Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtipuita kaadettava Vantaalla vaarallisen tuholaisen takia

Puita tuhoava aasianrunkojäärä on levinnyt luontoon

Kaupunki
 
Salla Hannunen
Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5–3,5 senttimetriä pitkä. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset.
Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5–3,5 senttimetriä pitkä. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset. Kuva: Salla Hannunen

Suomen luonnosta on löydetty ensimmäistä kertaa vaarallista aasianrunkojäärää. Aiemmin niitä on löydetty vain maahan saapuneesta puusta. Nyt lehtipuita tuhoava kovakuoriainen on kuitenkin levinnyt kasvaviin puhuin.

Viime viikolla kaksi isokokoista kuoriaista löytyi teollisuusalueen jalkakäytävältä Vantaan Itä-Hakkilasta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira käynnisti tutkimukset löytöpaikan lähistöltä ja löysi torstaina puiden sisältä aasianrunkojäärän toukkia. Myös ulostuloreikiä oli puissa satoja.

"Nyt on todettu ensimmäistä kertaa, että laji menestyy Suomessa", ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta kertoo.

Jäärät iskeytyvät eläviin, terveisiin puihin. Suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Sen seurauksena oksia kuihtuu ja lopulta koko puu kuolee. Jäärälle kelpaavat lähes kaikki kotimaiset lehtipuulajit kuten haavat, poppelit, pajut, vaahterat, koivut, pihlajat, lehmukset, jalavat, lepät, omenapuut ja päärynäpuut.

Esimerkiksi suomalainen koivu näyttää kelpaavan sille hyvin.

Kuoriainen munii puun sisälle, ja toukat elävät puun sisällä 2–3 vuotta. Ainoa näkyvä merkki puussa on halkaisijaltaan noin senttimetrin kokoinen reikä tai reiät, joista kuoriaiset poistuvat.

Siksi tuholaiset voi löytää vain puita kaatamalla ja paloittelemalla.

Seuraavaksi Evira selvittää Vantaalla, kuinka suuri alue on saastunut.

Tuholaisen löytymisen takia kaikki lehtipuut täytyy kaataa sadan metrin säteeltä saastuneesta puusta. Lisäksi kahden kilometrin säteelle tehdään tarkka tarkastus. Lähes puu puulta tutkitaan, näkyykö niissä reikiä. Jos näkyy, puu kaadetaan ja tutkitaan. Jos yksilöitä löytyy laajemmalta alueelta, urakka laajenee.

"Kun laji on päässyt luontoon, muita torjuntakeinoja ei ole."

Virtasen mukaan kuluu arviolta viikko tai kaksi, että tilanne saadaan selväksi.

"Tämä on aikamoinen savotta. Hyvä puoli on, että nyt talvi on tulossa. Silloin hyönteiset eivät tule puista ulos, vaan tilanne on pysähdyksissä."

Erityisen riskialtista runkojäärän leviämisen kannalta on Kiinasta tuotavan kivitavaran puinen pakkausmateriaali, josta Suomessa on jo vuoden 2015 keväällä löydetty kahdesti eläviä aasianrunkojäärän toukkia. Pakkausmateriaalissa kulkeutuneita aasianrunkojääriä on päässyt leviämään luontoon ainakin Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Englannissa.

Virtasen mukaan maissa, joissa tuholainen on levinnyt luontoon, alkupaikka on lähes poikkeuksetta ollut teollisuusalue. Tuholaiset voivat piileskellä puutavaran sisällä pitkäänkin ennen kuin lähtevät liikkeelle.

Virtanen pitää mahdollisena, että esiintymiä on muuallakin Suomessa, etenkin Etelä-Suomessa. Laji selviytyy Suomen talvessa.

Laji ei ole luontaisesti hyvä lentämään, vaan yleensä kuoriaiset munivat samaan tai viereiseen puuhun. Sata metriä on sille pitkä lentomatka.

"Mutta toki yksilö voi levitä kauemmaksi esimerkiksi suotuisan tuulen mukana. Kyse ei ole nopeasta tuhosta, mutta pitkällä aikavälillä jälki voi olla pahaa", Virtanen sanoo.

Runkojäärä ei iske prosessoituun puuhun, joten talot ovat turvassa. Metsät ovat kuitenkin vaarassa.

"Jos laji pääsee leviämään metsiin, kyseessä on merkittävä uhka metsäteollisuudelle", Virtanen sanoo.

Jos huomaa lehtipuissa tai puisessa pakkausmateriaalissa toukkakäytäviä, syöntipurua, toukkia tai runkojääriä, havainnosta on syytä ilmoittaa Eviraan.

Roosa Murto HS
Itä-Hakkila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat