Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafi ei rajoita Helsinki-Vantaan yölentoja – melua suitsitaan muilla keinoilla

Kaupunki
 
Katja Tähjä
Yölennot Helsingin lentoasemalta saavat jatkua.
Yölennot Helsingin lentoasemalta saavat jatkua. Kuva: Katja Tähjä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on päättänyt olla rajoittamatta Helsinki-Vantaan yölentoja.

Trafi tarkasteli neljää erilaista toimintarajoituksiin perustuvaa keinoa rajoittaa yöaikaista lentomelua sen jälkeen, kun Helsinki-Vantaalle myönnettiin ympäristölupa vuonna 2011.

Lentokentän toimintaa säätelevät ympäristölainsäädäntö, kansainvälisiin ilmailusopimuksiin perustuva direktiivi ja ilmailulaki.

Ympäristöluvan listaamina keinoina vähentää lentomelua välillä 00.30–05.30 olivat esimerkiksi meluisimpien koneiden nousujen ja laskujen rajoittaminen tai pelkkää rahtia kuljettavien rahtikoneiden lentojen kieltäminen. Trafi kuitenkin päätti olla asettamatta Helsinki-Vantaan toiminnalle näitä rajoituksia. Trafin mukaan mikään näistä keinoista ei ole välttämätön, jotta Helsinki-Vantaa täyttäisi sille asetetun melutavoitteen.

”Jos meluntorjuntatavoitteessa ei pysytä, toimintarajoitusten tarvetta on harkittava uudelleen”, Trafin johtava asiantuntija Outi Ampuja sanoo.

Vaikka Trafi ei Helsinki-Vantaan yöliikennettä rajoitakaan, yöliikenteeseen tai yölliseen meluun ei odoteta voimakasta lisääntymistä.

”Ei siitä mitään villiä länttä ole tulossa”, sanoo Trafin Outi Ampuja.

Trafi seuraa säännöllisesti melutilannetta, Ampuja sanoo.

Samoilla linjoilla on Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen. Hänen mukaansa niiden neljän vuoden aikana, kun yöliikenteen rajoituksia on mietitty, meluisimpien koneiden lentojen määrä aamuyöllä on vähentynyt, sillä lentoyhtiöt ovat uudistaneet konekalustoaan.

Eivätkä lentoyhtiöt muutenkaan hingu laskeutumaan Helsinki-Vantaalle sydänyöllä.

”Matkustajaliikenteen kannalta yöaika on hankalaa. Harva haluaa matkustaa esimerkiksi kello kolmelta aamuyöllä”, Viinikainen sanoo.

Lisäksi pelkkää rahtia kuljettavia koneita on vähän.

Vaikka Trafi ei Helsinki-Vantaan yöliikennettä rajoitakaan, Finavia suunnittelee lentoyhtiöiltä perittävän yömelumaksun tiukempaa jyvittämistä aamuyön tunteihin.

”Tällä haluamme antaa signaalin, että emme aikanaan houkuttele koneita Helsinki-Vantaalle aamuyöllä”, Viinikainen sanoo.

Lentoasemalla on kymmenen vuoden päähän asetettu melutavoite. Yöliikenteen hallitsematon kasvu vaikeuttaisi tuohon tavoitteeseen pääsemistä, sillä yöllä syntyvän lentomelun painoarvo on kymmenkertainen muihin aikoihin verrattuna.

Vuosittain parisataa ihmistä ottaa Finaviaan yhteyttä lentomelun takia. Monesti valituksia ja kyselyjä tulee esimerkiksi silloin, kun kiitotieremontit muuttavat nousu- ja laskeutumissuuntia.

Viinikainen muistuttaa, että reitit voivat vaihdella päivittäin.

”Tuulen suunta ja nopeus vaikuttavat päivittäin siihen, mitä kiitotiesuuntia voimme käyttää”, Viinikainen muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat