Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Pajunen ehdottaa Helsingille "hauskuusjohtajaa"

Ehdotuksen mukaan apulaiskaupunginjohtajista voitaisiin luopua

Kaupunki
 

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen haluaisi Helsinkiin eräänlaisen hauskuusjohtajan.

"Kansainvälisissä yhteyksissä kerromme mielellämme, että Helsinki on toimiva ja hauska kaupunki", Pajunen perustelee. "Hän olisi sen edustaja. Kaupungilla pitää olla myös sielu."

"Helsingin henkisen veturin" tehtävä sisältyy Pajusen ehdotukseen kaupungin uudesta johtamismallista. Virallisempi nimike tosin olisi kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-aikatoimen toimialajohtaja. Vastaavaa tehtävää Helsingissä ei ole ennen ollut.

Muut toimialajohtajat olisivat Pajusen mallissa teknisen toimen, opetuksen ja varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajat. Apulaiskaupunginjohtajista luovuttaisiin.

Varsinainen uutuus olisivat kuitenkin viisi kuukausipalkkaista poliitikkoa: toimialoja johtavien neljän lautakunnan puheenjohtajat sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Palkkapoliitikot valittaisiin kaupunginhallituksen jäsenten joukosta.

Viiden palkkapoliitikon palkan suuruutta Pajunen ei vielä halua edes arvuutella. Sen verran tehtävistä kuitenkin pitäisi tienata, että poliitikot voisivat vetää tonttiaan päätoimisesti.

"Lähtökohta on täyspäiväisyys", Pajunen sanoo. Valittavan henkilön elämäntilanteen mukaan työ voisi kuitenkin olla myös osa-aikainen, ja palkkasuhteesta on voitava Pajusen mukaan myös kieltäytyä.

Paljonko sitten olisi sopiva palkka? Kovin vähäinen korvaus tuskin houkuttaisi hyvätuloista henkilöä siirtymään ansiotyöstä kokopäiväpoliitikoksi, sen enempää teknisen kuin "hauskuuslautakunnankaan" vetäjäksi.

Pienituloiselle henkilölle luottamustehtävä voisi puolestaan olla kultakaivos.

Eikö tämä epäsuhta olisi jonkinlainen ongelma?

"Se tulee tarkkaan harkittavaksi", Pajunen lupaa. "Kysymyksessä on niin sanottu demokratiatehtävä, johon mandaatti tulee äänestäjiltä. Äänestäjillä on mahdollisuus valita edustajikseen sellaisia henkilöitä kuin itse haluavat."

Jos Helsinkiä tulevaisuudessa johdettaisiin Pajusen ajatusten mukaisesti, toisia toimialoja voisi jonakin vaalikautena johtaa palkkapoliitikko ja toisia puolestaan sivutoiminen luottamushenkilö. Seuraavalla vaalikaudella ja kaupunginhallituksen jäsenten vaihtuessa kuvio saattaisi taas muuttua.

Yksi palli kaupungissa olisi kuitenkin vakaa, ja se olisi kaupunginjohtajan. Nykyisten seitsemän vuoden toimikausien sijaan valtuusto valitsisi kaupunginjohtajan tehtäväänsä toistaiseksi.

Jussi Pajusen johtamismalli on menossa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi marraskuussa ja valtuustoon joulukuussa.

Nykyisin Helsinki palkitsee kaupunginhallituksen puheenjohtajan 10 450 eurolla vuodessa. Summan päälle tulee joka kokoukselta 385 euron korvaus.

Avainlautakuntien puheenjohtajat saavat luottamustehtävästään 6 970 euroa vuodessa, ja kokouspalkkio on 155 euroa kokoukselta.

Kaupunginjohtaja Pajunen ansaitsee 14 653,07 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi hänellä on 730 euron arvoinen autoetu ja 20 euron puhelinetu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat