Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus lykkäämässä pääkaupunkiseudun raidehankkeita - "tarjolla vain kylmää kättä"

Pääkaupunkiseudun kunnat pelkäävät, että ne eivät saa valtiolta mitään tukea asuntojen rakentamiseen

Kaupunki
 

Valtio tarjoaa Helsingin seudun kunnille entistä vähemmän rahaa suurin liikennehankkeisiin tulevaisuudessa.

Hallitus vaatii, että maankäyttöä, asumista ja liikennettä (mal) koskeva sopimus on revittävä auki ja neuvoteltava uusiksi.

Artikkeliin liittyvät

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta vetoaa siihen, että valtion taloudellinen tilanne on muuttunut ratkaisevasti vuonna 2014 solmitun mal-sopimuksen jälkeen.

Tämä merkitsee käytännössä sitä, että Alexander Stubbin (kok) hallituksen sopimaa Pisara-rataa ei käynnistetä Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana.

Tämän myöntää liikenneneuvos Risto Murto liikenneministeriöstä. "Pisara-rataa on vaikea saada sopimaan budjetteihin", Murto kuvaa.

Helsingin seudun kunnat pelkäävät, että valtio ei tarjoa asuntotuotannon vauhdittamiseen muitakaan porkkanoita kuten raidejokeria, Espoon kaupunkirataa tai Klaukkalan ohikulkutietä.

Helsinki ja Espoo ovat valmistelleet pitkään bussilinjan 550 muuttamista raidejokeriksi. Uusi linja kulkisi Itäkeskuksesta Haagan ja Pitäjänmäen kautta Otaniemeen.

Uusi pikaraitiotie maksaisi 280 miljoonaa euroa. Aiemmin on ollut tapana, että valtio maksaa investoinnista noin 30 prosenttia. raidejokerin tapauksessa valtion osuus olisi 84 miljoonaa euroa.

Kaupunkien laskelmien mukaan linjan varrelle voitaisiin rakentaa noin 80 000 uutta asuntoa yli 100 000 asukkaalle. Hanke tuottaisi valtiolle verotuloja moninkertaisesti investointiin nähden.

Espoon kaupunkirata puolestaan maksaa noin 250 miljoonaa euroa. Vanhan käytännön mukaan valtion osuus olisi 75 miljoonaa euroa.

"Mistä sitä neuvotellaan, jos valtiolla ei ole laittaa mitään pöytään", kysyy Espoon teknisen toimialan johtaja Olli Isotalo.

Espoo jatkaa kuitenkin Isotalon mukaan sekä kaupunkiradan että raidejokerin suunnittelua. "Kaupunki voisi tulla vastaan ja rahoittaa hankkeita etupainotteisesti niin kuin tehtiin Kehä I:n tunnelia tehtäessä."

Kiihtyvä maahanmuutto pitäisi huomioida Isotalon ja Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän mukaan mal-sopimuksen asuntotuotantotavoitteissa.

"Silti valtiolla ei näytä olevan mitään muuta tarjottavana kuin kylmää kättä", Penttilä sanoo. "Miksi kunnat lähtisivät tekemään uutta sopimusta, jos valtio ei tule vastaan?"

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki puolestaan uskoo, että neuvottelemalla päästään eteenpäin. "Uudet asunnot ovat tärkeitä, ei vain Helsingille, vaan koko maalle."

Liikenneministeriössä neuvottelutilanne nähdään eri tavalla.

"Nyt odotamme, että kunnat tuovat hankkeita pöytään, jotta päästään keskustelemaan niiden toteuttamisesta," sanoo liikenneneuvos Risto Murto.

Ministeriöllä on rahaa 30 miljoonaa euroa kolmeksi vuodeksi.

Murto viittaa ministerivaliokunnan linjaukseen, jossa korostetaan uusia tapoja hankkeiden rahoittamisessa. Sellaisia ovat "innovatiivisuus" ja uudet rahoitusmallit.

Liikenneministeriö vaatii, että mal-sopimuksiin otetaan mukaan tavoitteet digitalisaation kehittämisestä liikenteessä. Ministeriö haluaa edistää niin sanottua älyliikennettä.

"Kutsuplus on esimerkki siitä mihin maailma on menossa, vaikka mobiilipalvelu onkin vaikeuksissa", Murto sanoo.

Myös Sinnemäki uskoo, että älyliikenne on tulevaisuudessa todellisuutta. "Sillä tavoin ei kuitenkaan ratkaista suurten ihmismäärien liikkumista. Älyliikenne ei poista tarvetta investoida raideliikenteeseen."

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) haluaa kokeilla uusia tapoja rahoittaa hankkeita. Keskusta on aiemmin esittänyt infrarahastoa, joka rahoittaisi isoja liikenneinvestointeja.

Neuvotteluja mal-sopimuksesta vuosiksi 2016–2019 on tarkoitus käydä lähiviikkoina. Tavoitteena on saada uusi sopimus aikaan joulukuussa.

"Kyllähän tässä kiire painaa päälle", Murto sanoo.

Hallitus haluaa lisäksi ensi kertaa kokeilla, voidaanko voimistaa kaupunkien välisiä kasvukäytäviä. Sellainen on muun muassa Helsingin ja Tampereen välinen vyöhyke pääradan varrella.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää ehdotuksista kilpailun, joka ratkaistaan ensi helmikuussa. Rahaa on kuitenkin käytettävissä vain muutamia miljoonia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat