Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa tutki: Roskikseen viikossa neljä tonnia ruokaa – vuodessa jätteisiin miljoona euroa

Kaupunki
 
Christian Westerback HS
Vantaa seurasi koulujensa ruokahävikkiä syyskuussa. Espoossa ruokahävikkiä pienennettiin vuosia sitten, kun oppilaita alettiin kuunnella ruokalistan laadinnassa.
Vantaa seurasi koulujensa ruokahävikkiä syyskuussa. Espoossa ruokahävikkiä pienennettiin vuosia sitten, kun oppilaita alettiin kuunnella ruokalistan laadinnassa. Kuva: Christian Westerback HS

Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa heitetään viikoittain roskiin 4063 kiloa ruokaa. Tämä selvisi, kun kouluihin ja päiväkoteihin ruokaa tarjoava Vantti seurasi viikon ajan toimipisteidensä ruokahävikkiä.

Biojätteen määrä punnittiin syyskuisella viikolla 120 päiväkodissa, 50 koulussa, seitsemässä toisen asteen oppilaitoksessa, neljässä henkilöstöravintolassa sekä kahdessa vanhainkodin ja yhdessä sairaala ruokasalissa.

Ruokailijaa kohden biojätettä syntyi noin 25 grammaa.

”Euroiksi muutettuna tämän roskiin heitetyn ruoan arvo kyseisellä viikolla oli yhteensä 25 823 euroa”, kertoo Vantin ateriapalvelupäällikkö Marjukka Myötämäki tiedotteessa.

Myötämäki laskee, että jos kaikissa Vantin ateriapalvelun toimipisteissä menisi koulujen toiminta-aikana roskiin yhtä paljon ruokaa, vuositasolla potti olisi melkoinen.

”Roskiin heitettäisiin yli 981 000 euroa.”

Vantti kertoo pyrkivänsä vähentämään ruokahävikin määrää sillä, että ruokailijoiden määrät tiedetään päivittäin, jotta ruokaa ei tehdä liikaa. Lisäksi Vantti on elokuusta 2014 alkaen lahjoittanut valmista, tarjoamatta jäänyttä ruokaa Yhteinen pöytä -hankkeen yhteisöille. Ruokaa on lahjoitettu yhteensä 5020 kiloa eli noin 32000 euron arvosta.

”Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa oman ateriansa annoskokoon”, Vantista muistutetaan.

Mittausviikolla yhtenä ruokana oli kaalilaatikko, joka Myötämäen mukaan jakaa mielipiteitä.

Jukka Lehtinen
Kaalilaatikon epäillään lisänneen ruokahävikkiä Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa. Kuvan kaalilaatikko ei liity tapaukseen.
Kaalilaatikon epäillään lisänneen ruokahävikkiä Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa. Kuvan kaalilaatikko ei liity tapaukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat