Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taitoluistelija on hallilla aamuvarhain ja iltamyöhään – Vantaa helpottaa urheilevien koululaisten päiviä

Kaupunki
 
Lupaavien junioriurheilijoiden elämässä riittää kiirettä
Lupaavien junioriurheilijoiden elämässä riittää kiirettä
13-vuotias junioriluistelija Lotta Salmo elää kurinalaista elämää ympäri vuoden ja harjoittelee viisi kertaa viikossa. Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara
Tästä on kyse

Lupaavien junioreiden elämässä riittää kiirettä

 Moni nuori urheilija harjoittelee koulupäivinäkin aamuvarhain ja iltamyöhään.

 Liian tiukka rytmi voi haitata sekä koulunkäyntiä että harjoittelua.

 Vantaa pyrkii helpottamaan koulun ja urheilun yhdistämistä.

 Keinoihin kuuluvat esimerkiksi myöhäisemmät kouluaamut, jotta harjoittelemaan ei tarvitsisi herätä liian aikaisin.

 

 

 

Myyrmäki Dream Stepsin tytöt heräävät joka sunnuntai varhain, sillä joukkueen muodostelmaluisteluharjoitukset alkavat Myyrmäen jäähallilla kello 7.30.

Puolen päivän aikaan SM-tasolla kilpaileva Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden joukkue siirtyy jatkamaan harjoituksiaan Helsingin Hartwall-areenalle, sillä Myyrmäessä heille ei ole tarjolla enempää jääaikaa.

”Järjestimme harjoitukset näin, sillä muuten tytöille olisi tullut neljä päivää jääharjoituksia putkeen”, kuvailee treenitahtia toiminnanjohtaja Sanna Vuorinen.

13-vuotiasta muodostelmaluistelijaa Lotta Salmoa ei aikainen aamuherätys paina. ”Ei väsytä, kun käy illalla kymmeneltä nukkumaan”, Salmo sanoo.

Jo neljännestuntia ennen jääajan alkamista ilmassa viuhuvat kymmet sääret, kun Dream Steps valmistautuu luisteluharjoituksiinsa Myyrmäen jäähallin päädyssä. Luistelijat lämmittävät lihaksensa valmiiksi siihen, kun varsinainen aika alkaa.

Vantaa on päättänyt panostaa Salmon kaltaisiin urheilijateineihin entistä ponnekkaammin. Tarkoitus on tehdä yläkoululaisten koulunkäynnin ja kilpaurheiluharrastusten yhdistämisestä entistä helpompaa.

”Tavoitteena on, että koulunkäyntiin ja urheiluharrastuksiin säästyy entistä enemmän voimavaroja, ja toiveena olisi lisätä myös perheiden yhteistä aikaa”, sanoo Vantaan kaupungin opetuspäällikkö Tapio Lahtero.

Kaupunki ottaa kaikissa yläkouluissaan käyttöön Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kehittämän Urhea-mallin.

Mallissa yritetään muun muassa järjestellä urheilevien nuorten koulutyön lukujärjestyksiä siten, että he pääsevät harjoittelemaan kohtuullisina aikoina.

Lahtero tietää monen yläasteikäisen harjoittelevan kilpaurheilua niin intensiivisesti, että he treenaavat myös aamuisin. Tämän vuoksi Vantaa yrittää järjestää Urhea-oppilaiden lukujärjestyksen niin, että opetus alkaisi ainakin yhtenä aamuna vasta noin yhdeksän aikaan.

Sopivien ja yhteisten harjoitusaikojen löytäminen on vaikeaa esimerkiksi joukkueurheilijoille.

Aikojen löytymistä yritetään Vantaalla helpottaa myös sillä, että opettajainkokoukset järjestettäisiin kaikissa saman alueen yläkouluissa yhtä aikaa. Tällöin kaikki oppilaat pääsisivät jonain tiettynä viikonpäivänä koulusta jo kahdelta.

”Tällaisina päivinä ei iltaharjoituksille olisi välttämättä tarvetta”, Lahtero saanoo.

Monen huipulle tähtäävän nuoren urheilijan harjoitusrytmi ei ainakaan pääkaupunkiseudulla ole optimaalinen, sanoo huippu-urheilukoordinaattori Juha Dahlström Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheasta.

”Jos aamulla harjoitukset alkavat kello 8 ja illalla treenataan vielä kello 19–21, miten voi palautua taas uusiin aamutreeneihin?” Dahström pohtii.

Hänen mukaansa parasta olisi, jos urheilijoilla olisi aamuharjoitusten jälkeen seuraavat treenit kolmen–neljän maissa. Näin vapaa-aika alkaisi iltakuuden pintaan.

Junioriluistelija Lotta Salmo elää melko kurinalaista elämää ympäri vuoden. Kesällä on taukoa yhteisharjoituksista, mutta silloin luistelijat noudattavat omaa harjoitusohjelmaansa itsenäisesti.

”Tytöt kyllä tietävät, että jo kahden viikon poissaolo alkaa näkyä, ja silloin ei kisapaikka irtoa.”

Jos kilpailu ajankäytöstä käy liian kovaksi, huippu-urheilu on usein se, joka saa väistyä.

”Vanhemmat pitävät usein koulunkäyntiä tärkeämpänä”, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Vuorinen.

On kuitenkin hyvin yksilöllistä, tuntevatko nuoret huippu-urheilijat olevansa liian kovilla, sanoo Juha Dahlström. Liian kiire ei saisi olla.

Salmo ei ainakaan haluaisi jättää treenejä väliin – luisteleminen on hauskaa ja siitä tulee hyvä olo.

”Ohjelmanteko on vain niin kivaa. Jos en pääse treenaamaan, alkaa tulla levoton olo.”

Luisteluseuran Vuorinen joustoa koulun puolelta.

”Osan opiskeluista voisi ehkä suorittaa muilla tavoin kuin tunnilla istumalla, sillä ihanteellisinta olisi harjoitella päivällä.”

Jäähallissa Lotta Salmo kertoo, ettei ota koulusta stressiä.

”Ei se rasita, vaikka ehkä välillä on tylsää tehdä läksyjä. Jos menen treeneihin bussilla, teen osan läksyistä matkalla ja loput illalla kotona. Illalla tietysti väsyttää, mutta treeneissä ei väsytä koskaan.”

Korjaus 27.10. klo 11.55: Joukkueen nimi on Dream Steps, ei Ice Steps.

Rio Gandara / HS
Etelä-Vantaan taistoluistelijoiden Ice Steps muodostelmaluistelujoukkue on menestynyt kisoissa hyvin. Keskellä piiriä luistelee Lotta Salmo, 13.
Etelä-Vantaan taistoluistelijoiden Ice Steps muodostelmaluistelujoukkue on menestynyt kisoissa hyvin. Keskellä piiriä luistelee Lotta Salmo, 13.
Rio Gandara / HS
Lotta Salmo (kesk.) harrastaa muodostelmaluistelua Ice Steps -joukkueessa.
Lotta Salmo (kesk.) harrastaa muodostelmaluistelua Ice Steps -joukkueessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat