Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Pasilan pahoinpitelystä ehdollista kolmelle pojalle

Kaupunki
 

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolme poikaa tasan vuoden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Itä-Pasilassa helmikuun lopulla tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Tapaus herätti runsaasti keskustelua, sillä poliisi julkaisi valvontakameran tallenteen pari viikkoa tapahtuman jälkeen tekijöiden tavoittamiseksi. Videon julkaisemisen jälkeen nuoret saatiin nopeasti kiinni, ja he olivat pari vuorokautta pidätettyinä.

Kaikki pojat olivat 16-vuotiaita pahoinpitelyn aikaan.

Syyttäjä oli vaatinut nuorille rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan teko sisälsi silmitöntä väkivaltaa, koska pojat potkivat ja löivät maassa makaavaa uhria pään ja ylävartalon alueelle.

Oikeus kuitenkin päätyi siihen, ettei pahoinpitely ollut törkeä.

"Käräjäoikeus pitää vastaajien menettelyä julmana, kun useamman henkilön taholta puolustuskyvytöntä, maassa makaavaa uhria on potkittu muun muassa pään alueelle. Asianomistajalle on aiheutunut vammoja, joista vakavin on ollut poskiontelon etuseinämän murtuma. Asianomistajan vammoista ei voida kuitenkaan tehdä sitä johtopäätöstä, että käytetty väkivalta olisi ollut erityisen voimakasta", oikeus totesi.

Oikeuden mukaan pahoinpitely oli kuitenkin lähellä törkeää pahoinpitelyä. Tähän vaikutti muun muassa se, että tekijöitä on ollut useita ja he ovat yhdessä kohdistaneet väkivaltaa entuudestaan tuntemattomaan uhriin. Uhria on lyöty ja potkittu, ja ainakin yksi lyönneistä tai potkuista on osunut uhrin kasvoihin ja useita muita uhrin pään alueelle.

Nämä seikat otettiin huomioon rangaistuksen ankaruutta arvioitaessa. Ehdollisen vankeuden lisäksi nuoret määrättiin valvontaan.

Pojat kävivät heille tuntemattoman ohikulkijan kimppuun Itä-Pasilan virastotalon käytävässä perjantain ja lauantain välisenä yönä 28. helmikuuta. He yrittivät pummata uhrilta tupakkaa, mutta uhri koki tilanteen niin uhkaavaksi, että hän lähti juoksemaan karkuun.

Nuoret lähtivät miehen perään. He saivat uhrin kiinni, kun tämä kaatui hypättyään käytävässä olleen portin yli.

Valvontakameran tallenteen mukaan uhria potkittiin ja lyötiin päähän, niskaan ja ylävartaloon. Kaksi pojista potki miestä ja kolmas poika löi häntä nyrkein.

Pahoinpitelyn jälkeen yksi pojista palasi takaisin tutkimaan uhrin taskut. Hän vei sieltä kännykän ja lompakon. Saaliin kolmikko jakoi keskenään.

Oikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että uhri olisi omalla toiminnallaan provosoinut tekijöitä tai muulla tavoin myötävaikuttanut tilanteen syntyyn.

Yksi pojista kertoi oikeudessa tilanteen lähteneen siitä, että uhri olisi töninyt pienintä heistä.

"Tässä lähdettiin puolustamaan kaveria", pojan avustaja sanoi.

Uhri kiisti tönineensä ketään kohtaamistilanteessa.

"En ole täysin varma, oliko vastapuolella tönimistä, mutta itse en ole töninyt ketään", mies kertoi.

Pojat määrättiin maksamaan uhrille yhteensä 3 500 euron korvaukset kivusta, särystä ja henkisistä kärsimyksistä.

Asia ratkaistiin poikkeuksellisesti kolmen ammattituomarin kokoonpanossa. Tämä johtui sekaannuksesta, jonka takia lautamiehiä ei ollut huomattu kutsua paikalle. Laamannin pikamääräyksellä asia käsiteltiin kolmen tuomarin kokoonpanossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat