Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo myy koulujaan sijoittajille – "Hinta on joitain kymmeniätuhansia euroja"

Huonokuntoinen koulu myytäisiin edullisesti sijoittajien omistamalle rahastolle

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Tuomarilan koulu on odottanut peruskorjausta jo pitkään. Pia Lähdemaan tytär Siiri Rounaja aloitti Tuomarilassa koulutiensä tänä syksynä. "Ensin meille kerrottiin, että remontti alkaisi ensi vuonna. Pari viikkoa sitten tuli tieto, että se siirtyisi vuoteen 2020. Minusta tärkeintä on, että lasten koulutilat ovat kunnossa. Ei se, kuka rakennuksen omistaa."
Tuomarilan koulu on odottanut peruskorjausta jo pitkään. Pia Lähdemaan tytär Siiri Rounaja aloitti Tuomarilassa koulutiensä tänä syksynä. "Ensin meille kerrottiin, että remontti alkaisi ensi vuonna. Pari viikkoa sitten tuli tieto, että se siirtyisi vuoteen 2020. Minusta tärkeintä on, että lasten koulutilat ovat kunnossa. Ei se, kuka rakennuksen omistaa." Kuva: Kari Pullinen

Espoo haluaa siirtää osan huonokuntoisista kouluistaan ulkopuolisen rahaston haltuun. Tämä tarkoittaisi joidenkin koulujen myymistä sijoittajien omistamalle rahastolle.

Rahastolla olisi velvollisuus peruskorjata koulut ja pitää niitä kunnossa. Kaupunki selvittää parhaillaan, löytyykö halukkaita sijoittajia koulurahaston perustamiseen, kertoo Espoon rahoitusjohtaja Reijo Tuori. Mietinnässä on myös rahaston malli ja sopimusehdot.

Rahaston tarkoitus on helpottaa kaupungin kasvavaa taakkaa peruskorjattavien koulurakennusten korjaamisessa.

Espoossa on nyt kuusi koulua, joihin pitäisi tehdä peruskorjaus lähitulevaisuudessa. Seuraavien kymmenen vuoden aikana peruskorjausta odottaa yhteensä 30 koulua. Näiden korjaaminen maksaa yhteensä yli 450 miljoonaa euroa.

Koulurahasto ostaisi vain peruskorjattavia kouluja, ja sen tärkein tehtävä olisi suorittaa korjaukset ja ylläpitää koulujen kuntoa.

Espoo puolestaan maksaisi koulurakennusten käytöstä vuokraa.

Kun rahasto korjaisi omistamansa koulurakennuksen, nousisi rakennuksen arvo, sillä kunnostettu rakennus on arvokkaampi kuin huonokuntoinen. Tästä syntyisi rahaston sijoittajien mahdollinen tuotto.

Kaupunki aikoo toimia rahastossa myös sijoittajana. Tällöin se saisi rahastosta tuottoa ja olisi selvillä siitä, mitä rahastossa tapahtuu.

"Osuus olisi varmaankin enemmän kuin kaksi prosenttia, mutta en osaa vielä sanoa, onko se kymmenen vai enemmän. Tätä meidän täytyy vielä miettiä", Tuori sanoo.

"Olemme kyselleet markkinoilta, pidetäänkö Espoon osallisuutta rahastossa hyvänä, ja siihen on kyllä suhtauduttu myönteisesti. Tämä auttaisi meitä saamaan kaikki tiedot helposti, ja toiminta olisi meille päin avoimempaa."

Rahastoja ei tiettävästi ole vielä hyödynnetty Suomessa koulurakennuksiin. Ruotsissa sen sijaan mallia on käytetty jo jonkin aikaa. Malli ei ole täysin ongelmaton.

"Koulun markkina-arvon mittaaminen on hankalaa", Tuori sanoo.

Tuorin mukaan koululla ei ole käytännössä kummoistakaan arvoa.

"Myymme ne kirjanpitoarvon mukaan, mikä on vain joitain kymmeniätuhansia euroja."

Koulun arvo jää nimelliseksi, sillä koulurakennusta ei Tuorin mukaan voi pitää liikekiinteistönä – koulun ainoa käyttötarkoitus on toimia opetustilana.

"Koulun arvo syntyy lähinnä tästä peruskorjauksesta. Sen arvo on siis se, minkä arvoinen peruskorjaus siihen tehdään. Tontteja ei ole tarkoitus ainakaan nyt alkuun myydä. Sillähän saattaa olla ihan erilainen käyttötarkoitus monen kymmenen vuoden kuluttua."

Rahasto olisi kooltaan vähintään noin 200–300 miljoonaa euroa ja siihen sisältyisi Tuorin alustavan arvion mukaan noin kymmenkunta koulua.

"En osaa sanoa, mitkä koulut ne olisivat, eikä sillä ole oppilaiden kannalta merkitystä. Kiireellisyysjärjestyksessä sinne pääsisivät ne, jotka ensimmäisenä odottavat korjaamista, mutta tilanne elää koko ajan."

Tuorin mukaan rahastosta halutaan tehdä sijoittajan näkökulmasta katsottuna mahdollisimman riskitön. Yhtään epävarmaa tai ennakoimattomia riskejä sisältävää koulua rahastoon ei otettaisi.

"Siihen tulisivat vain sellaiset rakennukset, joiden kunto tunnetaan, jolloin ne eivät sisällä mitään yllätyksiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat