Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisen kultaliikkeen ryöstäjät saivat vankeustuomiot – ”Äiti oli rahapulassa”

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Vitalijus Bumbulis kertoi oikeudessa luulleensa saavan Suomessa rakennusalan töitä, mutta tehtävänä olikin arvokellojen ryöstö.
Vitalijus Bumbulis kertoi oikeudessa luulleensa saavan Suomessa rakennusalan töitä, mutta tehtävänä olikin arvokellojen ryöstö. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kaksi liettualaista miestä sai keskiviikkona noin kolmen vuoden ehdottomat vankeusrangaistukset kultaliikkeen ryöstöstä Helsingin Mikonkadulla. Kolmas tekoon osallistunut mies ja 178 000 euron arvoinen arvokellosaalis ovat yhä kateissa.

34-vuotias Vitalijus Bumbulis ja 18-vuotias Regimijus Truksanovas myönsivät aamupäivällä Helsingin käräjäoikeudessa ryöstäneensä Mikonkulta-liikkeestä Omega- ja Gucci-merkkisiä kelloja 10. syyskuuta. Bumbulis suihkutti ryöstön yhteydessä myyjää pippurikaasulla.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan he olivat suunnitelleet rikoksen, pakenemisen ja omaisuuden piilottamisen yhdessä kolmannen miehen kanssa.

Kaksikko pakeni ryöstöpaikan lähelle jättämillään maastopolkupyörillä ja jätti saaliin pakomatkalla kolmannelle miehelle, joka odotti heitä Töölönlahden ja Eläintarhanlahden välisen sillan luona ilmatäytteisen kumikanootin kanssa.

Mies meloi Töölönlahden yli ja katosi saaliin kanssa. Sen sijaan ryöstäjäkaksikko jäi kiinni seuraavana päivänä.

”Tämä ryöstö oli tilaustyö Liettuasta, jossa vastaajat asuvat. He ovat tulleet varta vasten ryöstön vuoksi Suomeen”, syyttäjä Rinkinen sanoi oikeudessa.

Bumbulis ja Truksanovas kertoivat oikeudessa, että heille oli tarjottu Liettuassa töitä tai tehtävä Suomessa. Vanhempi mies luuli omien sanojensa mukaan tulevansa rakennusalan töihin mutta nuorempi kertoi tienneensä, että kyse on jostain laittomuuksista.

”Kaikki alkoi siitä, että äitini oli rahapulassa ja halusin auttaa häntä asuntovelkojen maksamisessa”, 18-vuotias mies sanoi oikeussalissa ja kertoi asuvansa kahdestaan äitinsä kanssa.

Bumbulis ja Truksanovas tapasivat toisensa ja kolmannen miehen ensimmäisen kerran vasta Suomessa. Kolmas mies kertoi heille, että heidän tehtävänään on ryöstää kultaliike.

Bumbulis ja Truksanovas kiistävät syyttäjän väitteen, että he olisivat osallistuneet ryöstön suunnitteluun. Heidän mukaansa suunnitelmat esiteltiin heille ja kaikki välineet vaatteita myöten oli hankittu valmiiksi.

Bumbulis sanoi oikeudessa, että häntä uhkailtiin ennen ryöstöä.

”Jos en tee sitä, en palaa takaisin Liettuaan”, hän sanoi uhkailusta.

Käräjäoikeus uskoi miesten kertomusta siitä, etteivät he osallistuneet ryöstön suunnitteluun.

”Molemmat ovat yhteneväisesti kertoneet, että heille oli osoitettu ryöstettävä kohde, käytettävät välineet ja kulkureitit. Ohjeistus on tullut ulkopuoliselta henkilöltä, eivätkä he ole itse vaikuttaneet siihen mitenkään”, käräjätuomari Tiina Nygård totesi tuomiota lukiessaan.

Kaksikko ei ole omien sanojensa mukaan kuullut kolmannesta miehestä mitään ryöstön jälkeen eivätkä he ole saaneet ryöstöstä palkkiota. Puolustuksen mukaan oli vain ajan kysymys, milloin he jäävät ryöstön jälkeen kiinni, koska heillä ei ollut varaa palata kotimaahansa ja he olivat joutuneet keräämään pulloja saadakseen rahaa.

Käräjäoikeus langetti vanhemmalle miehelle kolmen vuoden ehdottoman vankeustuomion ja nuoremmalle miehelle neljä kuukautta lyhyemmän tuomion. 18-vuotiaan rangaistusta lievensi hänen nuori ikänsä ja vähäisempi osansa rikoksessa.

Molempien rangaistukset ovat lievempiä kuin syyttäjä vaati. Syyttäjän mielestä heidät olisi pitänyt tuomita neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Miehet joutuvat maksamaan korvauksia kultaliikkeelle yhteensä yli 100 000 euroa. Lisäksi he joutuvat korvaamaan kahdelle työntekijälle yhteensä hieman yli 4 000 euroa muun muassa kärsimyksistä.

Helsingin poliisi kertoo yhä yrittävänsä tavoittaa kolmannen ryöstöön osallistuneen miehen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat