Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siuntion junayhteys saattaa pelastua

Kaupunki
 
Junamotti hiljentää Siuntion - "Täällä ei tapahdu mitään"
Junamotti hiljentää Siuntion - "Täällä ei tapahdu mitään"
Siuntiolaiset ovat raivoissaan Y-junan lakkauttamisesta. Sen jälkeen kunnasta pääsee pois vain autolla. HSTV kiersi Siuntiossa kuulemassa ihmisten huolia. Nuoren junamatkustajan mukaan lakkautus sinetöi sen, että kunnassa ei oikeastaan tapahdu yhtään mitään. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.

Helsingin seudun liikenne (HSL) lähtee neuvottelemaan Y-junat korvaavan lähijunaliikenteen tilaamisesta Siuntioon.

Y-junien kulku Siuntioon ja Karjaalle loppuu näillä näkymin ensi maaliskuussa. Uuden, korvaavan junayhteyden on tarkoitus aloittaa 28. maaliskuuta kokeiluna, joka kestäisi vuoden 2017 loppuun.

HSL:n osastonjohtajan Tero Anttilan mukaan HSL neuvottelee alustavasti nopeasta raideyhteydestä Helsingin keskustan ja Siuntion välillä.

Pysähdyspaikat olisivat Helsingin päärautatieaseman lisäksi Pasila, Leppävaara, Masala, Kirkkonummi ja Siuntio.

Mahdollista on myös, että junat pysähtyisivät Espoon keskuksessa ja Huopalahdessa.

HSL:n hallitus valtuutti tiistaina toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen valmistelemaan mallia Y-junaa korvaavalle liikenteelle.

Mallissa HSL tilaisi lähijunaliikenteen liikenne- ja viestintäministeriön valtuuttamana. Liikennöinnin kuluihin osallistuisi myös Siuntion kunta.

HSL:n päätös ei vielä yksin tarkoita sitä, että Y-junaliikenne korvattaisiin HSL:n junilla. Asiasta on neuvoteltava liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Ministeriö ilmoitti syyskuun puolivälissä yhdessä VR:n kanssa, että Y-junat lakkautetaan.

Lakkauttaminen on osa hallituksen säästötoimenpiteitä, joihin kuuluu 28 juna-aseman ja lukuisten muidenkin junareittien alasajo.

Liikenne- ja viestintäministeriöllä on ensi vuonna käytettävissään raideliikenteeseen 13,5 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin tänä vuonna.

Lähiliikennettä ministeriö leikkaa lähes viidellä miljoonalla eurolla.

Uudellamaalla säästöt osuvat kipeimmin Siuntion ja Inkoon maaseutukuntiin. VR:n tilastojen mukaan Siuntion asemaa on käyttänyt päivittäin noin 265 matkustajaa ja Inkoon asemaa 39.

Siuntiossa asuu noin 6 200 ihmistä.

Kunta on viime vuosina panostanut voimakkaasti juna-aseman ympäristöön. Aseman vaiheille on kaavoitettu uusia asuintaloja, joten junavuorojen lakkauttaminen on otettu kunnassa tyrmistyneenä vastaan.

Kun junayhteyden puolesta kerättiin adressia, lähes puolet siuntiolaisista allekirjoitti sen.

Adressi luovutettiin syyskuun lopussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk).

Helsingin seudun liikenne joutuu joka tapauksessa lisäämään junavuoroja Kirkkonummelle, koska Y-vuorojen poistuminen jotaisi nykyisten ruuhkavuorojunien täyttymiseen. Kirkkonummi on HSL:n läntisin jäsenkunta, ja se sijaitsee Y-junan reitin varrella.

Rio Gandara / HS
Matkustajia tiistaina kello 16.32 Helsingistä lähteneessä Y-junassa.
Matkustajia tiistaina kello 16.32 Helsingistä lähteneessä Y-junassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat