Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot menivät metsään – Helsingin Keskuspuisto saattaa kutistua

Kaupunki
 
Keskuspuisto saattaa menettää reunansa
Keskuspuisto saattaa menettää reunansa
Helsingin uudessa yleiskaavaehdotuksessa suunnitellaan asuinrakentamista Keskuspuiston reunamille. Kaupunkisuunnittelulautakunta teki sunnuntaina maastokäynnin, jonka tarkoituksena oli tutustua siihen, mitä suunnitelmat tarkoittavat käytännössä. Yleiskaavasta päätetään kaupunginvaltuustossa ensi vuonna. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus ja leikkaus: Markus Jokela

Helsingin Keskuspuistoa halkovalla Keskuspuistontaipaleella parveilee niin monta kaupunkipoliitikkoa, että tie on mennä tukkoon.

”Varokaa, pyörä tulee!”, kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) huikkaa opettajamaisesti ja lauma siirtyy kuuliaisesti sivummalle.

Nyt ei kuitenkaan olla luokkaretkellä. Sateenkestävillä vaatteilla ja repuilla varustautuneet kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenet ovat täällä vakavin aikein: on tultu arvioimaan sitä, voidaanko yli 40 hehtaaria Keskuspuistoa jyrätä ja pystyttää tilalle kerrostaloja.

”Kysymys on poikkeuksellisen merkittävä” kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Matti Niiranen (kok) sanoo.

Sitten lähdetään taas liikkeelle. Raps, raps, raps, kuuluu kengänpohjista, kun ne tömähtelevät sateen kasteleman hiekkatien pintaan.

Tiivistettynä kaupunkisuunnittelulautakunnan ongelma on seuraavanlainen. Helsinki kasvaa ja nopeasti. Vuonna 2050 täällä arvioidaan olevan jo 250 000 ihmistä enemmän kuin nyt. Koska näille ihmisille tarvitaan asuntoja, joistain viheralueistakin on luovuttava.

Kaupunkisuunnitteluviraston ehdotus on, että kaupungin sisääntuloväylät muutettaisiin kaupunkibulevardeiksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa Hämeenlinnanväylällä ajeltaisiin Helsingin päässä viittäkymppiä, tien keskellä kulkisi pikaraitiotie ja tien molemmilla puolilla kohoaisi muutama kortteli 3–8 kerroksisia kerrostaloja.

Kaupunkibulevardien varteen sopisi jopa kolmasosa Helsingin tarvitsemista uusista asunnoista, mutta hintana olisi, että Keskuspuisto kapenisi paikoin yli kolmella sadalla metrillä.

”Tässä kohtaa Keskuspuisto on vielä aika leveä, mutta odotas, kun päästään lähemmäs Pirkkolantietä”, kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) sanoo.

Kaupunkibulevardeista ja Keskuspuiston leikkauksista päätetään Helsingin valmisteilla olevassa uudessa yleiskaavassa. Ehdotus yleiskaavaksi tulee kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelyyn reilun viikon päästä.

Vahvimmin bulevardeja ovat vastustaneet perussuomalaiset, mutta heidän lautakuntaedustajansa eivät ole lähteneet tälle kierrokselle mukaan. Muista suurista puolueista bulevardeille tuntuu löytyvän sen verran tukea, että Keskuspuiston kohdalla kiistellään lähinnä siitä, mistä kohtaa ja miten paljon puistoa leikataan.

"Tärkeintä on, että keskuspuisto säilyisi kaikkialla sellaisena, että täällä todella tuntee olevansa puistossa", kaupunkisuunnittelulautakunnassa kaupunginhallituksen edustajana toimiva Kaarin Taipale (sd) sanoo.

Maunulan siirtolapuutarhapalstojen kohdalla taivas alkaa ropottaa vettä. Tunnelma latistuu muutenkin, kun Hämeenlinnanväylällä liikkuvien autojen pauhu lisääntyy askel askeleelta. Hämeenlinnanväylän ja puistotien välissä on tässä kohtaa vain 50 metrin risukko. Jos Keskuspuiston tarkoitus on mahdollistaa kaupunkilaisten irtautuminen kaupungin sykkeestä, täällä se ei ainakaan toteuta tehtäviään.

Markus Jokela / HS
Arkkitehti opastaa poliitikkoja metsässä. Vasemmalta Osmo Soininvaara (vihr), Eija Loukoila (vas), Heta Välimäki (sd), Matti Niiranen (kok), Risto Rautava (kok). Jape Lovén (sd), maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola, Kaarin Taipale (sd) ja Outi Silfverberg (vihr).
Arkkitehti opastaa poliitikkoja metsässä. Vasemmalta Osmo Soininvaara (vihr), Eija Loukoila (vas), Heta Välimäki (sd), Matti Niiranen (kok), Risto Rautava (kok). Jape Lovén (sd), maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola, Kaarin Taipale (sd) ja Outi Silfverberg (vihr).

”Tässä huomaa, kuinka erilaisia kohtia keskuspuistossa on. Tällaisella alueella ei juuri ole arvoa. Tien varteen rakennettavat talot saattaisivat jopa parantaa puistoa, koska ne toimivat melumuurina”, Matti Niiranen sanoo.

Se ainakin on varmaa, että jos keskuspuiston laidalle rakennetaan asuntoja, niillä tulee olemaan arvoa. Kaupungin visioissa asuntojen toiselta puolelta avautuu maisema Keskuspuistoon ja toiselta puolelta pääsee muutamalla askeleella hyppäämään pikaraitiovaunuun. Ei hullumpi bisnes!

Maunulan uurnalehdon kohdalla pidetään pieni tauko. Jape Lovén (sd) laittaa sähkötupakiksi ja kierroksella oppaana toimiva kaupunkisuunnitteluviraston maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola alkaa selvittämään lautakunnan jäsenille viraston kaavoitussuunnitelmia.

Tämä on juuri se Soininvaaran mainitsema ongelmakohta Pirkkolantien vieressä. Itäpuolella keskuspuisto rajautuu hautausmaahan ja länsipuolelle kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa asuntoja. Väliin jää vain noin kolmensadan metrin kaistale puistoa. Se on aika vähän puistossa liikkuvien ihmisten ja eläinten kannalta. Onko kantakaupungista Haltialaan asti jatkuva viheralue vaarassa katketa?

”Tätä pitää kyllä pohtia erittäin tarkasti”, Soininvaara sanoo.

Keskuspuisto perustettiin vuonna 1914, kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi arkkitehti Bertel Jungin suunnitelmat. Historian saatossa puistoa on nakerrettu reunoilta useaan otteeseen kasvavan kaupungin tarpeisiin, mutta se on silti edelleen tuhannen hehtaarin laajuinen ja kaupunkilaisten ahkerassa käytössä. Raisa Kiljunen-Siirolan mukaan puistossa käytiin viime vuonna yli kaksi miljoonaa kertaa.

Kiljunen-Siirola kertoo, että kaupunkisuunnitteluviraston tarkoituksena on ollut yleiskaavaehdotusta laadittaessa säästää mahdollisimman paljon vanhinta ja arvokkainta metsää, mutta täysin siinä ei olla onnistuttu. Esimerkiksi Pohjois-Pasilan ja Haagan välissä olevalla kaistaleella asuinrakennuksia suunnitellaan yli 70-vuotiaiden puiden päälle.

”Nyt valmisteilla olevan kaavan jälkeen keskuspuistolle pitää sopia entistä pysyvämmät rajat. Jatkuva reunoilta nakertaminen ei tämän jälkeen saa jatkua” Matti Niiranen sanoo.

Sitten lähdetään taas kävelemään. Sadekin on tauonnut.

”Varsinkin nyt tämän maastokäynnin jälkeen on sellainen olo, että nämä suunnitelmat ovat hyvin harkittuja”, Risto Rautava sanoo.

Oikaisu 27.10.2015 kello 13.30: Kuvatekstiä korjattu. Outi Silfverberg on vihreiden, ei Sdp:n jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat