Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo otti liikennevalot pois lasten koulutieltä – "Ei ole lapsille turvallista"

Lapset ovat vanhempien mukaan hätääntyneet muutoksesta

Kaupunki
 
Antto Varilo
Liikennevalot poistettiin Espoossa kadun parannustöiden takia.
Liikennevalot poistettiin Espoossa kadun parannustöiden takia. Kuva: Antto Varilo

Espoo on poistanut liikennevalot lasten koulutien varrelta Tontunmäessä. Liikennevalot poistettiin Tontunmäentien ja Koivu-Mankkaan tien risteyksestä, joka sijaitsee Jousenkaaren koulun läheisyydessä.

Tilanne huolestuttaa alueen asukkaita.

"Olen todella huolissani. Tämä ei ole lapsille turvallista", sanoo kahden lapsen isä Antto Varilo.

Matkaa risteyksestä koululle on runsaat 400 metriä. Se on ollut yksi keskeisistä koulureiteistä alueen koululaisille. Vieressä sijaitsee myös Jousenkaaren päiväkoti. Liikennevalojen poistamisesta ei informoitu asukkaita. Varilo sai kuulla asiasta, kun hänen lapsensa soitti tiistaina, että liikennevalot ovat poissa eikä hän tiedä, mitä tehdä.

"Lapsi hätääntyi ja kysyi, että mistä kuuluu mennä", Varilo kertoo. Hän lähti töistä paikalle ja saattoi lapsensa kouluun.

Liikennevalot poistettiin Koivu-Mankkaan tien risteyksestä alkuviikolla, koska kadun parannustyöt alkoivat.

"Urakan ensimmäistä vaihetta ei ole mahdollista toteuttaa ilman valojen poistamista", kertoo liikenteenhallinnan asiantuntija Noora Salonen Espoon kaupungilta.

Valot eivät palaa urakan jälkeenkään, vaan tilalle tulee liikenneympyrä. Nyt risteyksen suojatie on suljettu kokonaan, ja jalankulkijat ohjataan ylittämään katu muualta. Lähin suojatie sijaitsee noin 150 metrin päässä. Siinä ei ole liikennevaloja vaan hidastetöyssyt.

"Uudet hidastetöyssyt tekevät ylityksestä turvallisemman", Salonen sanoo.

Varilon mielestä on selvää, että lapset eivät voi ylittää raskaasti liikennöityä tietä ilman liikennevaloja.

Kadulla kulkee paljon raskasta liikennettä, kuten rekkoja, koska lähellä sijaitsee länsimetron työmaa. Alueelle nousee Urheilupuiston metroasema. Myös kadun kunnostaminen kytkeytyy metron avautumiseen.

"Mielestäni ollaan aika riskitilanteessa, kun liikenne lisääntyy, valot puuttuvat ja lapset koettavat mennä jostain välistä", Varilo sanoo.

Hän on opetellut lastensa kanssa vuosien ajan, mitä reittiä kouluun ja harrastuksiin kuljetaan ja miten risteyksessä toimitaan. Nyt lapsille pitää keksiä turvallinen kiertoreitti. Varilo arvioi, että se lisää koulumatkan kävelyyn 10 minuuttia suuntaansa.

"Naapurin äiti laittoi juuri tekstiviestin, että alkaa viedä lapsensa kouluun autolla. Onhan tämä järjetöntä."

Espoon kaupunki on saanut palautetta muutoksista ja aikoo selvittää, miten asukkaiden kulkua voisi helpottaa.

"Yritämme keksiä turvallisen ratkaisun, jottei tule tilannetta, ettei lapsia uskalleta päästää kulkemaan", Salonen sanoo.

Ensi viikolla Salonen menee urakoitsijan kanssa tutustumaan paikkaan. He selvittävät, saako tienylityksestä turvallisemman muilla keinoilla, kuten autoilijoita varoittavilla vilkkuvaloilla.

"Vaikka teemme parhaamme, ratkaisuja on aina vaikea suunnitella loppuun asti ennen kuin työmaa on saatu käyntiin", Salonen sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki reagoi mahdollisimman nopeasti tilanteen ratkaisemiseksi.

"Työmaavaihe on aina ikävä. Kuuntelemme asukkaiden toiveita, koska heitä varten me näitä parannuksia teemme", Salonen sanoo.

Kadun muutostyöt kestävät metron valmistumiseen saakka. Tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä.

Roosa Murto HS
Niittykumpu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat