Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ei lupaa leipäjonoihin helpotusta

Jonottajille tuskin järjestyy sisätiloja lähiaikoina

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Helsingin Myllypurossa ruuanjakelujono kiemurteli elokuussa yli 700 metrin mittaisena.
Helsingin Myllypurossa ruuanjakelujono kiemurteli elokuussa yli 700 metrin mittaisena. Kuva: Katarina Sällylä HS

Helsingin kaupungilta tuskin on luvassa helpotusta kasvaviin leipäjonoihin.

Sekä ympäristölautakunta että yleisten töiden lautakunta käsittelivät tiistaina Tuomo Valokaisen (sd) ja 29 muun valtuutetun aloitetta, jossa nämä vaativat kaupunkia järjestämään ruokajakelulle asianmukaisia tiloja.

Kumpikaan lautakunta ei lausunnossaan kaupunginhallitukselle katso, että niiden toimivaltaan kuuluisi puuttua asiaan suoraan. Yleisten töiden lautakunta totesi kuitenkin lausunnossaan, että kaupunki voisi ottaa aktiivisemman roolin elintarvikejakelussa.

Kiinteistölautakunta linjasi jo aiemmin tässä kuussa, että kaupunki ei esimerkiksi voi tarjota tiloja suoraan järjestöille markkinahintaa halvemmalla.

Rakennusviraston esityksessä tosin väläytellään mahdollisuutta selvittää Helsingissäkin samanlaista Yhteinen pöytä -mallia, joka Vantaalla on jo käytössä. Vantaalla on avattu syksyllä kaupungin ja seurakunnan yhteinen pysyvä kylmävarasto, josta lahjoituksia kuljetetaan lukuisiin jakelupisteisiin eri puolilla Vantaata.

Ympäristövirasto arvioi, että kolmessa Helsingin suurimmassa leipäjonossa jonottaisi jakopäivinä 2 700 ihmistä. Arvio vaikuttaa turhan optimistiselta, sillä pelkästään Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön jonossa Helsinginkadulla on kerralla noin 2 800 ihmistä, Myllypuron elintarvikejaon jonossa yleensä 600–800.

"Tähän on kaksi syytä. Toisaalta ehkä apua uskalletaan hakea, kun sitä tarvitaan. Toisaalta valtiovalta on tehnyt niin hienoja leikkauksia, että jonot varmasti kasvavat edelleen. Tulee enemmän ihmisiä, jotka joutuvat miettimään ostavatko ruokaa vai lääkkeitä", Heikki Hursti sanoo.

Hyvää sen sijaan on, että ruokaa lahjoittaa aiempaa useampi ja vapaaehtoiset pystyvät hoitamaan jakelun tehokkaasti.

Myllypuron jonoa Herttoniemen seurakunnassa pyörittävä vapaaehtoinen Sinikka Backman sanoo, että heillä jonossa on ollut joskus jopa nykyistä suurempia ihmismääriä. Jonon pituus ei toisaalta kerro koko totuutta hätää kärsivien määrästä.

Myllypurossa ruokaa saavat vain ne, jotka saapuvat jonoon ennen puolta kymmentä aamulla. Näin voidaan olla varmoja, että lahjoitettu ruoka riittää kaikille. Osa ruoka-apua hakevista tavoitetaan jalkautuvan työn avulla.

Kumpikaan auttajista ei usko, että kaupungin järjestämät tilat ratkaisisivat ongelmaa.

"Ei riitä, että nämä ihmiset siirretään piiloon sisätiloihin jonottamaan vaikka jäähalliin. Perusturvasta pitää tehdä niin hyvä, että ei tarvitse jonottaa", Hursti sanoo.

Sinikka Backman on samoilla linjoilla. Pitäisi puuttua jonottajien elämään, ei vain jonon paikkaan.

"Toki silti olisi inhimillistä, jos ruuanjakelu pystyttäisiin järjestämään sisätiloissa. Olen huomannut, että hyvin huonokuntoisten eläkeläisten ja invalidien määrä rollaattoreineen ja sähkömopoineen on jonossa kasvanut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat