Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ja Vantaan katoilta saisi aurinkoenergiaa kahden voimalan verran

Kaupunki
 
Jarno Mela
Helsingin messukeskusen katolta saisi aurinkoenergiaa 240 omakotitalon tarpeisiin.
Helsingin messukeskusen katolta saisi aurinkoenergiaa 240 omakotitalon tarpeisiin. Kuva: Jarno Mela

Helsingin seudun katoille kannattaisi asentaa aurinkopaneeleita. Niillä pystyttäisiin tuottamaan sähköä jopa kaksinkertaisesti Vantaan Energian jätevoimalan verran.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on laskenut aurinkosähköpotentiaalin kaikille rakennuksille ja laittanut kartalle aurinkopaneelien sopivat sijainnit. Selvisi, että iso osa Helsingin katoista kannattaisi valjastaa aurinkoenergian tuotantoon.

”Potentiaali on erittäin iso. Aurinkovoimaa voitaisiin hyödyntää merkittävästi nykyistä enemmän”, sanoo paikkatietoasiantuntija Henna-Kaisa Räsänen HSY:stä.

Kaikkein suurin potentiaali pääkaupunkiseudulla on Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella sekä Helsingissä Etelä-Vuosaaressa.

”Alueilla on laajoja kattopinta-aloja, jotka voitaisiin valjastaa aurinkosähkön tuotantoon”, Räsänen sanoo.

Helsingin katoista suurin mahdollisuus tuottaa aurinkosähköä olisi Messukeskuksella. Jos sen katto päällystettäisiin aurinkopaneeleilla, ne voisivat Räsäsen mukaan tuottaa sähköä 4 812 megawattituntia vuodessa. Määrä vastaa noin 240 omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

HSY avasi keskiviikkona uuden avoimen karttapalvelun, josta kuka tahansa voi tarkastella esimerkiksi oman kotitalonsa aurinkosähköpotentiaalia.

Palvelu paljastaa ne katon osat, jotka saavat riittävästi auringon säteilyä, jotta niille olisi teknisesti perusteltua asentaa aurinkopaneeli. Auringon säteilyenergian laskennassa on otettu huomioon katon muoto ja suunta sekä puiden ja toisten rakennusten aiheuttamat varjostukset. Myös pilvisyyden vaihtelu eri vuodenaikoina on otettu huomioon.

Jokaiselle rakennukselle on merkitty myös arvio aurinkosähkön vuosituotosta.

Kattojen tuottavuus Helsingissä on Räsäsen mukaan yhteensä lähes 800 000 ja Vantaalla noin 560 000 megawattituntia. Määrä on lähes kaksinkertainen Vantaan jätevoimalan tuottamaan sähköön verrattuna.

Helsingin keskustassa aurinkosähköä olisi Räsäsen mukaan mahdollista tuottaa noin tuhannen omakotitalon tarpeisiin ja Vantaan Tikkurilassa jopa 2 340 omakotitalon sähkönkulutuksen verran vuodessa. Espoon laskelmat eivät ole vielä valmiit.

Aurinkopaneeleita on jo tulossa HSY:n omiin rakennuksiin. Viikinmäen jätevedenpuhdistamon katolle asennetaan ensi kevääseen mennessä aurinkovoimala, jolla tavoitellaan 250 megawatin tuottoa vuodessa. Tämä on enemmän kuin Suvilahden aurinkovoimala tuottaa. Aurinkopaneeleita on tulossa myös Espoon Ämmässuolle.

HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen pitää hankkeita kannattavina. ”Hankkeet eivät ole kalliita, ja takaisinmaksuaika on järjellinen, noin kymmenen vuotta”, Inkinen sanoo.

Aurinkoenergialle on ennakoitu läpimurtoa lähivuosina, sillä paneelien hinnanpudotus on tuonut järjestelmät kotitalouksien ulottuville. Kannattavuus kuitenkin vaihtelee.

HSY:n uusi karttapalvelu löytyy osoitteesta http://kartta.hsy.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat