Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki myy Hietalahden hallia 800 000 eurolla: ”Miksi kauppa piti organisoida salassa?”

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Helsingin kaupungin omistuksessa oleva, 1900-luvun alussa avattu Hietalahden kauppahalli aiotaan myydä hallissa toimivalle Lihakauppa Roslundille.
Helsingin kaupungin omistuksessa oleva, 1900-luvun alussa avattu Hietalahden kauppahalli aiotaan myydä hallissa toimivalle Lihakauppa Roslundille. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsinki on tarttumassa Hietalahden kauppahallissa toimivan kauppiaan tekemään ostotarjoukseen hallista. Tilakeskus esittää, että halli vuokrattaisiin ja myöhemmin myytäisiin siellä toimivan Lihakauppa Roslundin taustayhtiölle Roslund Hietalahti Oy:lle.

Tilakeskus esittää, että Roslundin kiinteistöyhtiö vuokraisi hallirakennuksen laitteistoineen marraskuun lopulla ja käyttäisi osto-optionsa noin kahden vuoden kuluttua marraskuussa 2017. Roslund maksaisi vuokraa noin 14 300 euroa kuukaudessa, ja ostohinta olisi 800 000-1 250 000 euroa.

Lopullinen hinta riippuisi Roslundin liikevaihdosta. Pienimmillään hinta olisi siis 800 000 euroa, jonka päälle Tilakeskus varaa enimmillään 450 000 euron lisähinnan.

Kauppahinnan pienuutta on jo ehditty ihmetellä. Kyseessä on torin laidassa keskellä kaupunkia sijaitseva 1 900 neliön arvokiinteistö. Alimmalla hinnalla neliöhinnaksi tulisi vain noin 420 euroa.

Ehkä enemmän kuitenkin on arvosteltu myynnin menettelytapaa.

”Arvokiinteistö myydään yhden kiinteistövälittäjän arvion perusteella ja ilman kilpailua. Miksi kauppa piti organisoida salassa?” ihmettelee toimitusjohtaja Ari Larnemaa Actival Oy:stä.

Vuodesta 1982 Helsingissä toiminut Actival myy liiketoimintoja ja yrityksiä sekä välittää yrityksille tiloja, joissa ne toimivat.

Kaupungin johtosääntö sallii alle kahden miljoonan euron kaupat kilpailuttamatta. Larnemaan mielestä kaupungin arvo-omaisuuden myymisen tulisi kuitenkin olla avointa, ja vähintään sen tulisi olla kilpailutettua.

”Jos joku sanoo pystyvänsä määrittämään, mikä Hietalahden hallin markkinahinta on, hän on Jumalasta seuraava – ylöspäin. Oikeaa hintaa ei voi määrittää kuin markkinat.”

Larnemaa kehottaa vertaamaan Hietalahden hallin esitettyä kauppahintaa esimerkiksi kaupungin tänä vuonna myymän, Rautatientorin laidalla sijaitsevan Pystygrillin hintaan. ”Kaupunki sai kymmenneliöisestä kioskista avoimen tarjouskilpailun jälkeen 262 000 euroa, ja nyt se myisi Hietalahden kauppahallin 800 000 eurolla. Hinta on käsittämätön”, hän ihmettelee.

Helsingin kaupungilla on ollut tarve päästä eroon kiinteistöistään, joille sillä ei ole käyttöä ja joiden ylläpito tulee sille kalliiksi. Tänä vuonna aiemmin kaupunki myi Mariankatu 3:ssa aivan Presidentinlinnan tuntumassa sijaitsevan 720 neliömetrin arvotalon 110 000 eurolla juutalaiselle Chabad Lubavitch -järjestölle.

Helsingin Tilakeskuksen toimitilapäällikkö Markku Metsäranta ei pidä esitettyä menettelytapaa ongelmallisena.

”Pääsääntöisesti järjestämme avoimen tarjouskilpailun. Monet yritykset ovat kuitenkin kaatuneet kaupungin niskaan. Haluamme turvata jatkuvuuden. Haluamme pitkäaikaisen yrittäjän, jolla on kokemusta ja taitoa”, Metsäranta sanoo.

”Kysymys kuuluu, uskommeko yrittäjään. Käypä hinta on saatava. Emme tee laskelmia heitoilla vaan ulkopuolisen ammattilaisen arvion perusteella.”

Metsäranta kertoo, ettei Tilakeskus ole saanut muitakaan tarjouksia. Vuosittaiset kulut Hietalahden hallin ylläpidosta ovat olleet Helsingille 400 000 euroa.

”Yrittäminen Hietalahdenkauppahallissa vaatii kokemusta ja näkemystä. Emme ole tässä tapauksessa nähneet tarvetta tarjouskilpailulle.”

Helsingin Tilakeskus perustelee Hietalahden kauppahallin myymistä yksityiselle myös hallin pitkään jatkuneella asiakaskadolla ja siitä johtuvalla huonolla menestymisellä. Hallikauppaa yritettiin 2000-luvun alussa virkistää muuttamalla se luomuhalliksi ja myöhemmin antiikkihalliksi.

Hietalahden halli toimi parin viime vuoden ajan kauppiaiden väistötilana, kun Vanha kauppahalli peruskorjattiin. Tänä aikana kauppa kävi Tilakeskuksen mukaan Hietalahden hallissa vilkkaana, mutta toiminta on myyjän mukaan sittemmin jälleen hiipunut.

Monet Hietalahden hallin kauppiaista ovat kapinoineet myyntiaikeita vastaan. Uudet yrittäjät katsoivat tulleensa harhautetuiksi tehtyään vuokrasopimuksen niistä vastaavan Tukkutorin kanssa, kun Tilakeskus samaan aikaan oli salassa neuvotellut kiinteistön myymisestä toisaalla.

”Tukkutorilla ja Tilakeskuksella on sama y-tunnus. Silti yksi tekee vuokrasopimuksia kauppiaiden kanssa, ja samaan aikaan toinen myy taloa salaa toisaalla”, toimitusjohtaja Ari Larnemaa ihmettelee.

Asiaa pui myös kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok) asian ollessa viimeksi lautakunnan esityslistalla.

”Kun ne kuuluvat samaan virastoon, kyllä toimivan johdon pitää pystyä keskustelemaan. Oudoksun sitä, että tämmöinen tieto on ollut, mutta se ei ole kantautunut kauppiaiden korviin”, Hakola sanoi Helsingin Sanomille.

Kiinteistölautakunta käsittelee asiaa huomenna torstaina. Esittelytekstin mukaan Tilakeskus ja Tukkutori ovat nyt sopineet nykyisen päävuokrasopimuksen purkamisesta ja nykyisten Helsingin tukkutorin vuokrasopimuksien siirtymisestä entisin ehdoin uudelle päävuokralaiselle.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat