Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kummallisin talo purettiin – maan alta löytyi aseita

Pasilan kummallisin talo purettiin kesällä uuden kaupunginosan tieltä. Maan alta löytyi aseita ja autonraato.

Kaupunki
 
Ina Mikkola
Pasilan Veturitien puutalossa asui merimies Aarre Ilvesviita. Hänet kuvattiin talonsa ovella 2008. Talo oli nähtävyys, jonka kohdalla autot hidastivat. Talo purettiin elokuussa.
Pasilan Veturitien puutalossa asui merimies Aarre Ilvesviita. Hänet kuvattiin talonsa ovella 2008. Talo oli nähtävyys, jonka kohdalla autot hidastivat. Talo purettiin elokuussa. Kuva: Ina Mikkola
Fakta

Uusiin koteihin pääsee 2020-luvulla

 Ratapihakorttelit ovat parhaillaan suunnitteluvaiheessa. Tavoite on, että asemakaavaehdotus valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä.

 Kortteleihin tulee eri asumismuotoja, kuten vuokra- ja omistusasuntoja sekä asumisoikeusasuntoja.

 Asuintalojen rakentaminen alkanee vuoden 2018 lopussa. Valmista on 2020-luvun aikana.

Kaksi koivua seisoo vieri vieressä. Ennen niiden välissä oli ovi, joka vei sisälle punaiseen puutaloon.

Se oli yksi Helsingin kummallisimmista taloista.

Talossa eleli vanha merimies Aarre Ilvesviita. Hän oli seikkaillut ympäri maailman meriä höyrylaivoilla, kunnes palasi matkoiltaan ja asettui puutaloon Veturitielle Helsingin Pasilaan. Hämärässä, tavaran täyttämässä tönössä hän kirjoitti lokikirjaa, johon hän kirjasi ylös päivän pieniä tapahtumia.

Vähitellen vaatimaton tönö muuttui nähtävyydeksi, jonka kohdalla autot hidastivat tahtia.

Piha oli täynnä tavaraa, kuten perämoottoreista ja liikennemerkeistä tehtyä taidetta. Puissa roikkui kynttelikköjä ja levyjä, seinissä muovikukkia ja ankkuri. Ja nuket, niitä istui kaikkialla.

Talo oli niin erikoinen, että se vilahti lukuisissa elokuvissa. Pihassa kuvattiin muun muassa Gorkin puistoa vuonna 1983. Elokuvantekijät lahjoittivat Ilvesviidalle kiitokseksi avusta traktorin. Sekin jäi seisomaan talon pihaan.

Toissa vuonna vanha merimies kuoli 87-vuotiaana. Se tiesi loppua myös talolle, joka oli viimeisiä jäänteitä 1970-luvulla kerrostalojen tieltä puretusta puu-Pasilasta. Ilvesviita ehti asui talossa yli 30 vuotta.

Tyhjilläänkin talo oli aikamoinen näky. Tupakan haju oli pinttynyt seiniin. Talossa ei ollut nykyaikaista vessaa eikä peseytymismahdollisuutta.

"Myös lämmitysviritelmät olivat aika erikoiset. Olihan se aika ihme, että joku vielä siellä asui", kertoo johtava asiantuntija Antti Kari Senaatti-kiinteistöistä, joka hallinnoi maa-alueita valtion puolesta.

Elokuussa talo purettiin. Mutta ei tyhjän takia, vaan paikalle on mahtipontiset suunnitelmat.

Talon päälle ja viereen on nousemassa uusi asuinalue, Ratapihakorttelit.

Luvassa on koti 3 000 kaupunkilaiselle ja toimitiloja tuhannelle työntekijälle. On kauppoja, päiväkoti ja koulu.

"Vaihteleva, värikäs ja monimuotoinen", maalailee tulevaa aluetta projektipäällikkö Dan Mollgren Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosastosta.

Outi Pyhäranta / HS
Maahan jääneitä pikkuesineitä, varreton lusikka ja mittari.
Maahan jääneitä pikkuesineitä, varreton lusikka ja mittari.

Se on suuri muutos Pasilalle, joka on ollut tähän asti pikemminkin tyhjä, harmaa ja yksitoikkoinen. Se on ollut paikka, joka nähdään junanikkunasta, mutta johon vain harvalla on asiaa.

Lähitulevaisuudessa puutalon tilalle ja viereen nousee kantakaupunkimaiseksi ajateltu alue, jossa on kivijalkaliikkeitä ja viherkattoja. Korttelit ovat erityyppisiä ja talojen korkeus vaihtelee pääosin 6–15 kerroksen välillä.

Kulku idästä länteen helpottuu, joten Pasilan eri puolet kytkeytyvät tiiviimmin toisiinsa.

"Jatkossa voidaan toivottavasti puhua vain yhdestä Pasilasta", Mollgren sanoo.

Ennen alue oli täynnä junakiskoja, koska se oli käytössä ratapihana. Kun Vuosaaren satama avautui, tavarajunat siirtyivät sinne ja alue vapautui rakentamiselle.

Myös muu Pasila muuttuu. Ratapihakortteleiden lisäksi alueelle nousee uusi keskusta-alue Pasilan aseman viereen ja tornitaloalue sillan toiselle puolelle. Yhdessä kolme hanketta myllää kaupunginosan totaalisesti. Muutos ei ulotu vain helsinkiläisten arkeen, koska kyse on solmukohdasta, johon on pääsy koko maasta.

"Tähän rakennetaan Helsingin toinen keskusta", julistaa valtava juliste Pasilan sillan kyljessä. Se ei taida olla liioittelua.

Nyt punaisen talon entinen piha on tyhjä. Maa on tasainen ja koivuparin välissä vain kylmää syysilmaa. Jos taloa ei olisi nähnyt, sitä ei osaisi kaivata.

Merimiehen muisto ei ole kuitenkaan kadonnut kokonaan. Ennen purkua läheiset veivät pois arvokkaat tavarat, mutta jälkeen jäi paljon romua.

Yllätyksiä piileskeli myös maan alla. Sinne oli haudattu vuosikymmenten aikana vaikka mitä: muun muassa autonraato, akkuja ja jopa aseita. Ne kaivettiin ylös ja toimitettiin eteenpäin.

Lopullisesti paikka putsataan, kun rakentaminen alkaa. Vielä hiekkakasasta törröttää hopeinen lusikka ja kun hieman kaivaa, käteen osuu outo työväline ja vanha mittari.

Ja kuka tietää, mitä muita aarteita maa kätkee sisässään.

Outi Pyhäranta HS
Myyntipäällikkö Antti Ropponen Senaatti-kiinteistöistä asteli samojen puiden väliin nyt. Talo purettiin elokuussa.
Myyntipäällikkö Antti Ropponen Senaatti-kiinteistöistä asteli samojen puiden väliin nyt. Talo purettiin elokuussa.

Outi Pyhäranta / HS
Pasilan uuden keskuksen työmaa ja sen takana puiden seassa Veturitien pätkä, jolla puretun talon tontti on.
Pasilan uuden keskuksen työmaa ja sen takana puiden seassa Veturitien pätkä, jolla puretun talon tontti on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat