Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinkolarit saattavat lisääntyä kansallispuiston lähellä – "Nyt ainoa vihollinen on auto"

Sipoonkorven hirvien ja villisikojen pelätään ryntäilevän Helsingin väylille

Kaupunki
 
Martti Palokas
Kaksi 130-kiloista villisikaa jäi auton alle Lahdenväylällä syyskuun lopussa.
Kaksi 130-kiloista villisikaa jäi auton alle Lahdenväylällä syyskuun lopussa. Kuva: Martti Palokas

Sipoonkorven kansallispuistossa ei ole saanut viime vuodesta alkaen metsästää. Se voi lisätä onnettomuuksia läheisillä teillä, pelkäävät alueen riista-asiantuntijat.

Suomen riistakeskuksen Uudenmaan riistapäällikkö Visa Eronen pitää Sipoonkorven metsästyskieltoa ongelmallisena, koska kansallispuiston ympärillä on paljon liikennettä. Puisto rajautuu Kehä III:n, Porvoonväylän ja Lahdenväylän kulmaukseen.

Fakta

Metsästyskielto

 Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee Sipoonkorvessa Helsingin, Vantaan ja Sipoon alueilla.

 Puisto perustettiin vuonna 2011.

 Alueen metsästyskielto astui voimaan vuoden 2014 toukokuussa.

"Kun hirvikantaa ei säädellä, se näkyy vahinkomäärissä läheisillä teillä. Se on ihan selvä", Eronen sanoo.

Samaa pelkää Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Martti Palokas.

"Jos hirviä ei vähennetä, niillä ei ole muuta luonnollista vihollista kuin auto. Ja ei se ole luonnollista, vaan vaarallista", Palokas sanoo.

Erosen mukaan hirvi ja valkohäntäpeura ovat lajeja, joiden määrä voi kasvaa yli 50 prosenttia vuodessa.

Luonnonsuojelulain mukaan Sipoonkorven kansallispuistossa ei saa pyydystää, tappaa tai hätyyttää selkärankaisia eläimiä. Laissa on kuitenkin pykälä, jonka mukaan alueen haltija voi myöntää poikkeusluvan hirven ajoon tai metsästykseen, jos hirvikanta aiheuttaa ilmeisen uhan ihmisen turvallisuudelle tai merkittävää taloudellista haittaa.

Metsähallitus katsoo, että poikkeusehdot eivät täyty.

"Pykälän henki ei ole, että ongelmia ennakoidaan, vaan hirvikannan puiston alueella tulisi olla tihentynyt ja tästä aiheutuvia haittoja havaittavissa", Metsähallituksen aluepäällikkö Harri Karjalainen sanoo.

Päätöstä tehdessään Metsähallitus pyysi lausuntoja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ely), Suomen metsäkeskukselta ja Suomen riistakeskukselta muun muassa hirvikannan tiheydestä ja alueen liikenneturvallisuudesta ja hirvien tuhoista metsänhoidolle.

Lukujen valossa Sipoonkorven hirvikanta on alhaisempi kuin Uudellamaalla keskimäärin. Hirvieläinten liikenteessä aiheuttama uhka ei myöskään ole tavanomaista korkeampi.

Lausuntojen perusteella Metsähallitus myönsi puistoon poikkeusluvan hirvenajoon, mutta ei ampumiseen. Ajossa hirvet ajettaisiin puiston ulkopuolelle ammuttavaksi.

Karjalainen pitää tärkeänä, että metsästystehoa nostetaan luonnonsuojelualueen ulkopuolella, jossa on valtaosa Itä-Uudenmaan hirvistä.

Palokkaasta ajo-oikeus on yhtä tyhjän kanssa.

"Sirpaleisilla länteillä ei voi metsästää, koska asutus on niin lähellä. Ei hirviä voi ajaa kylälle päin", Palokas sanoo.

Tällä hetkellä alueella ei metsästetä lainkaan.

Kolaritilastoissa muutos ei Palokkaan mukaan ole näkynyt. Hirvihavaintoja sen sijaan on tehty selvästi runsaammin kuin aiempina vuosina. Myös viime talven hirvilaskennan tulos oli suurempi kuin ennen.

"Odotan sydän syrjälläni, koska sattuu pahasti. Pitääkö tapahtua yksi vai kaksi kuolonkolaria, että tilanteelle tehdään jotain?" Palokas kysyy.

Karjalaisen mielestä kyse on mielipiteistä, ei faktoista.

"Totta kai meitäkin kiinnostaa ihmisten turvallisuus. Metsästykseen pitää olla vahvat perusteet", Karjalainen sanoo.

Syyskuun lopussa Lahdenväylällä Vantaalla sattui poikkeuksellinen onnettomuus, jossa kaksi villisikaa juoksi auton eteen.

120 kilometrin tuntinopeutta ajanut auto törmäsi 130-kiloisiin urossikoihin. Toinen menehtyi, ja toisen poliisi lopetti. Onnettomuus laajeni ketjukolariksi, kun ihmiset pysähtyivät ottamaan sioista kuvia.

Villisikakanta on kasvussa. Suomessa niiden määrä on arvioiden mukaan 4–5-kertaistunut vuodesta 2010.

Se voi tietää riskiä liikenteelle.

"Jos kanta runsastuu entisestään ja aiheuttaa ongelmia, tilanteesta voi tulla vielä hankalampi ratkaista kuin hirvitilanteesta", Palokas arvioi.

Toisin kuin hirvi, villisika ei kuulu Suomessa pyyntiluvanvaraisesti metsästettäviin riistaeläimiin.

Kansallispuiston ulkopuolella pyyntiin tarvitaan metsästysoikeus ja metsästyskortti, mutta kansallispuiston poikkeussäännöksiä ei voi soveltaa villisikaan.

"Lupia villisikojen metsästykseen ei ole Metsähallituksesta haettu", Karjalainen kertoo.

Hirvieläinten kohdalla Metsähallitus perustelee poikkeusluvan epäämistä sillä, että kansallispuiston tarkoituksena on myös luonnon virkistyskäyttö. Puisto on kävijämäärissä mitattuna pääkaupunkiseudun vilkkaimpia ulkoilukohteita. Siellä on syyskuukausina noin 5 000–6 000 kävijää.

"Metsästys on riski, vaikkakin hallittu sellainen. Meidän pitää huomioida alueen vilkas virkistyskäyttö, kuten patikoijat ja sienestäjät", Karjalainen sanoo.

Kiista Sipoonkorvessa on edennyt oikeuskäsittelyyn.

Suomen riistakeskus ja paikallinen metsästysseura valittivat Helsingin hallinto-oikeuteen Metsähallituksen päätöksestä olla myöntämättä poikkeuslupaa metsästykseen puistossa.

Helsingin hallinto-oikeus antoi elokuun lopussa päätöksen, jossa se asettui Metsähallituksen puolelle.

Päätöksen mukaan hirvieläinten liikenteessä aiheuttama uhka ei Sipoonkorven lähialueilla ole ollut tavanomaista korkeampi eikä metsästystä voi pitää tarpeellisena. Metsähallitus oli tehnyt päätöksen olla myöntämättä poikkeusta hirvien ja valkohäntäpeurojen pyytämiseksi.

Seuraavaksi asiaa käsitellään korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Roosa Murto HS
Sipoonkorpi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat