Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkainen Vantaa kipuilee kasvun kanssa

Yli miljardin euron lainataakka on kevenemässä vasta vuonna 2019. Taloustuntijaa ei lainan määrä silti hirvitä.

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Vantaa lisää Tikkurilan pääkirjaston aukioloaikoja ensi vuonna. Katja Suvia-Väistöä miellyttää ajatus sunnuntaisesta kirjastoretkestä lasten kanssa. "Sunnuntait ovat niitä päiviä, jolloin lasten kanssa ehtii harrastaa."
Vantaa lisää Tikkurilan pääkirjaston aukioloaikoja ensi vuonna. Katja Suvia-Väistöä miellyttää ajatus sunnuntaisesta kirjastoretkestä lasten kanssa. "Sunnuntait ovat niitä päiviä, jolloin lasten kanssa ehtii harrastaa." Kuva: Outi Pyhäranta HS

Velkaisen Vantaan perusongelma ensi vuonna on, miten yhdistää velanhoito vauhdikkaaseen kasvuun.

Uusia vantaalaisia on ensi vuonna noin 3 000, ja kaupunki ennakoi saman tahdin jatkuvan lähivuosina.

Asuntoja valmistuu liki siihen tahtiin kuin 1970-luvun huippuvuosina, jolloin meni 3 500:n asunnon raja rikki.

Velkaiselle kaupungille tämä tarkoittaa vaikeuksia, koska kouluja, päiväkoteja, terveydenhoitoa ja vanhustenpalveluita on rakennettava yhä isomman väkimäärän tarpeisiin.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) ei silti ole esittämässä korotusta nykyiseen 19 prosentin kunnallisveroon tai puuttumassa kiinteistöveroprosentteihin. Sen sijaan maanantaina julkaistussa budjettiesityksessä varaudutaan lainanlyhennysten myöhentämiseen.

Kolme vuotta sitten aloitetussa talous- ja velkaohjelmassa lainanoton piti tasaantua jo vuonna 2017, mutta uusimmassa taloussuunnitelmassa Vantaa olisi ottamassa lisää lainaa vielä vuonna 2018. Lyhennykset alkaisivat vasta vuonna 2019.

Jokaista vantaalaista kohden velkaa on ensi vuonna 5 143 euroa, kun naapurissa Helsingissä velkaa on ensi vuonna 3 163 euroa asukasta kohden.

Vantaa lainaa ensi vuonna olennaisesti vähemmän rahaa kuin kehäradan rakentamisen aikana, jolloin velkapääoma kasvoi 90–120 miljoonalla eurolla vuosittain. Lisävelkaa on ensi vuonna tulossa enää 16 miljoonaa euroa.

Nenosen puheessa kuntatalouden tasapainottaminen on maratonlaji. Hän tähtää talouden tervehdyttämiseen siten, että Vantaa pystyy omilla tuloillaan kattamaan palveluiden menojen lisäksi myös investoinnit.

Kuntaliiton kuntataloustuntija Reijo Vuorento pitää 100 prosentin omarahoitusta kuntataloudessa hyvin poikkeavana.

"Pitää olla huolestunut, jos otetaan syömävelkaa eli pyöritetään palveluita lainalla. Mutta investoinneissa kannattaa muistaa, ettei kuntien omarahoitusosuus keskimäärin ylitä 60 prosenttia ja yksityisissä investoinneissa se on 40 prosentin luokkaa."

Kuntaliitto on vierastanut sadan prosentin omarahoitusta, koska talouden supistuessa ainoaksi rahoituskeinoksi jäisi palveluiden tehostaminen.

"Jos talous ei kehity, onko luvassa liian rankka kuuri palveluille?" Vuorento kysyy.

Vantaan liki 100 miljoonan euron investoinneista valtaosa menee katujen ja putkilinjojen rakentamiseen sekä koulujen ja päiväkotien peruskorjauksiin ja uudisrakennuksiin.

Ne ovat tyypillisesti investointikohteita, jotka pitävät yllä talouskasvua ja työllisyyttä.

1,1 miljardin euron lainakanta voisi olla riski siinä vaiheessa, kun korot kääntyvät nousuun. Talousasiantuntijat eivät kuitenkaan povaa koronnousua lähivuosina.

Vantaalle muuttaa paljon lapsiperheitä ja siellä syntyy paljon lapsia, mutta samaan aikaan kantaväestö myös ikääntyy nopealla tahdilla.

Ensi vuonna vantaalaisissa peruskouluissa on liki 500 oppilasta enemmän kuin tänä vuonna. Vastaavasti yli 65-vuotiaiden määrä lisääntyy tuhannella asukkaalla.

Kaupunki kasvattaa palveluiden menoja maltillisesti. Opetuksen ja päivähoidon menot kasvavat 445 miljoonaan euroon, mikä on vain neljä miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvan vuoden toteutumaennusteessa.

Vastaavasti sosiaali- ja terveystoimen menot nousevat ensi vuonna 663 miljoonaan euroon. Se on 13 miljoonaa enemmän kuin kuluvan vuoden ennusteessa. Molemmat toimialat ovat tänä vuonna ylittämässä budjettirahansa: sivistystoimi kahdella ja sosiaali- ja terveystoimi kuudella miljoonalla eurolla.

Erityistä kiitosta kaupunki on saanut työllisyyden hoidosta. Vuorento muistuttaa, että työllisyyden kuntakokeilun kunnista Vantaa on liki ainoana kyennyt nostamaan työllisyysastettaan, kun se muilla on pienentynyt.

Heikko talouskasvu voi rapauttaa työllisyyttä entisestään. Yksi Vantaan ensi vuoden riskeistä on työmarkkinatuen kuntaosuuden sekä toimeentulotukimenojen kasvu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat