Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin vasemmisto ja vihreät syyttävät kaupunginjohtaja Jussi Pajusta vallan keskittämisestä

Vasemmisto ja vihreät syyttävät Helsingin kaupunginjohtajaa vallan keskittämisestä

Kaupunki
 
Laura Oja
Jussi Pajunen
Jussi Pajunen Kuva: Laura Oja

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) haluaa Helsinkiin paljon valtaa käyttävän kaupunginjohtajan.

Pajunen esittää, että Helsingin ylintä valtaa käyttäisivät jatkossa kaupunginjohtaja ja osin ammattipoliitikkojen varaan rakentuva kaupunginhallitus.

Tästä on kyse

 Poliitikot ovat valmistelleet Helsingin johtamisuudistusta pari vuotta. Kannatusta on saanut malli, jossa ylin johto valittaisiin neljäksi vuodeksi kerrallaan.

 Pajunen esitti torstaina, että Helsinkiin jäisi kaupunginjohtaja.

Asiasta on tarkoitus päättää tänä vuonna.

 Uuden johtamismallin on tarkoitus olla käytössä kesäkuussa 2017.

Pajusen torstaina iltapäivästä julkistettu esitys suututti useat Helsingin johtamistavan uudistamista pohtineet poliitikot. Erityisen voimakkaasti esitystä vastaan hyökkää Sdp:n ryhmäjohtaja Osku Pajamäki.

"Tämä esitys on täydellinen vastakohta sille, mitä olemme hakeneet", Pajamäki sanoo.

Esitystä arvostelevien poliitikkojen mukaan työn tavoitteena on ollut lisätä vaaleilla valittujen poliitikkojen valtaa virkamiehiin nähden ja tehdä Helsingin johtajavalinnoista entistä läpinäkyvämpiä.

Pajusen esitys ei vastaa arvostelijoiden mielestä näihin ongelmiin lainkaan. Päinvastoin. Se lisää heidän mielestään kaupunginjohtajan valtaa, sillä Pajusen esityksen toteutuessa kaupunginjohtaja olisi esimerkiksi kaupunginhallituksessa ainoa päätösten esittelijä.

Kaupunginjohtajan valta lisääntyisi myös sitä kautta, että Pajunen esittää Helsinkiin pysyvää kaupunginjohtajaa.

Pajusen esityksessä kaupunginvaltuusto valitsisi kaupunginjohtajan tehtäväänsä toistaiseksi. Nykyisin toimikausi on seitsemän vuotta.

"Tässä esitetään vallan keskittämistä kaupunginjohtajalle. Ilmeisesti kaupunginjohtajan toimivaltaa pyritään suojelemaan demokratialta. Pajunen on unohtanut, että myös hänet on valittu poliittisin perustein johtoon", Pajamäki sanoo.

Myös vihreiden ryhmäjohtaja Otso Kivekäs ja vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo haukkuvat esityksen.

"Olen pettynyt siihen, että Pajunen tekee tällaisen esityksen, joka ei lainkaan vastaa johtamisjaoston kantoja", Kivekäs sanoo.

"Pajusella on oikeus tehdä tuollainen esitys, mutta en usko, että sillä on menestymismahdollisuuksia", Kivekäs jatkaa.

Samaa mieltä on myös vasemmistoliiton Honkasalo.

"Ryhmämme ei aukottomasti tue pormestarimallia, mutta tulkitsen, että enemmistö valtuustosta on ollut sen kannalla. Hän on selvästi toiminut johtamisen jaoston henkeä vastaan."

"On aikamoinen järkytys, että valmistelu voi mennä näin."

Helsingin johtamistavan uudistamista pohtivien poliitikkojen työtä johtanut Lasse Männistö (kok) ei sen sijaan halua vielä ottaa kantaa Pajusen esityksen ylimmän johdon valitsemista koskevaan osioon.

Vielä kesäkuussa Männistö esitti HS:n haastattelussa näkemyksiä, jotka olivat kaukana Pajusen torstaina julkistaman esityksen sisällöstä.

"Helsingin pitäisi siirtyä pormestarimalliin, jossa ylin poliittinen vallankäyttö olisi pormestareilla ja apulaispormestareilla", Männistö sanoi tuolloin.

Pajusen esitys sisältää myös merkittäviä uudistuksia. Keskeisin niistä koskee Helsingin nykyisen virastorakenteen täydellistä räjäyttämistä. Pajusen esityksen mukaan nykyiset reilut 30 virastoa koottaisiin neljän toimialan alle. Toimialoja olisivat sosiaali- ja terveystoimi, opetus- ja varhaiskasvatustoimi, tekninen toimi sekä kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-aikatoimi.

"Olen iloinen toimialamallista. Se poistaisi virastorajat, parantaisi Helsingin toimintaa ja asiakaslähtöisyyttä", Männistö sanoo.

Pajusen esityksen mukaan toimialoja johtamaan valittaisiin yksi poliitikko ja yksi virkamiesjohtaja.

Toimialojen virkamiesjohtajat työskentelisivät kaupunginjohtajan alaisuudessa.

Toimialoja johtavat poliitikot kuuluisivat puolestaan kaupunginhallitukseen ja saisivat työstään palkkaa. Heidän lisäkseen palkkaa saisi myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Tämä johtaisi tilanteeseen, jossa kaupunginhallituksessa olisi viisi palkkaa nostavaa poliitikkoa ja kymmenen poliitikkoa, jotka toimisivat tehtävässä oman työnsä ohessa, kuten nyt.

"En pidä tuosta mallista. Suurimmat ryhmät saavat täysipäiväisen jäsenen ja muut eivät. Mielestäni kaikilla kaupunginhallitusryhmillä pitäisi olla mahdollisuus täysipäiväiseen poliitikkoon", sanoo Helsingin toiseksi suurinta puoluetta, vihreitä, johtava Kivekäs.

Toimialamalli johtaisi myös nykyisten apualaiskaupunginjohtajien ja virastopäälliköiden tehtävien lakkauttamiseen.

Heidän kohtalonsa selviää asian jatkovalmistelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat