Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnilla menee nyt huonosti: Jopa Kauniainen joutuu ottamaan lainaa

Kaupunki varautuu veroprosentin korottamiseen

Kaupunki
 

Kauniaisten kaupunki on joutunut poikkeukselliseen tilanteeseen: Se joutuu ottamaan lainaa ensi vuonna muutaman miljoonan euron verran.

Kauniainen on yksi Suomen menestyneimmistä kunnista. Kaupungilla ei ole lainkaan velkaa, sillä on kasvava väestö ja yksi maan alhaisimmista veroprosenteista. Kauniainen on kuuluisa hyvinvoivista, korkeakoulutetuista ja vauraista asukkaistaan.

Pitkäaikaista lainaa kaupunki ei ole vielä koskaan ottanut siksi, että sillä ei olisi varaa rakentaa jotain.

"On tämä poikkeuksellista", kaupunginjohtaja Torsten Widén myöntää. "Kyllä on joskus aiemminkin lainaa otettu, mutta se on ollut enemmän järjestelykysymys, sillä kaupungin likviditeetti on aina ollut hyvä."

Muutaman miljoonan euron laina otetaan ensi vuonna, jotta uusi vanhustenpalvelukeskus Villa Breda saataisiin rakennettua. Kaupungin velkataakka nousee muutenkin taloussuunnitelman mukaan hurjasti tulevina vuosina. Vuoden 2018 mennessä kaupungilla olisi lainaa yhteensä 21 miljoonaa euroa.

"Tässä lähennymme selvästi jo kuntien normaalia keskitasoa."

Veroprosentin korotus ei Widénin mukaan ole vielä suunnitteilla. "Mutta sanotaan, että siihen kyllä henkisesti varaudutaan."

Todelliset huolenaiheet kaupungin taloudessa ovat muualla kuin rakentamisessa. Myös Kauniaisissa peruspalveluihin kuluu koko ajan enemmän rahaa. Lisäksi menojen kasvuvauhti on käymässä liian suureksi – etenkin sosiaali- ja terveyspuolella.

"Se kasvaa nopeammin kuin tulomme, jotka ovat kasvaneet kuitenkin yllättävän hyvin."

Peruspalveluista kaupunki joutuu todennäköisesti tulevaisuudessa karsimaan, Widén toteaa – ainakin, jos tuntuvalta veronkorotukselta halutaan välttyä.

Kauniaisten palvelut asukkailleen ovat olleet monipuolisia ja kattavia, sanoo Widén. "Palvelut on rakennettu ihan tietoisesti, mutta nyt varmasti joudumme tarkastelemaan sitä, kuinka välttämättömiä ne kaikki ovat."

Esimerkiksi kulttuuri- ja urheilupalveluista olisi Widénin mukaan varaa karsia. "Me olemme kymmenentuhannen asukkaan kunta, jossa on jäähalli, uimahalli, tennishalli ja pujottelumäki. Ehkä meillä on jostain karsimisen varaa."

Voi olla, että muiltakaan säästölistoilta ei tulevaisuudessa pelastuta. "Onhan se ikävä tosiasia, että jos koulut sekä sosiaali- ja terveyspuoli nielevät suurimman osan käyttötaloudesta, ei mitään todellisia säästöjä saada aikaiseksi, ellei karsintaa tehdä myös sieltä."

Tulevaisuudessa huolia aiheuttaa todennäköisesti myös koulutetun väestön lisääntyvä työttömyys.

Kauniaisten verotulojen arvioidaan olevan ensi vuonna noin 61,4 miljoonaa euroa, noin puoli miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvana vuonna.

Kaisu Moilanen HS
Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat