Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot menivät metsään – Keskuspuisto saattaa kaveta

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Arkkitehti opastaa poliitikkoja metsässä. Vasemmalta Osmo Soininvaara (vihr), Eija Loukoila (vas), Heta Välimäki (sd), Matti Niiranen (kok), Risto Rautava (kok). Jape Lovén (sd), maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola, Kaarin Taipale (sd) ja Outi Silfverberg (vihr).
Arkkitehti opastaa poliitikkoja metsässä. Vasemmalta Osmo Soininvaara (vihr), Eija Loukoila (vas), Heta Välimäki (sd), Matti Niiranen (kok), Risto Rautava (kok). Jape Lovén (sd), maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola, Kaarin Taipale (sd) ja Outi Silfverberg (vihr). Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Ensimmäinen päätös ensi viikolla

 Helsingin uutta yleiskaavaehdotusta käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa viikon päästä tiistaina.

 Ehdotuksessa esitetään Keskuspuiston reunoille asuinkerrostaloja.

 Myös esimerkiksi Talissa, Vartiosaaressa, Meri-Rastilassa ja Tuomarinkylässä esitetään rakentamista viheralueille.

 Lopullisesti yleiskaavasta päättää Helsingin kaupunginvaltuusto ensi vuonna.

Keskuspuisto

Helsingin Keskuspuistoa halkovalla Keskuspuistontaipaleella parveilee niin monta kaupunkipoliitikkoa, että tie on mennä tukkoon.

”Varokaa, pyörä tulee!” kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) huikkaa opettajamaisesti.

Lauma siirtyy sivummalle. Se ei ole kuitenkaan luokkaretkellä, vaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenet ovat täällä vakavin aikein: on tultu arvioimaan sitä, voiko yli 40 hehtaaria Keskuspuistoa kaataa ja pystyttää tilalle kerrostaloja.

”Kysymys on poikkeuksellisen merkittävä” , sanoo lautakunnan jäsen Matti Niiranen (kok).

Sitten lähdetään taas liikkeelle. Raps, raps, raps, kuuluu kengänpohjista, kun ne tömähtelevät hiekkatien pintaan.

Tiivistettynä lautakunnan haaste on seuraavanlainen. Helsinki kasvaa ja nopeasti. Vuonna 2050 täällä arvioidaan olevan jo 250 000 ihmistä enemmän kuin nyt. Koska ihmisille tarvitaan asuntoja, joistain viheralueistakin on luovuttava.

Yksi keino on muuttaa kaupungin sisääntuloväylät bulevardeiksi. Kaupunkibulevardien varteen sopisi jopa kolmasosa Helsingin tarvitsemista uusista asunnoista.

Hämeenlinnanväylän molemmin puolin nousisi kerrostaloja, mutta niiden hintana Keskuspuisto kapenisi paikoin yli kolmella sadalla metrillä.

”Tässä kohtaa Keskuspuisto on vielä aika leveä, mutta odotas, kun päästään lähemmäs Pirkkolantietä”, kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) sanoo.

Kaupunkibulevardeista ja Keskuspuiston leikkauksista päätetään Helsingin valmisteilla olevassa yleiskaavassa. Kaavaehdotus tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn reilun viikon päästä.

Vahvimmin bulevardeja ovat vastustaneet perussuomalaiset, mutta heidän lautakuntaedustajansa eivät ole lähteneet tälle kierrokselle. Muista suurista puolueista bulevardeille tuntuu löytyvän sen verran tukea, että Keskuspuistossa kiistellään lähinnä siitä, mistä kohtaa ja miten paljon puistoa leikataan.

”Tärkeintä on, että keskuspuisto säilyisi kaikkialla sellaisena, että täällä todella tuntee olevansa puistossa”, kaupunkisuunnittelulautakunnassa kaupunginhallituksen edustajana toimiva Kaarin Taipale (sd) sanoo.

Maunulan siirtolapuutarhapalstojen kohdalla Hämeenlinnanväylän autojen pauhu lisääntyy askel askeleelta, kunnes välissä on enää 50 metriä risukkoa.

”Tässä huomaa, kuinka erilaisia kohtia Keskuspuistossa on. Tällaisella alueella ei juuri ole arvoa. Tien varteen rakennettavat talot saattaisivat jopa parantaa puistoa, koska ne toimivat melumuurina”, Matti Niiranen sanoo.

Se ainakin on varmaa, että jos mahdollisilla asunnoilla tulee olemaan arvoa. Kaupungin visioissa asuntojen toiselta puolelta avautuu maisema Keskuspuistoon ja toiselta puolelta pääsee muutamalla askeleella hyppäämään pikaraitiovaunuun. Ei hullumpi bisnes!

Maunulan uurnalehdon kohdalla pidetään pieni tauko. Jape Lovén (sd) laittaa sähkötupakiksi ja oppaana toimiva kaupunkisuunnitteluviraston maisema-arkkitehti Raisa Kiljunen-Siirola alkaa selvittää viraston kaavoitussuunnitelmia.

Tämä on juuri se Soininvaaran mainitsema ongelmakohta Pirkkolantien vieressä. Itäpuolella keskuspuisto rajautuu hautausmaahan, ja länsipuolelle kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa asuntoja. Väliin jää vain noin kolmensadan metrin kaistale puistoa. Onko se niin kapea, että kantakaupungista Haltialaan asti jatkuva viheralue on vaarassa katketa?

”Tätä pitää kyllä pohtia erittäin tarkasti”, Soininvaara sanoo. Puheenjohtaja on kierroksen antiin tyytyväinen.

”Varsinkin nyt tämän maastokäynnin jälkeen on sellainen olo, että nämä suunnitelmat ovat hyvin harkittuja”, Risto Rautava sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat