Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhesiteet ylittävät kotitalouden rajat

Kaupunki
 

Suomessa ihmisen lähiomaisiksi lasketaan aviopuoliso, lapset, vanhemmat ja sisarukset.

Läheisiksi puolestaan luetaan esimerkiksi avopuolisot tai muuten selvästi läheiset ihmiset.

Kun leskimies Toivo Liimatainen alkusyksystä kuoli, hänen perheensä ja sukunsa törmäsivät siihen, että koska Liimataista ei ollut koskaan virallisesti adoptoitu perheeseen, ne eivät saaneet mielestään riittävästi tietoa.

Sitä, mitä tietoa vainajasta saa antaa ja kenelle, säätelee laki kuolemansyyn selvittämisestä.

Jos esimerkiksi potilaalta ei sairaalassa voida tiedustella hänen suostumustaan tietojen luovuttamiseen eteenpäin, tietoja voidaan antaa vain lähiomaisille – eli aviopuolisolle tai virallisille perheenjäsenille.

Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja, tutkimusprofessori Anna Rotkirch muistuttaa, että on olemassa virallinen perhekäsitys ja tosiasialliset perhesuhteet.

"Eli se, keitä ihmiset kokevat perheekseen", Rotkirch tähdentää.

Hänen mukaansa nykyään esimerkiksi uusperheiden kautta vastaan tulee entistä enemmän läheisiä perhesuhteita, joita ei kuitenkaan virallisteta.

"Esimerkiksi saatat asua kumppanisi lapsen kanssa hyvin pitkään samassa kodissa, mutta kun eroatte, mitään oikeuksia esimerkiksi tiedonsaantiin tai yhteydenpitoon ei ole", Rotkirch kuvaa.

Hänen mukaansa onkin tärkeää korostaa myös näkemystä perhesiteistä tunnesiteinä, jotka ohittavat viralliset määritelmät ja esimerkiksi kotitalouden rajat.

Suomessa rakennetaan kansallista palveluväylää, josta ihminen pystyy itse tarkistamaan omat tietonsa ja sen, kenet hänelle on merkitty lähiomaisiksi ja läheisiksi, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Näin ollen ihminen pystyy etukäteen varmistamaan, että jos jotain sattuu, läheisinä kohdellaan niitä ihmisiä, jotka tosiasiallisesti ovat läheisiä.

Oikaisu 21. lokakuuta 2015 kello 9.28: Anna Rotkirch on Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja ei koko Väestöliiton johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat