Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahastokaan ei ole ongelmaton

Kaupunki
 

Koulurahasto ei ole ongelmaton malli.

"Mitä enemmän päätösvaltaa annetaan rahastolle, sitä suurempi on riski, että se tuleekin kaupungille kalliiksi. Mitä tarkempaa ja ennalta määrätympää tuottoa sijoittaja haluaa, sitä suurempi on se riski, että kustannukset voivat kunnan osalta nousta", sanoo erityisasiantuntija Jari Vaine Kuntaliitosta.

Vaineen mukaan ongelmia voi tulla erityisesti siitä, jos rahasto hankkii ulkopuolista rahoitusta.

"Kun kunta ottaa lainaa, tietää se ainakin varmasti, millä ehdoilla lainasopimus on tehty. Korot voivat nousta, mutta se on kuitenkin kunnalla hallinnassa. Tässä [rahastossa] kunta voi yhtäkkiä huomata, ettei se tiedäkään, mitä seuraavaksi tapahtuu."

Näistä syistä vuokratason arvioiminen ennakkoon voi olla hankalaa.

"On myös olemassa riski, että osa kuluista voi jäädä kokonaan pimentoon."

Vastuun siirtäminen yksityiselle on vaikeaa ja voi tulla kalliiksi. Yritys saattaa vaatia suuria summia siitä, että kantaa suuren osan vastuusta.

"Entä mitä tapahtuu, jos rahaston omistama koulu käy sijoittajille rasitteeksi? Myydäänkö se ja onko sille muita ostajia kuin kunta? Onko kunnan silloin pakko ostaa koulu?"

Mallissa on myös hyviä puolia.

"Kuntien pitääkin miettiä, kannattaako kaikkia seiniä omistaa. Jos ei omista seiniä, ei tarvitse myöskään kantaa niistä kaikkea vastuuta ja taakkaa."

Yksityisellä puolella saatetaan saada esimerkiksi rakennus- tai korjaushankkeita nopeammin käyntiin kuin kunnissa, Vaine huomauttaa.

Uusia malleja kokeilemalla haetaan edullista tapaa tuottaa kunnan palveluita laadukkaasti. Laadun varmistaminen on kunnille haaste, sanoo Vaine. Eikä onnistuminen ole takuuvarmaa missään mallissa, ei kaupungin omassa toiminnassakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat