyytiin tulleista ryntää bussista 58B ulos Pasilassa. Tilalle jonottaa Itäkeskuksen suuntaan pyrkiviä matkustajia.
Suuri osa Meilahdesta kyytiin tulleista ryntää bussista 58B ulos Pasilassa. Tilalle jonottaa Itäkeskuksen suuntaan pyrkiviä matkustajia. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Bussi 58 starttaa Munkkivuoren ostoskeskukselta ja sukeltaa Helsingin neljän ruuhkaan. Punaiset palavat vähän väliä, ja bussi alkaa täyttyä vanhan jäähallin tienoilla.

Matka jämähtää Veturitiellä Pasilassa, koska tietyöt pakottavat autojonon matelemaan niin Pasilankadulla kuin ratapihan ylittävällä sillallakin.

Yhtä lailla idästä tuleva bussivuoro junnaa Pasilasta länteen kohti Meilahtea ja Munkkiniemeä.

"Matka joutuu näissä ruuhkissa kuolettavan hitaasti", huokaisee erikoissairaanhoitaja Eeva Matsuuke Pasilan jälkeen. Hän on tulossa Itä-Helsingistä työreissulta. "Joskus menee jopa tunti, osan aikaa täpötäynnä olevassa bussissa."

Tiheästi kulkevien poikittaislinjojen 58:n ja 58 B:n ongelmat ovat olleet Helsingin seudun liikenteen (HSL) tiedossa ainakin 20 vuotta.

Molempia vaivaa niin sanottu ketjuuntumisilmiö, joka syntyy, kun bussi jää pari, kolme kertaa peräkkäisiin punaisiin liikennevaloihin.

Niinpä linjan bussit ajavat pian toistensa perässä. Etummaiseen bussiin ahtautuu kahden bussin verran matkustajia. Perässä taas ajaa bussi, jossa on tilaa yllin kyllin.

Pahimmin ketjuuntumisesta kärsivät ne noin 1 400 matkustajaa, jotka kulkevat aamuisin kuuden ja yhdeksän välillä idästä länteen, useimmiten Pasilasta Meilahden sairaalan alueelle. Lännestä itään matkaavia on hieman vähemmän eli noin 950 matkustajaa.

Iltapäivän ruuhkissa kello kolmen ja kuuden välillä koetellaan 1 200 bussinkäyttäjän hermoja.

"Pasilan katutyöt ovat pahentaneet ketjuuntumista selvästi", HSL:n ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi sanoo.

Lokakuun aikana katutöiden pitäisi Kuukankorven mukaan valmistua ja pahimpien ongelmien helpottua.

Varsinainen parannus on tulossa vuoden 2017 syksyllä, kun HSL korvaa linjat 58 ja 58 B bussilla 500. Uudesta Herttoniemen ja Munkkivuoren väliä kulkevasta linjasta tulee samanlainen kuin jo toimivat bussilinjat 550 ja 560, joita HSL kutsuu runkolinjoiksi. Tavoitteena on nopeuttaa bussien kulkua.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee tiistaina katujärjestelyjä, joilla uuden linjan kulku aiotaan saada sujuvaksi. Bussiliikenteen lisäksi katujen muutokset parantaisivat pyöräliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta, mutta muutamia pysäköintipaikkoja häviäisi.

Marja Salmela HS
Bussilinjalla 58

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat