Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utkinan etsintöjen uusi suurponnistus voi kestää jouluun

Reino Savukosken kaikuluotain löysi vanhan veneen

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Reino Savukoski oli mukana Nela Utkinan etsinnöissä Nuuksion Pitkäjärvellä lauantaina. Hän aikoo jatkaa etsintää.
Reino Savukoski oli mukana Nela Utkinan etsinnöissä Nuuksion Pitkäjärvellä lauantaina. Hän aikoo jatkaa etsintää. Kuva: Sami Kero HS

Suomen kuuluisin kadonneiden etsijä, punkaharjulainen Reino Savukoski, luotasi lauantaina Espoon Nuuksion kansallispuistossa Pitkäjärven pohjaa. Etsittävänä oli syyskuussa kadonneen tšekkiläisen Nela Utkinan (o.s. Saglenova) ruumis.

Helsingin Sanomat seurasi Savukosken nelimetrisessä kumiveneessä, kun Savukoski, etsintäryhmää vetävä Jarkko Hyöppönen ja vapaaehtoinen Tommy Boström kiersivät Pitkäjärveä.

Tästä on kyse

 Tšekkiläinen Nela Utkina (o.s. Saglenova), 27, katosi 9. syyskuuta.

 Viimeinen varma havainto Helsingin Malminkartanossa asuneesta naisesta on katoamispäivän aamulta, jolloin hän nousi bussista Kattilan pysäkillä Nuuksiossa.

Viistokaikuluotaimen näytölle piirtyi jopa hämmästyttävän tarkka kuva järvenpohjasta – niin tarkka, että sitä kykenee maallikkokin seuraamaan.

Silti etsintä ei lauantaina iltapäivään mennessä tuottanut kuin havaintoja pohjassa makaavista tukeista ja veneestä, joka on uponnut puoliksi pohjamutaan.

"Noin nelimetrinen vene", Savukoski arvioi uponneen veneen pituudeksi.

Utkinaa oli lauantaina etsimässä tiettävästi yhteensä 29 ihmistä, heidän joukossaan aviomies Sergei Utkin.

Poliisi on lopettanut Utkinan maastoetsinnät ainakin toistaiseksi, mutta vapaaehtoisryhmät jatkavat.

Savukosken ryhmän apuna oli lauantaina kaksi ammattisukeltajaa, kadonneiden etsintään koulutettuja koiria ja useita vapaaehtoisia.

"Ruumiinetsinnästä moni ajattelee, että meidän pitää olla sairaalloisen kiinnostuneista ruumiista. Mutta ei siitä ole kyse. Jos kääntää asian niin, että vaikka oma lapsi olisi hukkunut järveen, niin ymmärtää tätä paremmin", etsintäryhmää vetävä Jarkko Hyöppönen sanoo.

Kumiveneen viistokaikuluotaimen näytöllä näkyy taas jotakin. Olisiko kolme pientä kiveä, Savukoski arvioi.

"Mutta ei anneta vielä varmaa diagnoosia."

Käännymme tarkistuskierrokselle. Asia varmistuu. Pitkäjärven pohjassa todella on kolme pientä kiveä. Kumivene jatkaa matkaansa.

Savukosken etsintäurakka on vasta alussa.

Varmaa on, että hän etsii Utkinaa Nuuksiossa ainakin kymmenen vuorokauden ajan, mutta "tarvittaessa jouluun asti", hän sanoo.

Vaikka poliisi on lopettanut Utkinan aktiivisen etsinnän, sillä on tiettävästi käynnissä muita katoamiseen liittyviä tutkintoja. Niistä se ei ole kuitenkaan kertonut julkisuudessa.

Ensimmäisen etsintänsä Savukoski teki vuonna 1989.

Savukosken taustayhteisön, Etsintäveneen tuki ry:n, mukaan Savukoski on löytänyt toistaiseksi 112 ruumista. Tosin Savukoski antaa ymmärtää, että löydettyjä olisi enemmänkin.

Tommi Nieminen HS
Nuuksio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat