Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenoja-käräjille yllätystodistajia

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Suomenoja-käräjien taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä.
Suomenoja-käräjien taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Tästä on kyse

Suomenojan epäselvyydet

 HS paljasti lukuisia epäselvyyksiä Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja hankinnoissa syksyllä 2014.

 Espoo teetti Suomenojan satamasta tarkastuksen. Kaupungin toiminnassa havaittiin vakavia puutteita.

 Pari viikkoa sitten Espoo ensin hääti veneyrittäjä Massimiliano Carbonen satamasta ja pian sen jälkeen perui häädön.

Suomenoja

Niin sanottuun Suomenoja-vyyhtiin liittyvä oikeudenkäynti käynnistyi takellellen Espoon käräjäoikeudessa tiistaina. Asian pääkäsittely siirtyi helmikuun alkuun, kun puolustus yllätti uusilla todistajilla.

Syytettyinä ovat ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen sekä Suomenojan sataman aluetyönjohtaja. Syytekohtia on viisi: syrjintä, laiton uhkaus, virkavelvollisuuden rikkominen, lahjuksen ottaminen ja pakottaminen. Taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kokema häirintä. Molemmat syytetyt kiistävät syytteet.

Viime hetkillä juttuun ilmaantui uusia todistajia. Syyttäjän kummastukseksi puolustus ilmoitti viime torstaina neljä todistajaa, mutta ei silloin kertonut, mistä teemoista heitä oli tarkoitus kuulla.

”Tässä on sana vastaan sana, mutta monella tapahtumalla on henkilötodistajia, joita on tarkoitus kuulla”, sanoo kihlakunnansyyttäjä Heli Posti.

Kortelaisen ja aluetyönjohtajan viime hetkellä esittelemät todistajat ovat esimerkiksi venesataman työntekijöitä.

Puolustuksen asianajajan Juha Regelinin mukaan todistajat ilmoitettiin vasta nyt, koska hänen päämiehilleen ei kuulemma ollut annettu esitutkinnassa mahdollisuutta loppulausuntoihin tai tietoa siitä, missä kohtaa prosessia asia etenee. Regelin myös arvosteli useaan otteeseen esitutkinnan ja syyteharkinnan asianmukaisuutta.

”Carbone on vaatinut kohtelua, että hän saa itse päättää, miten toimii siellä satamassa. Virkamiesten tehtävä on varmistaa, että satama on kaikkien käytössä samoilla säännöillä.”

Regelinin mukaan Kortelainen ja aluetyönjohtaja ovat toimineet työtehtävänsä edellyttämänä ja valtuuttamalla tavalla.

Vastaajien asianajaja otti tiistaina esiin epäselvyydet sataman sähkönjakelussa.

”Toisaalta on hyvä, että tämä paisuu”, arvioi Massimiliano Carbone. ”Vastapuolen tänään esittelemät asiat ovat sellaisia, joihin olen halunnut alun perinkin saada vastauksia ja joista olen tehnyt tutkintapyynnön.”

Carbone myöntää, että työnteko satamassa on ollut vaikeaa jo pitkään. Hän ei ole vielä päättänyt, aikooko jatkaa Suomenojalla.

”Tämä on jatkunut jo niin pitkään, että alkaa tuntua, loppuuko tämä koskaan”, Carbone sanoo.

Asian käsittely mutkistui jo heti oikeudenkäynnin alussa, koska tuomari, syyttäjä, puolustus ja Espoon kaupunki olivat erimielisiä siitä, kuka maksaa, jos jutussa tuomitaan vahingonkorvauksia.

Lopulta tuomari Hilppa Piirtola linjasi, että korvausvaatimukset kohdistetaan ensisijaisesti Espoon kaupunkiin, toissijaisesti vastaajiin eli Kortelaiseen ja aluetyönjohtajaan.

Tapani Kortelaisen ja aluetyönjohtajan asianajaja Regelin ehdotti katselmusta Suomenojan venesatamaan, jotta käsiteltävien asioiden hahmottaminen olisi helpompaa.

Syyttäjän mukaan katselmus ei ole tarpeellinen ja asiat ovat voineet muuttua tapahtumahetkistä. Hänen mukaansa paikoilla ei muutenkaan ole väliä, vaan syytteissä on kyse Kortelaisen ja aluetyönjohtajan menettelystä.

Tuomari kuitenkin päätti, että katselmus suoritetaan satama-alueella lähempänä oikeudenkäyntiä.

Suomen suurimman pienvenesataman ympärillä on kuohunut sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat paljasti lukuisia epäselvyyksiä sataman kilpailutuksissa ja hankinnoissa syksyllä 2014.

Espoo teetti Suomenojan satamasta myös erityistarkastuksen, jonka mukaan kaupungin toiminnassa havaittiin vakavia puutteita. Selvityksen mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ollut esimerkiksi noudattanut hankintalakia.

Pari viikkoa sitten Suomenoja-vyyhti sai uusia kierroksia, kun Espoo ensin hääti Carbonen satamasta ja pian sen jälkeen kiirehti perumaan häädön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat