Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvotontit joutokäynnillä – Herttoniemen yritysalueella kiistellään asunnoista

Kaupunki
 
Herttoniemen yrittäjät kiistelevät alueen tulevaisuudesta
Herttoniemen yrittäjät kiistelevät alueen tulevaisuudesta
Monet Herttoniemen yritysalueen tontinomistajista haluaisivat nuupahtavalle alueelle asuinrakentamista. Alueen suurimmassa yrityksessä, hammashoitoteknologiaan erikoistuneessa Planmecassa kuitenkin pelätään, että asunnot ajaisivat yritykset ja niiden tuomat työpaikat pois. Toimittaja Lari Malmberg HS. Kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Tervetuloa hammaslääkärikammoa potevan helvettiin.

Hammashoitolaitteita Helsingin Herttoniemessä valmistavan Planmeca-yhtiön kehitysjohtaja Veli Mäkelä avaa oven suureen halliin, joka on täynnä hammaslääkäristä tuttuja hoitopöytiä lisävarusteineen: imuvarsia, hammaskivenpoistoinstrumentteja, poria ja ruiskuja.

"Tämä uusi rakennus otettiin käyttöön vuonna 2011. Tarvitsemme tuotannollemme paljon tilaa", Mäkelä sanoo.

Terhi Liimu HS
Herttoniemen yritysalueen rakennusoikeudesta vain noin puolet on käytetty, ja sen huomaa vesitornin mäeltä. Monet tontinomistajat toivovat lupaa rakentaa alueelle asuntoja.
Herttoniemen yritysalueen rakennusoikeudesta vain noin puolet on käytetty, ja sen huomaa vesitornin mäeltä. Monet tontinomistajat toivovat lupaa rakentaa alueelle asuntoja.

Herttoniemen yritysalueella toimiva Planmeca on Itä-Helsingin suurimpia työllistäjiä – menestyvä vientiyritys, jonka palveluksessa on Herttoniemessäkin lähes 1 000 ihmistä. Siksi sen ääntä on kuultava, kun pohditaan kysymystä siitä, pitäisikö nuupahtaneelle alueelle rakentaa asuntoja vai ei.

"Meidän mielestämme ei pitäisi", Mäkelä toteaa.

"Alue on kaavoitettu teollisuusalueeksi, ja tämä ohjannut yritysten investointipäätöksiä. Kaavan muuttaminen tekisi tilanteesta epävarman", kehitysjohtaja arvioi.

Herttoniemen yritysalueen kohtalosta käydään kovaa vääntöä niin kaupunkipolitiikassa kuin yritysalueen sisällä.

Autokauppoja ja muutamia muita poikkeuksia lukuun ottamatta alue on jäänyt ränsistymisen kynnyksellä olevien varastohallien ja joutomaan dominoimaksi. Siitäkin huolimatta, että se sijaitsee loistopaikalla, kävelyetäisyydellä kahdesta metroasemasta heti kantakaupungin ulkopuolella.

Vajaakäyttöön turhautuneet tontinomistajat ja poliittisista puolueista varsinkin vihreiden valtuustoryhmä ovat toivoneet tilanteeseen muutosta. Tällä haavaa voimassa olevassa Helsingin yleiskaavassa yritysalue on rajattu toimitila-alueeksi. Muutoshenkiset haluaisivat, että alueelle saisi vastedes rakentaa myös asuintaloja.

Artikkeliin liittyvät

Useiden Herttoniemessä toimivien yrittäjien ja tontinomistajien perustaman Herttoniemen yritysalueen kehittämisyhdistys Hyryn mukaan asuntojen ja työpaikkojen yhdistäminen hyödyttäisi kaikkia. Yrityksille tulisi asiakkaita, tontinomistajat saisivat tonteistaan tuloja, kaupunki pystyisi lievittämään asuntopulaansa ja kaupunkilaisille rakentuisi lisää viihtyisää kaupunkia.

"Tällaisenaan Herttoniemen yritysalue ei ole autokaupan keskittymää lukuun ottamatta houkutellut yrityksiä. On vaikea nähdä, että tilanne muuttuisi tulevaisuudessakaan", sanoo Hyryn hallituksen puheenjohtaja, Berner Oy:n hallinto- ja kehitysjohtaja Nicolas Berner.

Herttoniemen yritysalueelle kaavoitetusta rakennusoikeudesta on käytetty vain puolet. Työpaikkoja on alueen kokoon nähden hyvin vähän, vain noin 5 000.

"Toivoisimme, että kaupunki ei rajoittaisi alueen kehittämistä tiukoilla kaavamerkinnöillä, vaan antaisi markkinoiden päättää", Nicolas Berner Hyry-yhdistyksestä sanoo.

Alueen suurimmassa yrityksessä Planmecassa ei uskota, että asunnot ja teollisuus mahtuisivat samalle alueelle. Siksi yritys ei ole halunnut liittyä Hyryynkään.

"Jommankumman olisi lopulta lähdettävä, asuntojen tai teollisuuden", Mäkelä sanoo.

Planmecan pelko on, että asukkaat eivät kestäisi teollisuuden tarvitsemaa rekka-autoliikennettä. Eivät liikenteen melua, eivätkä varsinkaan siitä aiheutuvaa vaaraa.

"Nyt täällä sattuu pahimmillaan peltivaurioita, mutta mitä sitten käy, jos täällä rupeaa juoksentelemaan lapsia? Ja mitä käy yritysten laajentumismahdollisuuksille, jos tontteja ei enää ole tarjolla?" Mäkelä pohtii.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa ollaan samoilla linjoilla Mäkelän kanssa. Lokakuun alussa julkaistussa yleiskaavaehdotuksessa yritysalue on kaavoitettu edelleen pääosin toimitila-alueeksi.

Terhi Liimu HS
Planmeca ei kannata ajatusta rakentaa asuntoja Herttoniemen yritysalueelle, kertoo yhtiön kehitysjohtaja Veli Mäkelä.
Planmeca ei kannata ajatusta rakentaa asuntoja Herttoniemen yritysalueelle, kertoo yhtiön kehitysjohtaja Veli Mäkelä.

Yleiskaavapäällikkö Rikhard Mannisen mukaan kaupungin on varmistettava, että myös paljon tilaa tarvitsevilla yrityksillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus laajentua ja löytää uusia sijaintipaikkoja keskustan lähettyviltä.

"Herttoniemen yritysalue ei ole kehittynyt, koska aika ei vielä ole ollut kypsä. On kuitenkin merkkejä siitä, että sijaintipaikat kehäteiden varsilla eivät enää houkuttele yrityksiä entiseen malliin. Nyt halutaan raideliikenteen varrelle", Manninen sanoo.

Herttoniemen yritysalueen tulevaisuutta käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa marraskuun alussa.

Lari Malmberg HS
Herttoniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat