Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki myy rahasyöpön bussifirmansa halvalla

Helsingin poliitikot haluavat selvityksen bussikilpailutusten talousvaikutuksista

Kaupunki
 

"Tämä on viherporvariston häpeän päivä."

Vesa Moilanen Lehtikuva
Yrjö Hakanen
Yrjö Hakanen

Kristillisten Mika Ebeling tiivisti kaupungin palveluiden yhtiöittämistä vastustavien tunnot keskiviikkona, kun Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kaupata tappiollisen bussiyhtiönsä Helsingin bussiliikenteen.

Ebelingin piikki oli suunnattu syksyyn 2004, jolloin Helsinki päätti porvariston ja vihreiden äänin yhtiöittää HKL-bussiliikenteen ja Suomen turistiauton Helsingin bussiliikenteeksi.

"Meille esitettiin, että yhtiöstä tulee kannattava parissa kolmessa vuodessa. Eikö valmistelu osannut tehdä parempaa työtä vai sumutettiinko meitä tietoisesti? Kumpikin vaihtoehto on huono", Ebeling sanoi.

Helsingin bussiyhtiö on ollut tappiollinen sen perustamisesta saakka. Esimerkiksi neljän viime vuoden aikana tappioita on tullut lähes 13 miljoonaa euroa.

Nyt yhtiö siirtyy 24 miljoonalla eurolla Helsingiltä Koiviston Auto-konserniin kuuluvalle Viikin Linjalle. Kauppahinta on matala, sillä yhtiön kirjanpidollinen arvo on 47 miljoonaa.

Skp:n Yrjö Hakanen esitti, ettei Helsinki myisi bussiyhtiötä.

"Nyt joukkoliikenteen kehitys riippuu yhä enemmän muutaman suuryhtiön voitontavoittelusta", Hakanen sanoi.

Hänen esityksensä ei saanut suurta kannatusta. Valtuuston 85 jäsenestä myynnin perumista kannattivat ainoastaan perussuomalaisten Nuutti Hyttinen, Nina Huru ja Harri Lindell sekä perussuomalaisista syyskuussa eronnut René Hursti.

Kokoomuksen Tatu Rauhamäki ja vihreiden Otso Kivekäs sanoivat, että yhtiöittämisestä on seurannut myös hyviä asioita. Bussireittien kilpailutukset ovat pitäneet lippujen hinnat heidän arvionsa mukaan noin kolmanneksen kilpailuttamattomia hintoja matalampina.

Tästä asiasta saadaan pian myös faktatietoa, sillä valtuusto päätti keskiviikkona selvittää, miten bussiliikenteen kilpailutukset vuosina 2005–2015 ovat vaikuttaneet Helsingin talouteen, henkilöstön työehtoihin ja ympäristöystävällisempien bussien käyttöönottoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat