Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat vanhemmat haluavat lapsensa koodikouluun – miksi?

Fiksu Bella Tuomela keksi koodikoulussa, että robotit ovat aika tyhmiä

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Tito Toivola auttaa tytärtään Erin Toivolaa liikuttamaan näytöllä piirtävää kilpikonnaa.
Tito Toivola auttaa tytärtään Erin Toivolaa liikuttamaan näytöllä piirtävää kilpikonnaa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

"Äiti katso, se robotti piirsi nämä oikeasti. Tyhmä robotti", hihkuu Bella Tuomela, 6.

Ollaan it-yritys Reaktorin käsittämättömän suositussa koodikoulussa, johon pääsi tällä kertaa 15 ja pyrki yli 300 lasta vanhempineen. "Tyhmä" on Arskaksi ristitty teollisuusrobotti, joka on pistetty piirtämään Bellan ja muiden lasten läppäreillään suunnittelemia kuvioita.

Reaktorin koodikoulu on yksi tunnetuimmista ja lupaa opettaa alkeet jo neljävuotiaille. Muutkin ohjelmistotalot järjestävät vastaavaa tekniikan alkeisopetusta kouluissa tai iltaisin. Peruskoulun opetusohjelmaankin ohjelmointi on tulossa ensi vuoden syksyllä. Miksi vanhemmat ovat juuri nyt tästä asiasta niin valtavan kiinnostuneita, että kursseille ei tahdo sopia sisään?

"Tekemällä oppiminen on lapselle mieluinen tapa oppia. Ei tietotekniikkaan liittyvä kasvatus saa olla pelkkää kieltämistä ja rajoittamista, pitää myös tarjota hänelle tilaisuus tuottaa itse koneella jotain", sanoo Bellan äiti Minna Tuomela. Häntä kiinnostaa myös itse opettajana päästä kurkistamaan, mitä koulun ulkopuolella tapahtuu.

Vieressä Erin Toivolan, 6, isä kertoo, että vanhemmille tulee halvemmaksi, jos tyttö pian tekee pelaamansa pelit itse.

"On hyvä altistua uusille kokemuksille. On sitten neidistä itsestään kiinni, innostuuko hän", sanoo Tito Toivola enemmän tosissaan.

"Poika pitää pelaamisesta. Olisi varmasti hyvä, jos hän oppisi koneella tekemään muutakin", sanoo puolestaan 8-vuotiaan Joel Vainion isä Olavi Vainio.

Reaktorin koodikoulu kestää noin puolitoista tuntia. Siinä ajassa ehditään ensin komentaa kilpikonnaa piirtämään lapsen suunnittelemia kuvioita näytölle ja sitten käydä katsomassa, kun Arska siirtää kuviot paperille.

Lapset pääsevät heti itse kokeilemaan.

"Perusajatus on, että koodaamaan oppii vain koodaamalla", sanoo koodikoulun isä Juha Paananen.

Robottiasiantuntija Jussi Liukkonen kertoo vierestä, että kyse on enemmän loogisen ajattelun opettelusta kuin minkään yksittäisen laitteen tai ohjelmointikielen oppimisesta. Vaikka Arska on lapsista vaikuttava tai vähän pelottavakin ilmestys, jutun juoni on silti ihmisten kanssa toimiminen.

"Siksihän lapset tästä innostuvat, että tämä on yhteistä tekemistä aikuisen kanssa", Liukkonen sanoo. It-alakin on nykyisin enemmän yhteistyötä kuin yksinäistä puurtamista.

Arska on ihan täysiverinen teollisuusrobotti, jonka kykyä oppia mitä tahansa uutta nopeasti on muokattu. Nyt se onnistuu minuuteissa. Kehittäjiensä mielestä Arska on siis Suomen talouden toivo eikä koneeksi kovinkaan yksinkertainen tapaus.

Kouluttajat sanovat silti, että Bellan oivallus on ihan oikea. Kone tekee juuri sitä mitä käsketään, kun käskyt ovat tarpeeksi yksinkertaisia.

"Itse koodaus on sivuseikka. Tärkeämpää on huomata, että tietokone on tyhmä. Kun kontrolloit sitä, maailma on sinun", Liukkonen sanoo.

Maija Aalto HS
Kamppi

Jukka Gröndahl HS
William Birn opettelee ohjelmoimaan.
William Birn opettelee ohjelmoimaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat