Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanasaari halutaan muuttaa asuinalueeksi

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esittää, että Hanasaaren kivihiilivoimala suljetaan 2020-luvun alussa

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Helsingin kaupunginvaltuusto päättää, lopetetaanko voimalatoiminta Hanasaaressa Sörnäisissä.
Helsingin kaupunginvaltuusto päättää, lopetetaanko voimalatoiminta Hanasaaressa Sörnäisissä. Kuva: Ville Männikkö

Helsingin Hanasaaren kivihiilikasojen muuttaminen asuin- ja työpaikka-alueeksi näyttää hetki hetkeltä todennäköisemmältä. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) esittää kaupungin yhtiöiden asioita käsittelevälle kaupunginhallituksen konsernijaostolle, että Helsinki lakkauttaisi Hanasaaren hiilivoimalan ja tuottaisi energiansa nykyistä hajautetummin.

Pajunen esittää, että Helsinki rakentaisi Salmisaareen uuden pellettivoimalaitoksen ja Vuosaareen uuden biolämpölaitoksen.

Tavoitteena on, että Salmisaaren pellettivoimalaitos voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2017. Vuosaaren biolämpölaitos on tarkoitus saada valmiiksi niin, että Hanasaaren B-voimalaitoksen toiminta voitaisiin lakkauttaa 2020-luvun alussa.

Ehdotetun mallin hinta on noin 360 miljoonaa euroa. Se on edullisempi kuin uuden monipolttoainevoimalaitoksen rakentaminen Vuosaareen. Sen hinta-arvio on 900 miljoonaa.

Pajusen esittämä malli on sen sijaan kalliimpi kuin kivihiilen ja puupelletin seospoltto Hanasaaressa ja Salmisaaressa. Tämä vaihtoehto maksaisi 300 miljoonaa euroa.

Pajusen mielestä hajautetun energiatuotannon tukeminen on järkevin tapa saavuttaa Helsingin ilmastotavoitteet.

Se ei tulisi yhtä kalliiksi kuin Vuosaaren monipolttoainevoimala. Lisäksi se mahdollistaisi keskustasta Kruunuvuorenrantaan kulkevan joukkoliikennesillan rakentamisen ja Hanasaaren asuinrakentamisen.

Helsingin virkamiesarvion mukaan Hanasaaren voimala-alueen esirakentaminen voitaisiin aloittaa arviolta jo vuonna 2024, jos Helsingin kaupunginvaltuusto päättää lopettaa voimalatoiminnan Hanasaaressa.

Alueen esirakentaminen vaatii kaupungin arvioiden mukaan suuria investointeja. Esimerkiksi pelkän pilaantuneen maaperän kunnostamisen arvioidaan maksavan noin 30 miljoonaa euroa. Yhteensä alueen katu- ja esirakentamisen arvioidaan maksavan kymmenessä vuodessa noin 80 miljoonaa euroa.

Toisaalta Helsinki saa Hanasaaresta myös tuloja, mikäli voimalatoiminta päätetään lakkauttaa. Arvioiden mukaan kaupunki voisi saada alueen tonteista 130–165 miljoonaa euroa vuoteen 2047 mennessä. Hinta riippuu siitä, säilytetäänkö voimalarakennus vai puretaanko se. Voimalarakennuksen säilyttämisvaihtoehdossa maan myyntitulot jäisivät pienemmiksi.

Tuoreimpien arvioiden mukaan alueelle voitaisiin saada asuntoja 6 000–8 000 asukkaalle. Asukkaiden arvioidaan tuovan kaupungille verotuloina yli 30 miljoonaa euroa.

Pajusen esitys myötäilee pitkälti Helsingin omistaman energiayhtiön Helenin hallituksen asiasta kesäkuussa tekemää esitystä. Helenin hallituksen mukaan kaupungin ei ole tässä energiamarkkinatilanteessa järkevää investoida lähemmäs miljardia euroa yhteen voimalaratkaisuun vaan panostaa nykyistä enemmän uusiutuviin energiamuotoihin ja hajautettuun energiantuotantoon.

Tätäkään vaihtoehtoa Helenin hallitus ei tosin pitänyt liiketaloudellisesti kannatettavana ratkaisuna. Silti yhtiön hallitus päätti esittää sitä Helsingille, mikäli kaupunki aikoo täyttää asettamansa päästö- ja ympäristötavoitteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat