Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon Leppävaara on pian Hämeenlinnaa suurempi – sunnuntaista alkaen kaukojunatkin pysähtyvät siellä

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Turku–Helsinki-välin kaukojunat pysähtyvät sunnuntaista alkaen Leppävaarassa. Kaupunginosan vetovoima kasvaa muutenkin. Valmistumassa on esimerkiksi uimahallin remontti.
Turku–Helsinki-välin kaukojunat pysähtyvät sunnuntaista alkaen Leppävaarassa. Kaupunginosan vetovoima kasvaa muutenkin. Valmistumassa on esimerkiksi uimahallin remontti. Kuva: Rio Gandara HS

Kun Leppävaara saa tänä viikonloppuna ylennyksen Espoon päärautatieasemaksi, nopeasti kasvava keskus pystyy muuttumaan entistä urbaanimmaksi. Tätä ennen Turun-junat pysähtyivät Espoon keskuksessa.

Tihenevien yhteyksien odotetaan houkuttelevan enemmän nuoria aikuisia asumaan tai töihin Leppävaaraan.

Samalla autokaupungin imago alkaa rapautua ainakin Leppävaaran nurkilta, kun entistä useampi sinkku, pariskunta ja ehkä osa perheistäkin pystyy selviytymään arjesta ilman autoa.

Rio Gandara HS
Leppävaaran eteläinen ja pohjoinen puoli kasvavat yhteen, jos raiteiden ylitse rakennetaan putkimainen silta. "Samanlainen kuin Tikkurilan Dixin yhteydessä", kuvaa projektijohtaja Mika Rantala.
Leppävaaran eteläinen ja pohjoinen puoli kasvavat yhteen, jos raiteiden ylitse rakennetaan putkimainen silta. "Samanlainen kuin Tikkurilan Dixin yhteydessä", kuvaa projektijohtaja Mika Rantala.

"Nyt puolet aluekeskuksen asuntokunnista on jo autottomia", Leppävaaran projektijohtaja Mika Rantala kertoo.

Suur-Leppävaarassa asuu jo 65 000 espoolaista. Jos alue olisi itsenäinen kaupunki, se nousisi Suomen suurimpien listalla sijalle 16. Esimerkiksi Hämeenlinnassa on 68 000 asukasta. Leppävaara on siis asukasmäärältään kaupunki kaupungissa.

Kaupungin tunnusmerkkejä Leppävaarassa on useita.

Kaikkiaan lähes 10 000 ihmistä tekee töitä moottoritien varrelle nousseissa toimistoissa, Sellon kauppakeskuksessa ja muissa palvelualan työpaikoissa.

"Tämä on Helsingin seudulla poikkeuksellinen alue, jossa toimistojen rakentaminen on ollut käynnissä lama-ajasta huolimatta", Rantala kertoo.

Kauppakeskus Sellon kahviloissa ja ravintoloissa pyörii ihmisiä aamusta iltaan. Väkeä vetävät niin kirjasto kuin konserttisalikin.

Rio Gandara HS
Vesi liplattaa jo Leppävaaran urheilupuiston ensi kesänä avattavassa uudessa maauimalassa.
Vesi liplattaa jo Leppävaaran urheilupuiston ensi kesänä avattavassa uudessa maauimalassa.

Suuralueeseen kuuluu tietysti muhkea urheilukeskus jäähalleineen, stadioneineen ja uusine skeitti- ja kiipeilypuistoineen. Peruskorjattu uimahalli avautuu vuodenvaihteessa. Sen kupeeseen valmistuu kovaa vauhtia Espoon ensimmäinen maauimala ensi kesäksi. Lisää elämää on luvassa tulevaisuudessa, kun aseman seutu uudistuu ja tiivistyy.

"Kauppakeskus Sello on virittelemässä raiteiden yli samantyyppistä 'putkea' kuin Tikkurilan kauppakeskuksen Dixin yhteyteen rakennettiin", Rantala kertoo.

Junaan päästäkseen ei tarvitsisi enää laskeutua karuun tunneliin, vaan laitureille voisi kävellä läpinäkyvää, putkimaista siltaa pitkin. Putki yhdistäisi Etelä- ja Pohjois-Leppävaaran.

Rantalan mukaan se vaatisi Turuntien siirtämistä lähemmäksi rataa.

Läkkisepänaukiolle ja bensa-aseman paikalle on vireillä kokonaisia uusia kortteleita, joissa olisi hotelli ja toimistoja. Asuntojakin tulisi viidellesadalle asukkaalle.

Samalla laajennettaisiin myös kävelykeskustaa. Katujen varsille tehtäisiin liiketiloja kunnon kaupungin tyyliin.

Ensi keväänä suunnitelmista ja aikatauluista voidaan Rantalan mukaan kertoa enemmän.

Rio Gandara HS
Lotta Henriksson ulkoilee Vanhan Albergan kartanon kunnostetussa puutarhassa. Ikivanhat metsälehmukset ovat säilyneet, samoin 1700-luvulla rakennetut kivimuurit.
Lotta Henriksson ulkoilee Vanhan Albergan kartanon kunnostetussa puutarhassa. Ikivanhat metsälehmukset ovat säilyneet, samoin 1700-luvulla rakennetut kivimuurit.

Uutta on tulossa myös Hatsinanpuistoon, Mäkkylän Puustellinkallioon, Kilonkartanoon ja Perkkaalle, mutta paikallista historiaakin säilytetään niin kuin kaupungissa on tapana.

Vanhan Albergan kartanon puutarhaa entisöidään parhaillaan sellaiseksi kuin se oli 1700-luvun lopulla.

Mutta mistä 2000-luvun leppävaaralainen löytää tämän salaisen puutarhan?

Yllätyksekseen kaukaa vaaleanpunaisesta kartanorakennuksesta – Kehä I:n itäpuolelta, sillä Kehä I:n moottoritien rakentaminen halkaisi aikoinaan kartanon maat.

"Tämä oli pitkään tiheää ryteikköä", muistelee pikkuvauvaansa ulkoiluttava Lotta Henriksson.

Vanhoista kivimuureista ja lehmuksista hän saattoi päätellä, että paikalla on joskus ollut jotain hienoa.

Kymmenen vuotta Vermossa asunut Henriksson seuraa myllerrystä, joka on jo alkanut Perkkaalla parin kilometrin päässä. Uusia teitä rakennetaan kovaa vauhtia, vaikka asuintalojen rakennustyömaita ei ole vielä käynnistetty.

"Toisluokkalainen poikani joutuu sukkuloimaan alati muuttuvia kiertoteiltä pitkin pari kilometriä kouluun", Henriksson kertoo.

Mutta se Henrikssonia ilahduttaa, että lapsille on luvassa tulevaisuudessa uusi koulu kodin läheltä.

Marja Salmela HS
Leppävaara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat