Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järvenpäästä on tulossa Keski-Uudenmaan ”minimanhattan”

Kaupunki
 
NCC
Pajalasta puretaan viljasiilo, ja tältä näyttää havainnekuvassa tilalle nouseva uusiosiilo.
Pajalasta puretaan viljasiilo, ja tältä näyttää havainnekuvassa tilalle nouseva uusiosiilo. Kuva: NCC

Järvenpää

Yhtään tornia ei näy vielä Järvenpään ja Tuusulanjärven siluetissa, mutta Järvenpään kaupungilla on suuret suunnitelmat. Se haluaa kasvaa ylöspäin ja korkealle, Keski-Uudenmaan minimanhattaniksi.

Ensimmäinen maamerkki, 18-kerroksinen asuintorni on jo rakenteilla keskustan kävelykadun tuntumaan. Kun se valmistuu parin vuoden päästä, Järvenpää päihittää jopa Helsingin tornihotellin ja Vantaan Tikkurilan Kielotornin.

”Järvenpää ei nuukaile korkeudessa”, sanoo kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen.

Lisää torneja viritellään ydinkeskustaan Perhelän kortteliin, joka Järvenpään kaupunki on hankkinut rakennus rakennukselta omistukseensa.

”Vielä ei uskalla sanoa, kuinka monta on tulossa. Ensimmäinen torni tarvitsee tietysti kavereita, jotta muodostuisi tasapainoinen kokonaisuus”, sanoo kaupunginarkkitehti Ilkka Holmila.

Varsinainen tornibuumi käynnistyy, kun kaupunki valitsee ensi vuonna korttelin toteuttajan.

”Sitten suunnitelmia ryhdytään hiomaan toden teolla”, Kukkonen lisää.

Miesten puheissa vilahtelee lause ”viisi tornia on piirretty”.

Haaveiden toteutumiseen antaa vauhtia kova väestönkasvu. Järvenpäähän tuli elokuun loppuun mennessä 500 uutta asukasta, ja vuoden loppuun mennessä luku on ehkä jo 800.

Tahti on toinen kuin radan varren toisessa kaupungissa Keravalla, jossa väki vähenee.

”Meille muuttaa lapsiperheitä samaan tapaan kuin sata vuotta sitten, jolloin Sibeliuksen perhe rakennutti Ainolan ja muutti Helsingistä tänne. Heillä oli velkaa nykyrahassa 200 000 euroa ja vuositulot 10 000 euroa. Mikään ei ole juuri muuttunut”, Kukkonen hymähtää.

Moni muukin paikka Järvenpäässä on uusiutumassa ennennäkemättömällä tavalla ja tahdilla.

Entinen pajojen, verstaiden ja pikkutehtaiden kaupunginosa Pajala on myllerryksen kourissa. Koneet puskevat peltihalleja nurin. Kaivurit kahmivat maakerroksia pois kerrostalojen perustuksien tieltä. Nosturit pyörähtelevät keskeneräisten työmaiden ympärillä.

Lähitulevaisuudessa Pajalan siluettiin ilmestyy puretun viljasiilon tilalle tuttu hahmo. ”Uusiosiilo” on 50 asunnon kerrostalo.

Kaiken keskellä maansiirtokoneet lanaavat Westermarkin kaupunkipuistoa tasaiseksi tuleville asukkaille. Puiston reunassa on jo yksi valmis rakennus – yksityinen päiväkoti. Sitäkin tarvitaan, sillä uusia asuntoja on tulossa 500.

Yhtä kova tahti on käynnissä Lepolassa pääradan varressa lähellä Tuusulanjärven rantaa.

Entisen maatalousoppilaitoksen pelloille on jo noussut värikkäitä kerrostaloja, pienkerrostaloja ja omakotitaloja sadoille uusille asukkaille.

Lisää on tulossa vielä monen vuoden ajan.

Uusi Polle-niminen päiväkoti ottaa lapsia hoitoon parin kivenheiton päässä hevostallista ja uudesta jättimäisestä maneesista.

”Osa pelloista jätetään rauhaan, ja hevoset saavat käyskennellä laitumella. Täytyyhän meidän kunnioittaa myös vanhaa kulttuurimaisemaa”, Holmila kertoo.

Radan varsi muuttuu myös etelämpänä Ainolan tienoilla. Ainola saa 2020-luvun alussa uuden aseman, ja asema ympärilleen asuntokortteleita sekä koulun.

”Junatkin pysähtyvät nykyistä useammin, kun pääradan kylkeen valmistuu lisäraide”, Kukkonen sanoo.

Hän näkisi mieluusti kaupungin kasvavan myös Ristikydössä, Järvenpään ja Tuusulan rajalla.

”Siellä olisi tilaa kokonaiselle pikkukaupungille, jos alue saataisiin liitettyä Järvenpäähän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat