Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Jussi Pajunen kaipaa vahvaa johtajaa ja superpoliitikkoja

Kaupunki
 
Miika Holopainen / HS
Kuva: Miika Holopainen / HS

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) haaveilee ikonisen kaupunginjohtajan ja viiden superpoliitikon johtamasta Helsingistä.

Helsingin poliitikot käsittelevät paraikaa Pajusen esitystä kaupungin uudeksi johtamisjärjestelmäksi. Asia sisältää paljon vuosikymmenien kuluessa kasautuneita jännitteitä.

Valtapelin kovenemista kuvaa Pajusen viimeviikkoinen esitys, jossa hän esittää, että kaupungin ylin johtaja olisi jatkossa vakituiseen virkaan valittava kaupunginjohtaja. Esityksen ymmärtämiseksi on syytä kerrata Helsingin päätöksenteon taustoja.

Helsingin johtamisjärjestelmän uudistus käynnistyi tammikuussa 2014. Poliitikot halusivat riisua virkamiesvaltaa ja tehdä kaupungin päätöksenteosta nykyistä avoimempaa.

Tavoite on poliitikkojen näkökulmasta ymmärrettävä, sillä Helsingissä todellista valtaa käyttävät pitkälti virkamiehet ja etenkin poliittisesti virkamiesasemaan valittava kaupunginjohtajisto.

Poliitikkojen mielestä päätöksenteon avaaminen tarkoittaa vallan antamista vaaleissa valittaville poliitikoille. Kesäkuussa valtuustoryhmät julkaisivat näkemyksensä uudesta johtamismallista.

Etenkin suurimmat puolueet, kokoomus, vihreät ja Sdp, kannattivat tuolloin pormestarimalliin siirtymistä ja jonkinlaisten ammattipoliitikkojen luomista. Siirtyminen pormestarimalliin kevään 2017 kuntavaalien jälkeen näytti lähes varmalta.

Pajunen teki kuitenkin toisenlaisen ratkaisun. Hän esitti viikko sitten, että Helsinki säilyttäisi jatkossakin kaupunginjohtajan.

Hän perusteli esitystään Helsingin edulla: Helsingin ”toimintaympäristön tulevaisuus” näyttää Pajusesta niin epävarmalta, ettei poliittisesti valittava pormestari voi sitä johtaa.

Epävarmuutta aiheuttavat sote-uudistus, turvapaikanhakijoiden kasvava määrä ja kansainvälisen kilpailun aiheuttamat muutokset yritysten toimintaympäristölle.

”Suuren ja monialaisen kaupunkiorganisaation johtaminen edellyttää ammattimaista ja pitkäjänteistä johtamista, jonka kaupunginjohtajamalli mahdollistaa”, Pajunen kirjoittaa esityksensä perusteluosiossa.

Irvileukojen on helppo tulkita esitys niin, että tehtävään kykenee ainoastaan Jussi Pajunen.

Tämän tapaisen tulkinnan Pajusen esityksestä teki muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka epäili lauantaina Ylen Ykkösaamussa Pajusen varmistelevan esityksellä omaa asemaansa. Tämä tuntuu epätodennäköiseltä, sillä Pajunen täytti syksyllä jo 61 vuotta.

Pajusen esitys jyrätään varmasti, jos puolueet pysyvät kesäisissä kannoissaan. Suuri kysymys on, mitä tekee kokoomus.

Kokoomuksen kannan ennakoiminen on vaikeaa, sillä puolueessa on monia, jotka eivät intoile pormestarimallista. Intoa saattaa laskea sekin, että Pajusen esityksessä on kokoomuksen pitkäaikainen tavoite: Helsingin virastorakenteen hajottaminen.

Pajunen esittää, että Helsingin toiminta jaettaisiin vastedes neljään toimialaan. Jokainen saisi oman lautakuntansa ja lautakunta oman puheenjohtajansa.

Pajusen esityksessä Helsingissä olisi jatkossa viisi ammattipoliitikkoa: kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä kaupunginhallituksen jäsenistä valittavat toimialalautakuntien johtajat. Heitä yhdistäisi se, että he käyttäisivät suurta valtaa.

Uudistus muuttaisi äänestämisen nykyistä kannattavammaksi, sillä vaalitulos vaikuttaisi enemmän siihen, ketkä Helsingissä käyttävät todellista valtaa.

Autuaaksi tekevä sekään ei olisi, sillä toimialalautakuntien johtajat muistuttavat pitkälti nykyisiä apulaiskaupunginjohtajia. Koska ammattimaisia poliitikkopestejä olisi jaossa vain viisi, se tarkoittaisi vallan keskittymistä jatkossakin suurimmille puolueille eli todennäköisesti kokoomukselle, vihreille ja Sdp:lle.

Mahdollista on, että poliitikot rukkaavat esitystä vielä niin, että ammattimaisen poliitikon saisivat kaikki kaupunginhallitukseen kuuluvat puolueet. Se olisi demokraattisempi tapa luoda ammattipoliitikkojärjestelmä, sillä silloin myös keskisuurten puolueiden ääni kuuluisi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää uudistuksen pääkohdista tämän vuoden lopussa. Keskustelu kovenee varmasti, sillä tällaisia uudistuksia tehdään todella harvoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat