Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvio: Länsisataman tunnelia ei kannata rakentaa Helsinkiin

Ratkaisuksi ehdotetaan sen sijaan autoliikenteen rajoittamista

Kaupunki
 

Helsingin Länsisataman liikenneongelmia ei todennäköisesti ratkaista tunnelilla tai sillalla.

Sen sijaan Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa pieniä parannuksia kaistoihin tai suojateihin.

Liikenneruuhkien ratkaisemisessa kaupunkisuunnitteluvirasto luottaa myös siihen, että henkilöautoliikennettä saadaan suitsittua erilaisin rajoituksin.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on selvittänyt Länsisataman liikennejärjestelyjen parantamista, sillä alueen liikennemäärät ovat voimakkaasti kasvamassa.

Tunnelin tai sillan rakentaminen Mechelininkadun eteläpäästä Porkkalankadulle on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona.

Nyt kaupunkisuunnitteluvirasto esittää, että alueella tyydytään tekemään pieniä parannuksia. Liikenteen sujuvuus heikkenee näillä toimenpiteillä, mutta ei "romahda kohtuuttoman heikoksi", todetaan esittelytekstissä.

Tunnelin rakentaminen maksaisi arvion mukaan 100 miljoonaa euroa, mutta pienet parannustoimenpiteet vain viisi miljoonaa euroa.

Ennusteen mukaisilla liikennemäärillä sillan tai tunnelin rakentaminen ei olisi kannattavaa. Lisäksi nämä vaihtoehdot palvelisivat vain pientä osaa satamaliikenteestä, arvioi kaupunkisuunnitteluvirasto.

Alueen pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden olosuhteidenkin arvioidaan heikkenevän, jos silta tai tunneli toteutettaisiin.

Yksi tapa lisätä alueen liikenteen sujuvuutta on autoliikenteen rajoittaminen, virasto toteaa. Esimerkiksi välillä Mechelininkatu–Porkkalankatu kulkee tällä haavaa noin 2 500 ajoneuvoa huipputunnin aikana.

Liikennettä rajoittamalla ajoneuvomäärät saattaisivat pysyä lähes ennallaan vuoteen 2025 saakka, raportissa todetaan. Tämä voisi onnistua ajoneuvohinnoittelulla sekä länsimetron valmistumisen ja kaupunkibulevardien toteuttamisen ansiosta.

Länsisataman uuden matkustajaterminaalin avaaminen saattaa lisätä matkustajien määrää noin 7–9 miljoonaan vuodessa.

Mikäli autoliikenteen kasvua ei lainkaan rajoiteta, voi liikenne lisääntyä selvästi enemmän kuin ennusteissa on arvioitu. Tällöin silta tai tunneli voisi olla kannattava, virasto toteaa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee asiaa tiistaina.

Kaisu Moilanen HS
Länsisatama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat